volf Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Z linku Brodatego wychodzi że alkohol ma znaczny wpływ na rozrost sinic, ocet jest neutralny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Z 5 lat temu, najpierw lalem zwykle VSV. Potem zaczalem lac octan etylu czyli wodke plus ocet. A potem wstyd powiedziec, ale w domu skonczyla sie wodka i lalem sam ocet. A tak powaznie to tez gdzies czytalem ze ocet jest lepszy bez wodki. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Był kiedyś podobny temat: http://nano-reef.pl/...-wodka-vs-ocet/ Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/116-vinegar-dosing-methodology-for-the-marine-aquarium może się przyda ja też leje sam ocet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzieki a jaki ocet stosujecie i w jakiej dawce na 100 l wody? Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 spirytusowy 10%, w tabelce na stronie którą podałem są dawki dla 5% - czyli musiałbyś rozcięczyć pół na pół. Ile? na 100 l - to zależy od twoich parametrów, identycznie jak VSV zwiększasz zgodnie z tabelka z tej strony , a po uzyskaniu okreslonych parameyrów NO3 i PO4 zmniejszasz zgodnie z tabelką. i tak trzymasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 A przy zerowym no3 ile bys propnowal lac tego 10 procentowego na zbiornik 200 l? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 A lejesz wódkę teraz?ile lejesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 A przy zerowym no3 ile bys propnowal lac tego 10 procentowego na zbiornik 200 l? http://reefkeeping.com/joomla/images/magazine/vinegar_dosing/vinegar_lg.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Leje vsv 6 ml dziennie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laris52 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 ja dobieram dawkę octu względem poziomu azotanów, ciężko mówić o jakiejś złotej regule, wszystko zależy od ilości żywej skały, obecności dsb w refugium i piasku w zbiorniku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak wyżej. Ale 6mlx 4 to 24 ml octu na dobę 10 proc. Możesz tak dać po tygodniu zmierz NO3 I PO4. Jak nie drgnely możesz o 4 ml zmniejszyć. Należy kierować się parametrami. Tylko zmiany rób wolno co kilka tygodni.jak za dużo to glutow więcej będzie. Generalnie musisz dopasować do swoich parametrów. Tak aby trzymać to co cie zadowala NO3 I PO4 zawsze razem Przejścia nie zauważysz. Mierzył pH czy nie spadnie. Ani drgnelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi5711 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Podzielę się swoimi spostrzeżeniami.Ocet stosuje od 7 lutego i zaczynałem od dawki 1,2ml octu 10% spirytusowego na 100l i azotanami na poziomie 5mg/l.Dawke stopniowo zwiększałem zgodnie z tabelą.Po okresie 1 m-ca NO3 spadło do 0mg/l przy dawce 28,8ml octu na 200l .Dawkę podtrzymałem jeszcze przez tydzień a następnie stopniowo co tydzień zmniejszałem o ilość o którą wcześniej tygodniowo dodawałem.Aktualnie jestem przy dawce 16,4ml/200l i azotany dalej stoja na poziomie 0.Fosforany przy starcie metody na poziomie 0,25 aktualnie 0,08mg/l.W czasie stosowania metody żadnych innych problemów w baniaku nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Ja bym zszedł do 14 ml i zostawił więcej nie zmniejsza. W końcu to pokarm dla bakterii. Które mam nadzieję lejesz co tydzień choćby Parametry masz super. Możesz też tak zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Koledzy a czy ocet sluzy takze jako pokarm dla koralowcow, podobnie jak KZ Sponge Power?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 ... moim zdaniem (a stosuję) SP to nie tylko ocet ale i jakieś mikro bo wywalają po przedawkowaniu okrzemki ( może zawiera również Si). Ocet to pokarm dla bakterii a biomasa bakteryjna to pokarm dla korali. Jak potrząchnę kamykami to lps'y chcą popękać więc najprawdopodobniej jest to super jedzonko. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Zapach SP jest jednakowy jak octu ale moze faktycznie cos jeszcze oprocz octu dodaja. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 ... tylko nie przedawkuj bo wyjdą brązy PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 A czy wódka służy jako pokarm dla koralowe? Ocet to to samo . Dawca węgla do wzrostu. Bakterii. Korali nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Chodzilo mi bardziej o sklad octu jako o pokarm i niz tworzenie biomasy jako pokarm porownujac do produktu kz sponge power bo zapach maja identyczny a watpie zeby sponge power tworzylo biomase. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Na to ci nie odpowiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2016 Pytanie do stosujących dłużej ocet czy zauważyliście ubytki w skale (np. nowe dziury) bo ja takie widzę i nie wiem jak mogły powstać od 6 mies stosuje 15ml na 400l rozłożone na 5 dawek No3 poniżej 1 ph wacha się w granicach rano 8.00 wieczorem 8.2 kH 8.5 Ca 410 Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Jakie bakterie wg Was dobre są do metody octu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach