AdamSL Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Witam, Chciałem się pochwalić nowymi nabytkami w swoim temacie, niestety, coś poszło nie tak i muszę zamieścić temat tutaj z prośbą o pomoc. Po kolei, po niespełna trzech miesiącach do zbiornika dołączyła min. caulastrea. Ponieważ wszystko wyglądało dobrze, korale "się przyjeły" po tygodniu nabyłem babkę a.guttata, która po 2 dniach padła. Wyciągłem ją oczywiście jak tylko wróciłem z pracy. I od tego czasu, czyli od poniedziałku korale zmarniały. Miękkie się jakoś pozbierały, natomiast caulastrea traci tkankę. Poniżej zdjęcia akwa, poszczególnych korali i prośba o pomoc w ratunku caulastrei oraz wyprowadzenia zbiornika na prostą. Dane: zbiornik - 64l; światło AI prime - świecę 60% (30W), kaskada fzn3 z siporaxem i resunem sk300, koralia 1600, leję kroplę bio s AF dziennie, podmiany co tydzień 10%, sól do tej pory IO (akurat się skończyła i następna będzie na af reef salt), woda ro ze sklepu (akwaswiat, erybka). Pomiary NO3 między 5-10. Wiem że nikt nie jest jasnowidzem, więc jutro mam zamiar się wybrać po testy, ponieważ więcej nie posiadam, do tej pory było wszystko ok więc nie miałem potrzeby się zaopatrywać w inne. Za wszelkie rady będę wdzięczny. Pozdrawiam, Zdjęcia: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Caulastrea marnieje zwykle przy NO3 powyżej 20. Zrób test jeszcze raz i upewnij się że dobrze odczytujesz. Większa podmianka nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) podmieniać już teraz ? zawsze podmieniam w poniedziałki. I ile 15, 20 % ? Poza tym daje jej zmiksowany czerwony plankton, wczoraj widziałem, jak to ktoś napisał w innym wątku, "wnętrzności" - takie białe smugi. Zastanawiam się także, czy fakt, że zoa są z grzybkami na jednej skałce i rosną "na sobie" nie powoduje, że zoasy uwalniają jakieś toksyny do wody Edytowane 11 Grudnia 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JAREK_AA Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 Jak podmieniasz teraz to nic sie nie stanie kup testy na PO4 Mg Ca Kh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duszakm Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2015 PO4 lepiej zmierz Hanką podjedź do kogoś albo zapłacić w sklepie za test, salifert i każdy inny strasznie się rozjzdza, jam kupilem najpierw saliferta a teraz leży w szafce nie urzywany. Cytuj Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Zrobili mi w zabrzu testy Ca - 410, kh- 9,3 i Mg - 1320, PO4 ponoć nie ma wpływu na korale ... nie wiem co o tym myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Zrobili mi w zabrzu testy Ca - 410, kh- 9,3 i Mg - 1320, PO4 ponoć nie ma wpływu na korale ... nie wiem co o tym myśleć jakie masz zasolenie? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) wg mojego spławika 1.021, ale on "kłamie" w katowicach za każdym razem woda mierzona refraktometrem - 35ppt ps. czy to normalne że krewetki "skubią" caulastree ? czy to jest przyczyna, czy może efekt tego że umiera Edytowane 12 Grudnia 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Krewetki raczej wyjadają martwą chorą lub umierającą tkankę Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 PO4 ponoć nie ma wpływu na korale ... nie wiem co o tym myśleć No bez jaj. To po co wszyscy walczą z nadmiernym po4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 mi się powoli cierpliwość kończy, nie wiem czego się trzymać, wiedzy forumowej, czy "guru" ze sklepów gdzie każdy mówi inaczej, nawet w danym sklepie różni sprzedawcy mają różne opinie i różne rady dają. Warto kupić h20cean po4 test ? jest 2x tańszy od małej hanki, która podobono też się myli (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Niski poziom PO4 jest bardzo istotne przy koralach twardych, miękkie są znacznie bardzie tolerancyjne na skoki po4. Poziom PO4 = 0,1 to przy twardych dzwonek alarmowy, 0,2 to już utrata tkanki. poziom no3 i po4 możesz zredukować stosując pro bioS oraz np pro, lub jeśli zależy ci na czasie to absorber po4. Dobra wiadomość jest taka że caulasterę można odratować jeśli ustabilizujesz parametry wówczas codzienne karmienie prosto w mordki mrożonym planktonem po zgaszeniu światła. Nawet jak nie polipuje to i tak powinno to pomóc. I tak przez kilka - kilkanascie dni aż załapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Dzięki za konkretną odpowiedź. Pozostaje mi ustalenie poziomu fosforanów i zobaczymy, pewnie jakiś absorber po4 wyląduje w filtrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Zaopatrzyłem się dzisiaj w zestaw testów kh ca mg i po4, dodatkowo sprawdziłem zasolenie i swój salimetr, okazało się rzeczywiste zasolenie jest na poziomie 1.025. Jestem w trakcie robienia wody i oczywiście obniżę zasolenie do 1.023. Niemniej się zastanawiam czy te 0.002 może mieć wpływ na kondycję caulastreyy. Dodatkowo po konsultacji obniżyłem moc świecenia białego światła do 40%. No nic, zobaczymy... Acha.. PO4 - 0,04 Edytowane 14 Grudnia 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 po co obniżać zasolenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Tak mi powiedzieli w sklepie, że jest za wysokie i dlatego caulastrea pada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Bez jaj:) 1,025 nie zamęczy Caluastrei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Debora, to poradź coś ... Ca - 410, Mg - 1320, KH 9,3 NO-3 między 5 - 10, PO4 - 0,04 I czemu odchodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Nie wiem - nigdy nie potrafię udzielić jednoznacznej odpowiedzi dlaczego koral zdycha. W razie czego zapraszam do Jaworzna - u mnie caluastrei pod dostatkiem:) a żyje w sumpie w zasoleniu 1,027 oświetlana od czasu do czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 A może być wina oświetlenia że zbyt mocne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Pewnie może, ale to Twoje 60 W to przecież nie jakiś laser. Może coś ją podgryza. Chociażby jakiś krab wychodzący nocą ze skał, albo ślimole. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 To już chyba game over Na zdjęciu widać taki brązowy punkt, nie wiem czy to naturalne, czy to jakiś pasożyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2015 Mały update dla potomnych, wczoraj zrobiłem podmianę, obniżyłem zasolenie do 1.023 (na zasadzie - a nóż, może się uda). Cały czas codziennie karmię moją choróbkę i dzisiaj wystawiła w ciągu dnia macki, dałem jej papu, otworzyła jeszcze bardziej mordki to znów jej papu do mordek i jest nadzieja, ale nie zapeszam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2015 miałeś 1,025 czego? SG czy g/cm3 Bo chyba jest to jednak różnica jak i w moim przypadku gdzie myślałem, że mam SG a okazało się że mam hydrometr wyskalowany na density Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) mam aerometr grotecha, na skali nie pisze co mierzy, natomiast na stronie pisze "density hydrometer" wynikałoby więc że density, ale to i tak nie pasuje bo ja na swoim miałem 1.021 a sklepowy taki bardziej wypaśny pokazał 1.025 (g/cm3) Edytowane 17 Grudnia 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach