Skocz do zawartości
Minus

Cyjano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam akwarium 250l od roku. Na poczatku tamtego miesiaca pojawily sie u mnie cyjano... wiem z mojej winy przez male zaniedbanie, nie lalem wodki i nie dodawalem bakterii po podmianie oraz mam dosc mocny odpieniacz...

Po pojawieniu sie wrocilem do dozowania bakterii jednak na wiele sie to nie zdalo... i tu pojawil mi sie powazny problem poniewaz postanowilem uzyc chemiclean po jednek kuracji nie bylo efektow, tzn byly ale nie usunelo cyjano do konca. Postanowilem powtorzyc kuracje po 4 dniach i dalej to samo. Od ostatniego uzycia chemiclean minely 3 tyg nie wiem co robic, jakies rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odessać ile wlezie cyjano przez wate ...Wyłaczyć swiatlo na 3 dni + koc na akwarium ...Nastepnie użyć chemiclean w jak najmniejszej dawce bo to dziadostwo i chemia jakiej mało :) Karm też tak aby ryby nadążyły zjesc nim na dno pojdzie ...sory zasypiam i ledwie piszę już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro dwie kuracje nie przyniosly efektu to zastanowiłbym się czy napewno walczysz z cyjano, a nie np dino. Może miałeś połączone obie plagi i zostało coś co nie jest cyjano.

Dodaj zdjęcie to ludzie lepiej Ci doradzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur Tokajuk

Cyjano odsysam codziennie wiec przed kuracja tym bardziej z tym walcze, w obiegu mam dwie pompy sterowalne wylaczam calkowicie cyrku na czas karmienia wiec malo prawdopodobne zeby pokarm zostawal... ale zakrywac nie chce bo nie jestem fanem zwalczania skutkow to duzo nie da z tego co czytalem wypowiedzi na forum.

soobeek

na 100% mialem cyjno mozliwe ze zostalo dino i nie moge odruznic

mam bordowy korzuch ktory pojawia sie i rosnie wraz z wlaczeniem swiatla, wyglada to jak taka maź ktorej mozna kawalek oderwac

dzis postaram sie dodac jakies fotki

Wczoraj dosc dlugo nic nie odpisywal nikt i postanowilem wykonac desperacki ruch czyly chemia... wyczyscilem mechanicznie ile bylo mozna jak nie pomoze a powinienem widziec od razu to dodam zdjecia moze ktos cos podpowie, dziekuje za rady

pozdrawiam Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast chemicleanu użył bym mniej inwazyjnego mycosidolu,4/5 dni i po cyjano.Ale skoro nie chce ci ono zejsc po użyciu chemi,to szukał bym przyczyny powstawania.Bo jak wraca tzn że coś w baniaku nie wyrabia.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom tyle to wiem moze byc kilka przyczy:

- za gruba warstwa piasku

- za mala cyrkulacja w tylnym panelu i duzo martwych stref

- odpieniacz zawieszony w panelu tylnym tak ze pompa jest w miejscu gdzie woda z baniaka splywa i powrot w tym samym miejscu

- za malo dawalem bakterii po podmiankach i mocny odpieniacz = wyjalowiona woda

- sotsuje od niedawna metode wodki nie wiem czy teraz powinienem...

Mam akwa gotowca 250 red see, nie mam oryginalnego odpienka tylko aquaMedic turboflotor multi sl

w akwa mam cyrkulacje jebao rw-8 i blau wave motion 8000, oraz z tylu (i tu moze byc problem) mam tylko 2 pompy 1000l/h nie wiem jakie powinny byc i jakie byly w oryginale (chodzi o panel tylni)...

Swietlowki 6x 39w tylko aktyniczne do tego stosuje ballinga z mg.

Edytowane przez Minus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje fotki podczas drugiego dnia kuracji czy myslicie ze to dino?

post-24635-0-83539300-1451487153_thumb.jpg

post-24635-0-38698000-1451487271_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki słabe ale powiedzmy, że jest to Dino gdyż padła informacja, że przyrasta gdy jest zapalone światło. Dino można ograniczyć w toni przy pomocy lampy UV ale ona sama nie rozwiąże problemu. Warto zadbać o świeże bakterie.

Zwróć uwagę czy na końcach tego gluta robią się bąbelki powietrza.

PS.

Po kuracji UV koniecznie zapodaj więcej bakterii bo wywali ... Cyjano!

Edytowane przez Prospero (wyświetl historię edycji)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie ma w ogole pecherzykow powietrza. Rano znika prawie do zera jak zapala sie swiatlo rosnie w sile... Co moze powodowac powstawanie dino?

Mam bakterie i digesty ampulki i balanced blend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo pokarmu np. za dużo węgla czyli np. voodki.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pokarmu duzo nie ma ale mam sporo skaly w kijowym chyba ulozeniu bo oparta o tylnia szybe wydaje mi sie ze moze byc slaba wentylacja tam oraz wartswa piachu chyba za duza, czy to moga byc przyczyny? Jesli tak to porobie fotki

Wegla nie stosuje a voodki leje teraz 1.5ml tzn od tygodnia przestalem lac zupelnie.

Jakies porpozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie plagi często są powiązane. Jak uda się zwalczyć dino to pojawia się cyjano dlatego łatwo z nimi nie jest ale da się to ogarnąć.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No myslisz ze to cyjano a ja zdjecia robilem w trakcie drugiego dnia kuracji chemi clean.

tak ogarnac ale pytam sie jak... na co zwrocic uwagec opisalem wyzej przyczyny ktos kto tutaj odpisuje w ogole to czyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nikt nie zna gotowej odpowiedzi na Twoje pytanie.

Jedyne na co można podpowiedzieć to pobieżnie zidentyfikować plagę i to tyle.

Są tysiące postów na forum jakimi metodami ludzie z tym walczą i jak widać nadal nie ma jednej prostej recepty więc czytaj, próbuj u siebie poszczególne metody i sprawdzaj efekty może któraś metoda zadziała, a może przetestowanie wszystkich metod zajmie Ci tak dużo czasu, że zanim wszystko wypróbujesz to samo przejdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był problem z cjano w miejscach gdzie cyrkulacja jest słabsza czytając forum gdzieś znalazłem że można podawać wódkę po zgaszeniu światła i tak zrobiłem podawałem ok 10 ml na ok 600l netto w obiegu i po trzech dniach ani śladu cjano...

Parametry PO4 0,05 NO2- 25 NO3-2 pierwsze dwa parametry mierzone Hanką nie wiem czy to sposób na cjano ale u mnie zadziałało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podawalem wodke tyle ze w dzien po odlaczeniu opdieniacza do 2.0ml max ja mam 250l, ale to podobno dino nie cyjano a dino chyba sie zywia tym wiec jak bakterii bedzie mao to tego wyjdzie wiecej jak dobrze rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podawalem wodke tyle ze w dzien po odlaczeniu opdieniacza do 2.0ml max ja mam 250l, ale to podobno dino nie cyjano a dino chyba sie zywia tym wiec jak bakterii bedzie mao to tego wyjdzie wiecej jak dobrze rozumiem.

Jak Dino to pokombinuj z wodą utlenioną zapytaj" Ant" Daniel zwalczył bezboleśnie dino u siebie wodą utlenioną więc napisz do niego ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos na podstawie tego co bylo wczesniej opisane i zdjec powie czy to dino i czy dozowanie wodki pomaga w walce czy w rozwoju tego syfu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.