Skocz do zawartości
jan fitas

pomysł na miękką rafę...

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi mi po głowie.... pomysł zresztą :), żeby zebrać wszystkie 'znane' z tego forum i z innych też... i zaprojektować przy udziale grupowiczów zestaw do prowadzenia rafy jak w temacie. na początek, moje założenia:

1. tank - 120 x 45 x 45 cm, co daje ~240 ltr brutto:

- dwa kominy 'trójkątne' z odbiorem fi 32 mm typu Durso

- cyrkulacja gł. stanowiąca jednocześnie falownik

2. sump - 70 x 40 x 40 cm, co daje 112 ltr brutto:

- filtr glonowy 'na' Miracle Mud

3. filtracja:

- żywa skała :)

- odpieniacz (na bazie PH 2500 z 'igłami' np. - coś wymyśli się..)

- reaktor wapna

4. oświetlenie - T5 x 4 sztuki

Ad.1 - taki tank w/g mnie jest ani za duży ani za mały :) jednym słowem w sam raz dla 'miękkiszów' bez nadmiernych kosztów. dwa kominy zapewnią dobry odbiór wody z tanku. pompa o wydajności ~ 2500 do 3500 ltr/h - może być OR 3500 lub dla wrażliwych akustycznie Eheim 1260. powrót wody z sumpa do tanku przez SCWD, co zaowocuje w samym zbiorniku naprzemienną 'falą' - dla obsady wystarczy, to nie twardziele.

Ad.2 i 3 - naczynie 'zbiorcze' dla całego oprzyrządowania :) myślę o wymyśleniu :) skimmera wewnętrznego na bazie pompy j/w z uwagi na ewentualne dokoptowanie do tanku rybek. jeśli ktoś ich nie chce, być może wystarczy mu sam filtr glonowy... reaktor wapna, dla zmniejszenia kosztów jednokolumnowy z recyrkulacją CO2 jednak z 'przyrzadem' wyłapującym jego nadmiar :)

Ad.4 - 4 x T5 będzie dobrze :) 2 x aktyniczne + 2 x ~10 000 K

wszystko powyższe, to moje teoretyczne założenia. kosztów na razie nie liczyłem... co o tym myślą szanowni grupowicze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pomysł bardzo ciekawy, warty rozwinięcia.

Co oznacza skrót SCWD ?

Pozd

Tomasz

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SCWD - Switching Current Water Director - co oznacza urządzenie zmieniające przepływ wody w sposób mechaniczny :)

jak wygląda można zobaczyć tutaj http://www.3iqventures.com/. do dolnego 'portu' podłącza się tłoczenie; pozostałe dwa alternatywne 'porty' zasilają 'falę' w tanku - tzn. pompa tłoczy wodę a urządzenie samoczynnie zmienia kierunek jej przepływu... częstość/cykliczność zmian jest uzależniona od wydajności zastosowanej pompy wody, co znaczy, że im wydajniejsza tym szybciej następują zmiany.

tutaj http://www.3iqventures.com/literature.html szczególy...

p.s. w Polsce koszt, to ~400 pln - w detalu oczywiście... jeśli ktoś ma 'chody' w USA, można nabyć za ~160 pln - bez kosztów zaopatrzenia oczywiście :)

np. dwa maxi jet'y mogą załatwić problem 'falowania' i będą tańsze w zakupie, ale:

1. estetyka tanku będzie 'zakłócona'...

2. koszt jednak ostatecznie się zwiększy z uwagi na jakiś sposób sterowania jet'ami...

ad.1 - jeśli w kominie poprowadzi się powrót wody z sumpa będzie widać jedynie dysze 'rozpylające', które z czasem 'czymś' porosną i przestaną się rzucać w oczy :)

eee..., czyżbym demonizował tą kwestię?

ad.2 - koszt 2x maxi jet o wydajności 1000 ltr/h, to ~ 150 pln. jeśli doda się sterownik, koszt całości uplasuje taki zestaw w okolicach 'polskiej' ceny SCWD :)

eee..., co o tym myślicie przyszli reef'erzy :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co o tym myślicie przyszli reef'erzy ?

chyba tylko to, ze SCWD zmiejsza moc pompy o okolo 10-20%, a takze to, ze mozna go kupic wysylkowo w Stanach, np z refraktometrem za 44 USD i wyjdzie o wiele taniej :)

co do projektu akwa to jest on chyba standardowy, prawda? czyli zadnych udziwnien i ekstrawagancji? chyba, ze z powodu skapej wiedzy cos umknelo mojej uwadze (co bardzo mozliwe)

jesli myslisz o naczyniu zbiorczym dla calej filtracji, to ciekawe projekty sa na stronie CPR, np sump, odpieniacz i refugium w jednym, cale z akrylu, tylko ceny kosmiczne :)

i ostatnia rzecz: drogi Janie, moze opracowalbys lub masz w planach jakis projekt refugium zawieszanego na tylnej sciance akwa, z pompa umieszczona poza woda (chyba nazywana zwrotna lub powrotna) z akwa lub refugium? chcialbym cos takiego zrobic sam, ale totalnie brak znajomosci materialow, parametrow i zdolnosci :)

a moze otworzysz maly sklepik internetowy z jakims sprzetem DIY???? zapisalbym sie w kolejke do Ciebie :)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz moje pytanie o SCWD :)

tak sobie pomyslalem o zasadzie dzialania urzadzen do podlewania trawy np w ogrodach;) one kreca sie wokol wlasnej osi, raz podlewaja raz przestaja, a sa zasilane tylko woda, tzn chyba tylko woda, prawda? wiem, ze rozmiary sa przewaznie duze, ale czy jakiegos serca tego ukladu lub zasady dzialania nie mozna by zastosowac w morskim? moze ktos ma jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) straty będą istniały zawsze - dzięki Twojej uwadze jesteśmy w dobrej sytuacji, bo wiemy już, że pompa główna musi być 20% 'mocniejsza' dla SCWD. choć biorąc pod uwagę, że obsadę mają stanowić tylko 'miękkie', nawet 30% strat nie 'zrobi' nic złego... - zależy jaka pompa. podaj proszę 'linę' miejsca gdzie można za 44$ dostać ten zestaw - to też w sumie na '+' :)

pomysł jest jak najbardziej standardowy, czytaj najprostszy z możliwych. żadnych ekstrawagancji, bo po co? podstawa, to funkcjonalność :) pomysł na refugium z tyłu tanku jest jak dla mnie zbytnim udziwnieniem jeśli można je zmieścic w sumpie :) ale to tylko moje zdanie :)

czasem robię 'coś' na zamówienie i nawet myślałem o ofercie półfabrykatów z akrylu do 'produkcji' różnych maszynek ale generalnie, tzn. na bazie moich z tym doświadczeń nie widzę perspektyw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zrozumielismy sie, SCWD kosztuje 40USD

http://www.premiumaquatics.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=SQUID-WM&Category_Code=Wavemaking

i to jest niewiele, ale tzw shipping do polski to 55 USD, natomiast refraktometr kosztuje 44 USD

http://www.premiumaquatics.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=REFRACT-PA&Category_Code=

na mysli mialem zakup obu na raz + koszty przesylki, wtedy bedzie taniej i oplacalniej (choc i w Niemieckich sklepach netowych lub na e-bay sa refraktometry za 44 euro)

pomysl na takie umiejscowienie refugium dla Ciebie jest udziwnieniem, ale dla osob bez sumpa i panelu (tzn np dla mnie :)) juz nie, dlatego zapytalem, jesli mialbys pod reka takie plany (znalezione lub opracowane) to chetnie bym je ogladnal :)

na pra jest watek o Ballingu, padlo tam ciekawe stwierdzenie, iz w akwa z miekkimi i rybkami potrzebny jest tylko odpieniacz i podmiany wody, co prawda nie jestem expertem ale moze to eliminowaloby koniecznosc budowy reaktora wapniowego? - to tylko taki pomysl :con

PS zapamietalem fragment o robieniu "czegos" na zamowienie :) moze skrobne maila? (o to refugium:D np)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, to już każdy wie gdzie i jak może kupić taniej - kto zainteresowany naturalnie :)

kiedyś widziałem rozwiązanie, które Cię interesuje w necie ale brak własnego zainteresowania wymazał mi to z pamięci :)

ilu ludzi, tyle pomysłów :) ponieważ nie chce mi się bawić w aptekarza - znam tank z miękkimi 'na' reaktorze jak również wierzę w to, co o tej kwestii mówi Waldek Kwiecień - moją sugestią jest jego stosowanie... choć nie jako przymus, a raczej 'moduł' w systemie filtracji. ostatecznie i tak każdy zadecyduje sam :)

w '...robieniu na zamówienie...' miałem na myśli to, co znajduje się w Galerii na mojej www :) a więc maszynki... są przeze mnie 'obrobione' i w jakimś stopniu przyswojone. coś co potrzebujesz wymaga indywidualnego podejścia i sporej ilości czasu do przetestowania itd... proszę nie skrob mail'a :dontgetit

p.s. teraz dopiero przeczytałem wątek na natura.morskie.akwarium i śpieszę donieść, że 'posługując' się opinią Waldka K. miałem na myśli negatywny wpływ metody Balling'a na 'miękkie' w dłuższym okresie jej stosowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku widziałem całkiem całkiem niedawno akwa. tylko z miekkimi i to bardzo duża obsada na t5 . mieszacz wapna .co tygodniowa 8L podmiana wody w zbiorniku 350L odpieniacz umieszczony w sumpie dodatkowy osprzęt to aut. dozujący mikro-elementy .pompa gl. 3500L/h ,10ryb. 60kg skały .znikome podłoże. i dużo , dużo przepieknych korali miękkich.zbiornik istnieje 4lata

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie chodzi mi o coś podobnego Grzesiu :)

obliczanie przelewów:

zakładam, że w ciągu godziny do zbiornika będzie tłoczone ~3500 ltr wody. założenie z dużą nadwyżką ale ktoś w trakcie prowadzenia tanku może zastosować wydajniejszą pompę, więc po co przerabiać :)

z kalkulatora na http://reefcentral.com/calc/drain.php dla tej wielkości (900 G) wychodzi, że:

1. fi rury odprowadzającej, to min. 32 mm

2. długość krawędzi przelewu (grzebienia), to min. 36 cm

ad.1 i 2 - jest to oczywiście obliczenie dla jednego komina/przelewu ale warunek jak w założeniu powyżej 'dopuszcza' zrobienie dwóch 'trójkątnych', każdy o parametrach wyliczonych dla jednego (tylko w odniesieniu do drain pipe). jeśli ktoś wybierze jeden komin też będzie dobrze :) jednak dwa 'pomogą' zamaskować prowadzenie tłoczenia z SCWD i będą sprzyjać lepszej cyrkulacji wody w systemie tanku :)

w jednym 'trójkątnym' kominie aby można było zmieścić tłoczenie i odbiór sugeruję przyjąć długość grzebienia 250 - 260 mm. potrzebne będą dwa odwierty w dnie komina/tanku:

- pod złączkę z gwintem zewn. dla rury fi 32mm (odbiór)

- pod złączkę z gwintem zewn. dla rury fi 20mm (tłoczenie)

adaptacja samych złączek do 'przelotek' w/g pomysłu Thewalda http://thewald.webpark.pl/srubunki.z.pcv.htm

zewnętrzna śred. złączki fi 32mm, to fi 42mm; złączki fi 20mm, to fi 28mm, co implikuje, że w kominie o dłg. przelewu j/w zmieszczą się w obszarze dna komina obie przelotki... wykonanie odbioru w wersji Durso będzie utrzymywać poziom wody w kominie na odpowiednio dobranym poziomie - zapewni to pracę bez hałasu i pozwoli na zmniejszenie ewentualne wysokości sumpa. przy Durso woda z komina nie spływa do sumpa przy wyłączeniu pompy :)

grzebień można kupić lub wydłubać samemu ale to chyba każdy wie :) jeśli o czymś zapomniałem w związku z kominami/przelewami proszę szanownych grupowiczów o wstawienie :)erraty ...

p.s. sam zbiornik dla h=45 cm jak sądzę może być wykonany ze szkła 8 mm

p.s.2 można również przyjąć średnicę rury odbierającej wodę w kominie jako fi 25mm. dwa kominy i dwie rury fi 25mm również spełnią warunki kalkulatora, a i w samym kominie zrobi się luźniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obliczanie pojemności sumpa:

w/g kalkulatora http://reefcentral.com/calc/sump.php dla tanku o wym. 120 x 45 x 45 cm i przyjęciu bardzo bezpiecznej wartości podniesienia się słupa wody na przelewie jako ~5 cm, wychodzi, że minimum, to sump ~30 ltr'owy.

moje założenie na dolny zbiornik zwany sump'em, to 70 x 40 x 40 cm czyli 112 ltr.

dlaczego:

1. z uwagi na pompę

2. z uwagi na inne graty ;)

ad.1 - bez względu na rodzaj pompy głównej (zewnętrzna/wewnętrzna) i stosowaniu np. skimmera wewnętrznego, dobry poziom wody w/g mnie, to 20 cm, co daje przy założeniach wymiarowych sumpa ~56 ltr wody. i tyle będzie/powinno być tam zawsze. przyjęta bardzo bezpieczna wartość podniesienia się słupa wody na grzebieniu - 5 cm - daje dodatkowe ~27 ltr wody, która zleci do sumpa przy wyłączonym zasilaniu. razem, to ~ 83 ltr. jeśli ktoś chce można wykonać sump o mniejsze wysok. niż założone na początku 40 cm

ad.2 - odpieniacz wewnętrzny, refugium/filtr glonowy, itd... jeśli ktoś nie zamierza tego 'mieć', sump wymiarowo może nawiązywać do pojemności, która wychodzi z kalkulatora.

suplementacja wapna

moją sugestią jest reaktor jednak nie rozwodzę się nad tym i pozostawiam to do wyboru zainteresowanego :D jedni wolą maszynkę inni Balling'a, tak więc do wyboru do koloru :)

odpieniacz

jeśli będzie bez ryb, można go sobie darować... teoretycznie. osobiście sugeruję, że lepiej jednak mieć 'coś' pieniącego :) chociażby Weipro...

oświetlenie

jak w założeniu postu inicjującego n/n wątek :) osobiste preferencje jednak dopuszczalne rzecz jasna...

ponieważ niniejszy temat jest lub ma 'BDW', czytaj 'Bardzo Duże Wzięcie' :) kończę to przynudzanie :) mam nadzieję, że ktoś skorzysta z tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie co do komina i dlugosci grzebienia

czy zakladajac z tych wyliczen ze grzebien ma miec dlugosc 36 cm to powiedzmy komin kwadratowy 18x18 spelni to ? zakladajac ze fi rury odprowadzajacej to 32 to czy rewizje dac taka sama czy moze byc trovhe mniejsza? i jaka srednica rury doprowadzajacej wode z sumpa powiedzmy przy pompie 3500l/h

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jan

A czy reaktor i refugium z miracle mud to taki mus do akwa dla miękkich dla nowicjusza?

Czy nie wystarczy uzupełnianie wody odparowanej przez kalkwasser? Prostsze i od razu system aut. uzupełniania wody jest co jest ogromnym ułatwieniem dla początkujących.

Te 2 kominy też konieczne? Może trzeba by tu sprecyzować raczej czy ma być to akwa proste, tanie i wystarczające jak najbardziej dla nowicjusza + pierwsze stopnie wtajemniczenia morskiego czy dopracowany ale jednak bardziej skomplikowany i udziwniony projekt.

Pamiętam jak ja prawie 8 miesięcy temu odpalałem akwa morskie to była to dla mnie czarna magia i szukałem rzeczy jak najodpowiedniejszych ale jednak prostych w obsłudze. Takie rzeczy jak kalkreaktory, kalkmixery, ph metry, co2 itp to była dla mnie rzecz niezrozumiała na początku i chciałem się od tego trzymać jak najdalej :)

Zawsze można zrobić projekt podstawowy gotowy do powielenia dla nowicjuszy na pierwsze akwa morskie + opcje rozszerzenia które można dokładać wraz z kolejnymi potrzebami/poziomami wtajemniczenia :)

Pisze jakoś z sensem? czy nie bardzo? :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuję zmianę rozmiarów baniaka na 120dł x 50szer x 40 wys - mam taki i naprawdę jest poręczny a dodatkowo łatwy w oświetleniu.

No i czy potrzbne sa do razu dwa kominy?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja pujdę dalej: jeśli to ma być akwarium proste i tanie do po kiego grzyba : sump (a co za tym idzie - kominy), filtr glonowy i reaktor? Nawet najbardziej wymagające koralowce tego nie wymagają a co dopiero psiury które praktycznie rosną w oświetlonym wiadrze z cyrkulacją?

PS. Miło Cię Jasiu znowu czytać na forum.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lukas :

[...]

czy zakladajac z tych wyliczen ze grzebien ma miec dlugosc 36 cm to powiedzmy komin kwadratowy 18x18 spelni to ? zakladajac ze fi rury odprowadzajacej to 32 to czy rewizje dac taka sama czy moze byc trovhe mniejsza? i jaka srednica rury doprowadzajacej wode z sumpa powiedzmy przy pompie 3500l/h

- 18cm + 18cm = 36 cm - chyba spe?ni ten warunek :wink

- moja propozycjo-sugestia 'zawiera'odbi?r wody typu Durso bez rewizji - poprawki w/g gustu :)

- ?rednic? rury doprowadzaj?cej wod? z pompy g??wnej z sumpa determinuje producent zastosowanej pompy i jest to ?rednica po stronie t?ocz?cej pompy.

smk :

@Jan

A czy reaktor i refugium z miracle mud to taki mus do akwa dla mi?kkich dla nowicjusza?

Czy nie wystarczy uzupe?nianie wody odparowanej przez kalkwasser? Prostsze i od razu system aut. uzupe?niania wody jest co jest ogromnym u?atwieniem dla pocz?tkuj?cych.

Te 2 kominy te? konieczne? Mo?e trzeba by tu sprecyzowa? raczej czy ma by? to akwa proste, tanie i wystarczaj?ce jak najbardziej dla nowicjusza + pierwsze stopnie wtajemniczenia morskiego czy dopracowany ale jednak bardziej skomplikowany i udziwniony projekt. [...]

nic tutaj nie jest musowe :) to po prostu propozycja...

'...ad.2 - odpieniacz wewn?trzny, refugium/filtr glonowy, itd... je?li kto? nie zamierza tego 'mie?', sump wymiarowo mo?e nawi?zywa? do pojemno?ci, kt?ra wychodzi z kalkulatora.' to moje s?owa, wi?c masz odpowied? udzielon? zanim zapyta?e? :wink

patrz r?wnie? na moj? wyk?adni? dotycz?c? suplementacji wapna ...

dwa kominy te? nie s? konieczno?ci? ale w tym w?tku umotywowa?em dlaczego bym tak zrobi? - jeden komin spe?niaj?cy wyliczenia rzecz oczywista r?wnie? wystarczy.

generalnie chcia?em zwr?ci? uwag? wszystkich, kt?rzy zaczynaj?, na mo?liwo?? samodzielnego obliczenia sobie we w?asnym zakresie podstaw dla zbudowania sobie akwarium - zwr??cie uwag? ile razy pojawia si? na forum pytanie o ?rednic? rury zrzutowej i d?ugo?? grzebienia...

tomasz :

To ja pujd? dalej: je?li to ma by? akwarium proste i tanie do po kiego grzyba : sump (a co za tym idzie - kominy), filtr glonowy i reaktor? Nawet najbardziej wymagaj?ce koralowce tego nie wymagaj? a co dopiero psiury kt?re praktycznie rosn? w o?wietlonym wiadrze z cyrkulacj??

PS. Mi?o Ci? Jasiu znowu czyta? na forum.

s?uchajcie tego go?cia on zna si? na rzeczy - wystarczy poogl?da? jego tank w galerii :)

tomasz, dzi?ki wielkie ale w?tek jest okropnie stary. ma przynajmniej rok czasu :) od?wie?y? si? jedynie dzi?ki pytaj?cym o fi rury zrzutowej i d?g. grzebienia przelewowego :wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump bardzo upraszcza mimo że na początku się tak nie wydaje - pamiętajmy że to ma byc dla początkującego ale z opcą rozbudowy jak się ktoś wciągnie.

Reaktor upraszcza obsługę ale nie jest niezbędny.

PS nie obrażaj miękasów one są piękne.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażam, sam mam ze ...trzy. Nie pisałem o ich urodzie tylko łatwości hodowli.

PS - to do mnie - Tomasz, głąbie pujść się pisze przez "ó".

Ok, teraz będę już pamiętał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku, może trochę głupie pytanie, na czym polega odbiór wody metodą Durso i jak to wygląda?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, pomysl Janka kontra propozycja Tomasza. Z sumpem czy bez sumpa. Wiadomo powszechnie jakie sa zalety i wady powyzszych konfiguracji i teraz: czy ktos utrzymal przez dluzszy czas (tzn. lata, kilka lat) zbiornik ok 200-300 bez twardych ale i bez reaktora, mieszacza itd... Czyli odpieniacz wewn. + ew. Balling???

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomys? na sps'ow? raf?:):

akwa 200cm d?g / 80 cm szer / 60 cm wys

sump- nie chce mi si? wymy?la?

odpieniacz Deltec Ap 850

o?wietlenie Giessman System 260 moonlight 3x250 W

pompa Deltec HLP 8070S( z falownikiem)

Mixer deltec KM 500S

reaktor deltec pf 500

cyrkulacja:

jak mi si? nudzi to sobie robi? takie projekty:)sama lampa to 11 000 PLN, w sumie mo?na j? zastapi? na inn? firm?:), albo T5., jako ciekawostk? dodam ?e taki zestaw kosztuje oko?o...20 000 , dla por?wnania zestaw tridacna 160 Aqua Medica kosztuje 23 tysi?ce.:/

A na deser nast?pne 3 tysi?ce na ?yw? ska??:) a potem las acropor:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a cyrkulacji zapomniałem dopisac tunze turbelle of course:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@olek no to na bank wyjdzie "tanio" :p

@Tomasz - hehe dobre określenie "psiury", też nie jestem wielbicielem miękkich. Ładne są tylko grzybki (ricordea florida) i mój sacrophyton :) reszta to faktycznie jakieś takie "psiurowate" :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Owszem widziałem zbiorniki bez sumpa i na Ballingu i z acroporami. Nawet bez odpieniacza. Działają od 2 i 3 lat. Dlatego zmontowałem swój na ich podobieństwo i jak na razie to bajka.

A tak poza tym to najczęściej w sumpie jest tylko odpieniacz i pompa główna - reaktor i mikser to tylko gadgety które z powodzeniem mozna zastąpić i uzyskać nawet lepsze efekty. Więc nie widzę potrzeby stawiania sumpa. Dodatkowa filtracja? Jaka na przykład?Najwyzej refugium z MM jeśli ktoś koniecznie chce. Ale tak naprawdę to tylko żywa skała, skała i jeszcze raz skała. Odpieniacz zewnętrzny i mocna cyrkulacja. Teraz jestem takze zwolennikiem żwirku (piachu) na dnie. Sądzę że te dwie metody plenumodeesbe-podobne dno + żywa skała jako najbardziej naturalne daja najlepsze wyniki przy rozsądnych kosztach i prawie żadnej pracy.

W moim zbiorniku dno czyszczą: rozgwiazda piaskowa, babka, 2 wężowidła i kilka ślimaków. Przy podmianie wody nawet go nie ruszam bo nie ma potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda o gustach się nie dyskutuje,ale dla mnie takie "psiury" są piekne :)

http://www.nano-reef.pl/datas/users/871-45.jpg

Akwa 140x70x60 OW, SUMP 100x50x40 LR 60kg, obieg NewJet 4500, 2xTunze 6105+2x6095,odpieniacz DIY alaBK200 z Tunze 9420.040, 10x54W w T5, Profilux II, pompy dozujące GHL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.