Mark112 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Ja również uważam że asteriny podgryzają zoa. Często widuję je na polipach. Szkoda że w Polsce nie mamy takiego dostępu do zoa jak np. w USA gdzie do wyboru są przeróżne odmiany barwne. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Potwierdzam, diadema początkowo grzeczny lecz kiedy podrósł przyłapałem go kilka razy.. Asteriny również. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Ja również uważam że asteriny podgryzają zoa.Często widuję je na polipach. Szkoda że w Polsce nie mamy takiego dostępu do zoa jak np. w USA gdzie do wyboru są przeróżne odmiany barwne. Prosta sprawa oni maja krótsza drogę transportu korali z wszystkich magicznych wysp oraz mniejsze cło . Bardziej w USA opłaci sie importować korale niż je rozmnażać i tracić czas na przyrosty Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Szkoda że w Polsce nie mamy takiego dostępu do zoa jak np. w USA gdzie do wyboru są przeróżne odmiany barwne. Mysle, ze to tez kwestia pieniedzy (bo jak nie wiesz, o co chodzi, to chodzi zawsze o pieniadze). Czesto te odmiany barwne potrafia kosztowac majatek juz za jeden polip... a po drugie tez sa trudniej dostepne w naturze (i stad ich wysokie ceny) wiec czesto sprowadzane sa tylko na zamowienie i tylko w ograniczonej ilosci... W Niemczech tez jest kilka sklepow, ktore specjalizuja sie w bardzo ladnych zoa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Mysle, ze to tez kwestia pieniedzy (bo jak nie wiesz, o co chodzi, to chodzi zawsze o pieniadze). Czesto te odmiany barwne potrafia kosztowac majatek juz za jeden polip... a po drugie tez sa trudniej dostepne w naturze (i stad ich wysokie ceny) wiec czesto sprowadzane sa tylko na zamowienie i tylko w ograniczonej ilosci... W Niemczech tez jest kilka sklepow, ktore specjalizuja sie w bardzo ladnych zoa. Np http://www.zoafanatics.de/ Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Np http://www.zoafanatics.de/ Sent from my iPhone using Tapatalk Tych polecam! Akurat od nich korale sa pewne, zdrowe, a i sami wlasciciele w porzadku! Juz kilka razy od nich kupowalem. Z tego co sie orientuje wysylaja paczki rowniez do Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ceny mają dosyć spore Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ceny mają dosyć spore Spore to u Zaby dopiero sa : http://www.amblard.com/ Ale I pieknosci okazy. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasiu692 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Dokładnie , tu na zachodzie jak pytam czym karmią ZOA wszyscy mówią aminokwasy podawane bardzo regularnie , żadne Vitaminy C dla dzieci etc . . . Próbujemy Sent from my iPhone using Tapatalk A co dokładnie podajesz jeśli można wiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ponawiam pytanie - czy ma ktoś czarne Zoa lub gdzieś są dostępne? Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ponawiam pytanie - czy ma ktoś czarne Zoa lub gdzieś są dostępne? Mogę w kraju wiatraków poszukać jeżeli Ci to odpowiada Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Nie ma ciśnienia, po prostu chciałem się ogólnie zorientować co do popularności tego koloru. (już takie mam) Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Pokaż fotki czarnych zoantusow. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 W tej chwili nie mam jak, jak będzie możliwość na pewno wstawię. Są teraz przeniesione pod cree rb i aparat nie łapie.. Skałka jest zdewastowana przez diademę i asteriny, zostało tylko kilka małych polipów:( Część była różowych a część intensywnie czarnych z pojedyńczym cieniuteńkim różowym ringiem. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 Panie i Panowie, pokażcie swoje zoa, te które zamieściliście są ładne, ale pewnie ktoś ma jeszcze inne do pokazania. Zapraszam do prezentacji swoich zoanthusów. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 No to ja mam takie: U takie - tylko to stare zdjęcie, bo większość sprzedałem a to co sobie zostawiłem zaczęły ginąć - ale teraz ostatnio znalazłem je na skałce i już się dzielą, ale ciężko zdjęcie zrobić im. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 Sprawa z optymalnymi warunkami dla Zoanthusów ma się następująco: w naturze zdecydowana większość gatunków/odmian barwnych Zoanthusów występuje na małych i bardzo małych głębokościach, w warunkach bardzo silnego prądu wodu oraz w wodzie mętnej i bardzo mętnej. Wynika z tego, że optymalne warunki dla Zoanthusów to silne oświetlenie, mocna cyrkulacja oraz regularne karmienie. To się sprawdza w praktyce, Zoanthusy trzymane w takich warunkach znakomicie rosną i praktycznie nigdy nie zamierają. Oczywiście, są od tego wyjątki w postaci odmian/gatunków rosnących na większych głębokościach, zwanych czasami "deepwater zoas", ale niestety często jest to chwyt marketingowy i Zoanathusy tak określane, wcale nie występują na dużych głębokościach. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 To ja też się pochwale ;-) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 @AquaManiac Wiesz moze ktore to sa deep wateram? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 @Moljzesz Ładne te czerwone zoa, czy karmisz je w jakiś sposób? Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) "Plebejskie" eagle eye Ostatnio świecą jak na bateryjki. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Stycznia 2016 przez grzegorz88wroc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mutek78 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Bardzo ładne zoa. Ja u siebie coś nie mogę wyciągnąć takich kolorów. Czy świecisz? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj 130x60x65 + sump, odpieniacz Skimz SM 251, cyrkulacja 2XRW 15, pompa obiegowa DC 6000, światło ATI Sunpower 8x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Bardzo ładne zoa. Ja u siebie coś nie mogę wyciągnąć takich kolorów. Czy świecisz? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Zoa ładnie wyglądają w przewadze niebieskiego światła . Ledy fajnie to podkreślają. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Najlepiej wyeksponować zoa nie stosując białego światła, ja mam u siebie konfigurację 3x Blue, 2x Actinic 1x Pink Cytuj Akwarium 180L Ricordea&Zoa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Najlepiej wyeksponować zoa nie stosując białego światła, ja mam u siebie konfigurację 3x Blue, 2x Actinic 1x Pink A gdzie Twoje fotki zoa ? Pochwal się nimi . Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach