Skocz do zawartości
ymek007

Problem z NEMO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od wczoraj widzę że jedna z moich Nemo siedzi ciągle w jednym miejscu przy dnie nie mam pojęcia co to może oznaczać :(

Edytowane przez ymek007 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie chudy ten błazenek, je w ogóle coś?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dostaja jedzenie codziennie 5 3-4 razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten blazenek wygląda jak mój, a mój (a wlasciwie moja samiczka) to glodomor, który rzuca się na solowiec za każdym razem, jak wlewam jedzenie. Karmię kilka razy dziennie i mam nawet obawy, czy nie za dużo je. Twój też taki predki do jedzenia?, czy wcina wcon wcina, czy olewa pory karmienia? Inne zwierzaki zachowują się jak zwykle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostrzegłem że moje Nemo nie je wogóle :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym karmisz? Może spróbuj innego jedzenia. Mój lubi solowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem problem z jednym błazenkiem, jakieś pół roku temu, nie jadł, a problemem było to że nie mógł trafiać w jedzenie, tak jakby nie widział. Doprowadziło to do tego że ledwo miał siły pływać. Odłowiłem go w kotnik i niczym jadwigamorska próbowałem go karmić strzykawką. Oczywiście lekkie przytrzymywanie go w dłoni. Trwało to jakieś 4-6 tygodni. Każde karmienie z strzykawki. Oczywiście w miedzy czasie były próby wypuszczania go do akwarium, ale kilka razy wracał do kotnika, a potem karmiłem go w dużej siatce odłowiony tylko na karmienie. Stres stresem ale jadł, i do dziś pięknie pływa i je samodzielnie.

90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 |

Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie on juz nie podpływa do jedzenia :( A co to jest solowiec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle czym karmisz?

90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 |

Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrożone larwy artemii z dodatkiem oleju, witamin. To się kupuje w kostkach.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Solowiec to nie jest dobry pokarm. Mrożony solowiec jest ostatecznością jak suchar.

Lasonogi, widłonogi [czerwony plankton], ikra kraba, ikra ryb, mysis, kryl, różne rodzaje suchych pokarmów otrzymywanych z morskich zwierząt itd to jest w miarę dobry pokarm, który jedzą błazenki.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś kupię różne pokarmy. Próbowałam kryl w granulacie, wszyscy uwielbiają, nawet rhodactis, ale blazenek nie lubi. Poprobuje różnych. Tez spróbuj zmienić pokarm na inny i może faktycznie strzykawka podaj prosto pod pyszczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

moje lubią też "kawior" z "biedronki" czy jakiegoś marketu - ale jako urozmaicenie a nie główny pokarm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon kup kotnik dla ryb. Mój http://tiny.pl/ggf6x w zoologicznym kosztował około 25 zł. Zamontuj go przy górnej krawędzi, jak możesz osłoń rybkę przed mocnym światłem. Złap błazenka i przenieś do kotnika. I po jakimś czasie przygotuj dla niego pokarm. Napłnij strzykawkę tylko nie za dużo. Spróbuj lekko ją złapać w dłoń, tylko tak wiesz delikatnie nie osiądzie Ci na dłoni. Kciukiem spróbuj ją przytrzymać tak mega delikatnie. I strzykawką pod sam pyszczek podawaj jedzenie, tylko bardzo powoli, obserwuj czy zjada czy połyka i wypluwa. U mnie to zadziałało. Potrzeba dużej cierpliwości i systematyczności. Mam nadzieje że uda Ci się ją uratować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czasami nie będzie to wina pasożytów? może Preiss Coly? u mnie pomogło w przypadku 2 błazenków.

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda godzinki :( ja za swoim wylam godzinę kiedy pod szafą znalazłam. A reszta zdrowa?

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.