hex222 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Hejo, chcę się poradzić co powinienem zrobić mianowicie: W niedzielę zrobiłem podmianę na soli Red Sea ( niebieska) po walce z dino postanowiłem zadzaiłać ostro ( usówanie mechaniczne dino / odsysanie ) dodałem wskazaną dawkę BIO GRO. W poniedziałek zrobiłem testy i dodałem lampę UV mam mały zbiorniczek więc lampa tylko 3W. Lampa jest włączona 24/7. Wyniki testów na końcu postu ( zdjęcie ). Dziś ( piątek ) zrobiłem znów testy żeby zobaczyć co się dzieje w ciągu tygodnia i co widzę brak konsumpcji CA MG aby KH spadło troszkę do 8 bo wcześniej podbiłem do ok 12 w walce z dino.Oczywiście NO podnosło się z 5 do 10-25 a PO4 z 0 do 0.003 ( wszystkie testy mam salifert). Obsada to dwie uphyllie lobophylia turbinaria brarerium kilka ZOA Mam 3 krewety i 3 ryby oraz jednego ślimaka. I teraz patrząc na poziomy wapnia i magnezu oraz nutrientów czy powininem aby robic podmiany co tydzień czy wystarczy co dwa tygodnie a co tydzień tylko bakterie żeby nutrienty się nie podnosiły. ( zmieniłem czas działania lampy UV z 24/24 na 6/24 bo skok nutrientów może być spowodowany wytłuczeniem baktrii przez UV-kę (to moja prywatna teoria ) ) Poradzicie co z tym zrobić ? Edytowane 5 Grudnia 2015 przez hex222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 brak konsumpcji ca bo nie ma co u ciebie konsumować Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) A algi wapienne nie powinny się pojawiać i pobierać tego CA? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 5 Grudnia 2015 przez hex222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 a masz algi wapienne? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) z tego co można wyczytać to "mają się pojawić" - kurde ludzie - nie ma co konsumować to i parametry nie lecą - z dnia na dzień ma nagle wszystko spaść na zero? Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) a masz algi wapienne? Mam ale w baniakach z forum jest ich znacznie więcej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk z tego co można wyczytać to "mają się pojawić" - kurde ludzie - nie ma co konsumować to i parametry nie lecą - z dnia na dzień ma nagle wszystko spaść na zero? Moje pytanie było nieco inne. Skoro konsumpcji nie ma to i nie MG CA nie spada ale nutrientów rosną. Wiec pytałem czy podmienić żeby usunąć nutrientów czy tylko dodać bakterie i czekać aż spadną. BTW nie z dnia na dzień tylko w przeciągu tygodnia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 5 Grudnia 2015 przez hex222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2015 Nutrieny i PO4 mogło nieco skoczyć bo odsysając dino pewnie ruszyłeś osady i cały ten zalegający w piasku syfek. Poza tym wyłącz UV jak podajesz BioGro. To raczej nie pomaga. Tak sobie to obmyśliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach