centka Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 witam, Niestety nie widziałem nigdy na własne oczy jak powinno wyglądać szkło OW. W zbiorniku głównym przednia i obie boczne szyby powinny być optiwhie. Czy na podstawie tych fotek ktoś może to potwierdzić? http://zapodaj.net/8...00b478.jpg.html http://zapodaj.net/4...3ea46c.jpg.html http://zapodaj.net/d...34d127.jpg.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 https://www.google.pl/webhp?ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=y7qjVtSMK8y6UY-KsoAI#q=jak+rozpozna%C4%87+szk%C5%82o+optiwhite a najlepiej sprawdź rachunek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Przeglądałem już filmiki w google... Kolega który ma krewetkarium w OW powiedział że to na 100% nie jest OW Ale jego akwa jest małe i ma cieńsze szkło Jak dla mnie to wszystkie szyby w tym akwa (w tym moim ze zdięć) są identyczne,,, i przypominają zwykłą szybę Edytowane 23 Stycznia 2016 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 popatrz na narożniki - od góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Trudno mi z tych zdjęć w 100% potwierdzić... widac, że szkło akwarium jest jasniejsze niz szklo sumpa, mimo wszystko widać jednak zielonkawy kolor na brzegach. Możesz miec szkło guardian, które jest czyms posrednim pomiedzy float i OW. OW powinno byc białe, patrząc na jego krawędzie. Ale byc może to kwestia oświetlenia, przekłamania aparatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Oto zdjęcia narożników na granicy OW i szkła float... Ostatnie zdięcie to "kompletna hydraulika" która miała łączyć akwa z sumpem, pompą itp czy nie powinno być tu jakiś rurek, wężyków itp? http://zapodaj.net/601b764bde860.jpg.html http://zapodaj.net/2e207aa44e0a8.jpg.html http://zapodaj.net/01c1ef280de9a.jpg.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turek87 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Zaswiec od gory Latarka z tel opti bedzie biala lekko w niebieski a zwykla zielona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Wygląda jak guardian, a nie opti. Raczej nie float http://i50.tinypic.com/2z4n7dg.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 https://www.google.p...zkĹo optiwhite a najlepiej sprawdź rachunek silvia, proszę Cię... ostatnio Waldi pytał o szkło .... to samo pisaleś.... sklejone akwa, czarnym czy bezbarwnym ... każda szyba inaczej wygląda.... centka, jutro jak bedzie ładnie słońce świecić wystaw akwarium na dwór, i przyłóż białą kartkę od spodu, gwarantuje Ci że zobaczysz opti, szkło świeci błękitem mnie 2 razy Przemek ze Szczecina kleił akwa, wiem jak opti wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Jak napisał Edi, szkło trzeba zobaczyć w świetle dziennym. Po zdjęciu trudno ocenić. ma być pozbawione zielonej barwy patrząc na brzeg, ale musi być odpowiednie tło. ja mam ow małe akwarium 4 mm grubości i nie mam wątpliwości, że to optiwhite. widać, że nie ma zielonego zabarwienia, bardziej w błękit przechodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 na PW napisałem (w odp.) kilka słów więcej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 na PW napisałem (w odp.) kilka słów więcej ... pewnie to że jest 100 gatunków szkła i nie da się odróżnić oryginalnego szkła opti-pilkingtona od chińskich podróbek zostaje tylko zaufanie i rzetelność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 przy tej grubości szkła różnica między opti, a zwykłym szkłem powinna być widoczna bez jakichkolwiek wątpliwości. Moim zdaniem nie jest to OW Pilkingtona Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 centka, jutro jak bedzie ładnie słońce świecić wystaw akwarium na dwór, i przyłóż białą kartkę od spodu, gwarantuje Ci że zobaczysz opti, szkło świeci błękitem mnie 2 razy Przemek ze Szczecina kleił akwa, wiem jak opti wygląda To czemu wskazujesz na tylna szybe (sadze po kominie/panelu) skoro mial byc OW przod i boki? Nawet jezeli jest to OW to znaczy, ze zbiornik jest wykonany nie tak jak mial byc, bo zakladam, ze jezeli to co pokazales to OW to w takim razie prawdziwy front nie powinien byc OW, a to troche bez sensu, nie? Jak dla mnie to sprawa jest prosta. Nie ma co sie dopatrywac czy to float czy guardian... bo OW to to nie jest na bank. Czemu? Po 1 skoro mialy byc OW boki i przod to by sie roznily od dna i tylu, a na foto wygladaja tak samo. Czyli caly zbiornik jest z tego samego szkla. Nie sadze by wykonawca w gescie dobrej woli dolozyl do intereu i zrobil cale akwa z OW bez doplaty. Po 2 ewidentnie widac zielony kolor. Po 3... na 3 fotce jest styropian pod akwa. I tak sie sklada, ze widac go przez 1 i 2 szyby. Boczna, boczna i panel i boczna i tyl. Na moje oko styropian wyglada tak samo przez wszystkie 3 kombinacje. Byc moze fotki nie oddaja realnie wszystkiego, ale jak na moje oko to cos tu nie gra. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) połączenie opti / float nie potrzeba żadnych podkładek,światła itp. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi (także te na PW) Być może jest to guardian, ale sump jest wykonany z tego samego szkła Także raczej napewno nie jest to Opti. Pod światłem wszystkie szyby mają wyraźnie zielony kolor (pod białą kartką) Poszukam teraz kogoś z Torunia kto by wpadł do mnie i obejrzał zbiornik "na żywo" Mam nadzieje że kogoś szybko znajdę. Znacie może jakąś firmę która pomaga w zakładaniu zbiorników w Toruniu? Miałem dostać instrukcję jak połączyć elementy hydrauliki ale jej nie dostałem. A z hydrauliki dostałem tylko to co na fotce http://zapodaj.net/0...80de9a.jpg.html W środę jadę do Bydgoszczy do CrayzyCoral może tam mają jakieś akwarium z Opti to sobie porównam. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turek87 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 tak najłatwiej sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 Na 100% przod i boki nie sa OW Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 Autor wątku miał dostać front i boki opti a otrzymał cztery pionowe szyby optiwhite . Czyli dostał lepiej niż miał . Już raz pisałem opamiętajcie się z tezami co nie jest opti a co nim jest . Jesli klient ma wątpliwości czy akwarium posiada szyby optiwhite proszę o kontakt o rozwieję wszelkie wątpliwości . Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 od razu widać po fotce że wszystko świeci na zielono zwykły float jak nic jeszcze takie cienkie szkło z daleka fotka świeci jak trawa na wiosne Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 Widać nie opłaca się dawać więcej niż za to zapłacono Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 Szkło z sumpa i akwarium różni się! Widać przecież niebieskie zabarwienie Tak myślałem ze tylnia szyba to tez opti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 żeby była jasność. W pierwszym poście napisałem że ja nigdy nie widziałem szkła Opti. Ten temat w żadnym wypadku nie miał na celu zarzucenie wykonawcy nieuczciwości. Po prostu ja się na tym nie znam i chciałem żeby bardziej doświadczeni się wypowiedzieli (wydaje mi się że m.in po to mamy fora internetowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) od razu widać po fotce że wszystko świeci na zielono zwykły float jak nic jeszcze takie cienkie szkło z daleka fotka świeci jak trawa na wiosne Waldek w prosty sposób udowodnię że wszystkie pionowe szyby są wykonane z szkła optiwhite . Pytanie jest jedno do Ciebie . Ponieważ jesteś tak bardzo pewien tego co piszesz z pełną stanowczością mniemam . Proponuję ,że kiedy już wszyscy tutaj wszem i wobec zobaczą, to co jest prawdą ,Ty wpłacisz na konto hospicjum w swoim miescie,kwotę 500zł(przyda się ponieważ razem z kolegą zakładamy w Twojej lokalizacji akwarium) . Proszę o odpowiedz ponieważ czuję że należy przeprowadzić prelekcje na najbliższym zlocie morszczaków . Waldek Ty jesteś światły facet na pewno masz cohones. Na marginesie szkło 12mm to cienkie jest jak trawa .Nic się od ostatniej lekcji się nie nauczyłeś .Już nie pierwszy raz widzę że coś klapniesz bez przemyślenia . Jedni piszą nie opti .Drudzy piszą guardian .Pytanie skąd mamy szkło z huty guardian ,skoro naszym jedynym dostawcą jest szkło z huty pilikington ? Wojtku sprawdz czy masz optiwhite na froncie być może masz float . Tak jak Jacek54, w temacie moja nowa laguna . Waldek jest fachowcem i jemu nikt nie będzie mówił ,on wie co to jest optiwhite, a co float o.A może made in china super clear ? Być może mam problem z wzrokiem i nie wiem co kroję. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie, nie po to założyłem temat żeby się kłócić. Były wątpliwości co do szkła...teraz już ich nie ma Poproszę moderatora / administratora / albo jakiegoś hakera żeby zamknął temat pozdr Edytowane 24 Stycznia 2016 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach