czacio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Witam Od jakiegoś czasu coś "zjada" tkankę od dołu z moich SPSów (głównie montipory i seriatopory). Zauważyłem, że w nocy chodzą po nich jakieś robaczki. Chowają się one tak jakby w tunelikach zbudowanych na szkieletach korali. Poruszają się cholernie szybko i ciężko im zrobić zdjęcie. Są półprzezroczyste coś jak kiełże i posiadają dwie długie czółki. Przesyłam link do filmiku zrobionego w nocy. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Witam. Też mam takie robale, jednak nie zauważyłem żeby podjadały mi korale. Wie ktoś może co to jest ?? ps. Od czasu kiedy wpuściłem mandaryna jest ich znacznie mniej. . Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Mi to wygląda na kiełże ale one raczej nie wcinają SPSów Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Kiełże (na marginesie mam ich od cholery) na pewno to nie są wiem jak wyglądają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 A może bieleją z innego powodu, a robaczki wyjadają tylko martwą tkankę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 A może bieleją z innego powodu, a robaczki wyjadają tylko martwą tkankę? Oczywiście nic nie mogę wykluczyć, ale parametry od dłuższego czasu są w normie (NO3 2-10, PO4 0.1 - 0,04) a zaobserwowałem że te robaczki chodzą od swoich "norek" do granic gdzie kończy się żywa tkanka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 miałam takie robaczki na caulastrei, mieszkały w szkieletach po głowkach, nie zauważyłam, żeby podjadały tkankę zdrowego korala. Raczej pomieszkują w szkielecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Jeżeli parametry masz w normie to możliwe że to po prostu martwica tkanki - RTN/STN (rapid/slow Tissue Necrosis). Polecam udanie się do sklepu i zakup dipa coral protect - są dostępne małe jednorazowe flakoniki po 1ml za 10zł. Musisz ułamać wszystko co traci tkankę, wymoczyć korala w dipie z wodą, opłukać wodą i ponownie do akwarium. U mnie też seriatopora zaczęła tracić tkankę od dołu powoli. Najpierw ją połamałem bez dipa i dalej leciała. Teraz ponownie musiałem połamać, wykąpana w dipie i żyje sobie A co do robaczków to chyba kiełże - nie zjadają tkanki Edytowane 21 Grudnia 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Jeżeli parametry masz w normie to możliwe że to po prostu martwica tkanki - RTN/STN (rapid/slow Tissue Necrosis). Polecam udanie się do sklepu i zakup dipa coral protect - są dostępne małe jednorazowe flakoniki po 1ml za 10zł. Musisz ułamać wszystko co traci tkankę, wymoczyć korala w dipie z wodą, opłukać wodą i ponownie do akwarium. U mnie też seriatopora zaczęła tracić tkankę od dołu powoli. Najpierw ją połamałem bez dipa i dalej leciała. Teraz ponownie musiałem połamać, wykąpana w dipie i żyje sobie A co do robaczków to chyba kiełże - nie zjadają tkanki Dwa dni temu zafundowałem większości kąpiel w dipie. Zobaczymy czy coś pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Podałeś tylko nutrienty. Podaj pozostałe jakże istotne dla SPS parametry jak zasolenie, KH, Ca, Mg. Mi seriatopory w ten sposób, czyli od dołu, bielały jak miałem za wysokie zasolenie. Pozdrawiam, Marek. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Podałeś tylko nutrienty. Podaj pozostałe jakże istotne dla SPS parametry jak zasolenie, KH, Ca, Mg. Mi seriatopory w ten sposób, czyli od dołu, bielały jak miałem za wysokie zasolenie. Pozdrawiam, Marek. Marku, pozostałe parametry również wydaje mi się że w normie: zasolenie 1,025 CA - 460 MG - 1290 KH - 8,3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 Wydaje się ok, nie mam pomysłu, ale robaczków bym raczej nie obwiniał. Większość żywi się tylko martwą tkanką. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach