Skocz do zawartości
lukasz_125_1981

ReefMax 105 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam filtr aquarius mini i w instrukji pisze, że jest tam zastosowany żyłkowy ogranicznik przepływu zamontowany wewnątrz przewodu odprowadzającego brudną wodę. To może masz tak samo? Na 1,5l czystej wody mam około 4-4,5l ścieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ogranicznik podłączyć strzałka w stronę kanaliZy ? 3a79e9524fa02f1d33f8c2eaed714839.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż chce sie robić wodę haha odrzut w porównaniu do tego jak nie było ogranicznika to minimalny :)

Na 5 litrów czystej pięknej wody 17 litrów odrzutu :)

Ukwiał po paru miesiącach stania w miejscu zaczął przed chwila sie przemieszczać niestety a błazenki za nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem przed chwila kh wyszło mi 9,5 zostawić , podmianke zrobić, zbijać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawić. Korale będą szybciej rosły.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cy ja wiem , braerium mi sie od jakiegoś czasu nie otwiera a było takie gęste ,czytałem ze może to być od wysokiego kh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj podmiana wody dodatkowa , coś mi sie dzieje z braerium nadal otwiera mi sie minimalnie zbjednej strony .ccfc58930cbe5a13715246f15f858d73.jpgb8ef53c4d30a58c90332a27734e10e28.jpg6f6a93b2781e499929ee4f742f55b366.jpgc5e4d9492f2ebe8f27e8babff1968b62.jpg22a3c94d847fa2f9676719f44c3dbbab.jpg88c85bc546f3bd573ff7ac100b8c64ec.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszła dzisiaj do mnie szczepka Xeni bo ciężkich bojach z poczta -3 dni . Jak myślicie będzie coś z niej ? ecf30328515d969a6b37042ae7ff89b8.jpgde15f32df6f54e6c71701af74e6629e0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednych akwariach xenia rosnie jak glupia,w innych wielokrotne proby wprowadzenia koncza sie niepowodzeniem. Jesli u Ciebie "grunt" jest podatny,to spokojnie sie podniesie.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety poszła do muszli , zaczela sie kruszyć , drobne kawałeczki latały po całym akwarium .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak często czyściciel odpieniacZ oryginalny tzn . Z rozebraniem na części ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje sie ktoś czy jak w moim reefmaxie Led wymienie jedna świetlówkę Led na zwykle t5 to wystartuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Orientuje sie ktoś czy jak w moim reefmaxie Led wymienie jedna świetlówkę Led na zwykle t5 to wystartuje ?

Nie wystartuje, inne zasilanie itp itd

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem, gdzie najlepiej szukać leda żeby go bezproblemowo wsunąć :) Chcę wymienić jedną białą na niebieską beż żadnych przeróbek , a najlepiej 2 bo denerwuje mnie to światło nocne.

Edytowane przez lukasz_125_1981 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączniki czasowe to nie problem ważne aby weszły w miejsce jednej białej.

Actinic x 1 kupiona , jutro powinna być u mnie , dołożę i zobaczymy efekt .

Edytowane przez lukasz_125_1981 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po małych rewolucjach ze skala w zbiornikach dodatkowa podmiana wody bo no3 kosmiczne w obydwu akwariach 1dfab70a831d661a33fe71aa6425e2fc.jpgc8e88d4fe285fe016947644f31ffcba6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W RM będziesz jakoś skale układać? W obecnym stanie to przepływ tam raczej jest nie halo....

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę jak włączę drugi cyrkulator to jest Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś tą skałę jakoś sensownie ułożyć, bo teraz to wygląda jak rumowiska skalne. Zrób wyższą konstrukcję i będzie lepiej wyglądać, a przy okazji jak tą konstrukcję podwyższysz to będzie plaża której aktualnie brakuje. Będzie się też osadzało mniej detryfusu i łatwiej cyrkulatory ją obmyja, przedmuchają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyjano odeszło :) No3 zbite do 0 za pomocą alkoholu , niestety korale raczej już nie odbija .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.