Marqo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Komora refugium 25x42 cm. Planowane glony spaghetti . Co polecacie do oświetlenia tego ? Lampka musi być mała i najlepiej jakby była mocowana na krawędzi szyb. Przegrody czarne mam w tej komorze. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Wyszukaj gotową lampę "LED GROW" lub poskładaj sam. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 castorama - led 10W (lub mocniejszy, ja mam 2x10W) wyglądający jak halogen. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 ja chciałam taka lampkę: http://erybka.pl/product-pol-9041-AquaEl-Leddy-Smart-Sunny.html ale nie było akurat i wziełam http://erybka.pl/product-pol-1711-Blau-mini-PL-light-13-W.html Obydwie maja możliwość umieszczenia na krawędzi akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Nik@ jakie masz duże refugium do tego oświetlenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Jeszcze nie wiem, dziś odbieram sump a przegrody kazałam zrobić według uznania speców z erybki. Lampka była mi potrzebna do czasowego podtrzymania życia na skale w tymczasowym akwarium. Po przeniesieniu zamierzam jej użyć w refugium, jak się nie sprawdzi to kupię inną Edytowane 11 Lutego 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 To może inaczej. Jakiej mocy powinna być taka lampka? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Nad podobnej wielkości komorą mam 2x7w - ważniejsza od mocy jest temperatura - dla spagetti 6000-6500k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Czyli taka, jak kupiłam 13W powinna byc ok i dla mojego i Twojego glonowiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) np. takie coś http://www.ebay.com/...=STRK:MEBIDX:IT wymienisz diody i soczewki na jakie chcesz i gotowe (podobna "do morskiego" w PL kosztuje prawie stówkę za 3W ) (a diody np 2 białe i czerwoną) Edytowane 16 Lutego 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Zamówiłem lampkę od aquaela . Myślę , że będzie ok Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Hej, pod wcześniejszą wersją aquaela led tube sun + plant glony mi nierosły, tylko wegetowały.. Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Podają temp. 6500 więc chyba ok. Tutaj nawet krótki opis http://erybka.pl/product-pol-9041-AquaEl-Leddy-Smart-Sunny.html Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 tak samo jak poprzednia http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/oswietlenie/140-leddy-tube#dane-techniczne Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Czyli co? Nie nada się? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Prosta lampa na chińskich Led. U siebie miałem na 3W, szły na zasilaczu stałoprądowym 320mA. Czerwone,białe. Dobrze jest dodać kilka niebieskich. U mnie na red+White , w stosunku 2:1 rosło wyśmienicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 ja mam mini refugium w komorze odpieniacza Biostar Flotor i tam świecę ledami niby o barwie 6500k ale też coś słabo rosną. Nie wiem czy barwa jednak inna czy może za słabe. Myślicie że 0,5W na 1L powinny chyba rosnąć dobrze? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 U mnie było 1W na 1l refugium. Wzrosty spagetti perarda. Na czerwonych rosną bardzo dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Czyli wychodzi na to że mają tak duże wymagania świetlne jak korale. No nic trzeba zmienić lampkę może się coś poprawi. silny masz przepływ wody przez swoje refugium? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Ktoś już wyżej napisał, że nie moc ma głównie zdarzenie ale spektrum światła którym makroglony są oświetlane. Odradzam kupowanie ledowych lampek dla bojownika. Nie rośnie i nawet nie wegetuje. Makroglony potrzebują wbrew pozorom sporo światła do prawidłowego wzrostu. Prawidłowy to dla mnie przyrost 1mm dziennie (Caulerpa). Przeznaczeniem tych glonów jest pochłanianie niepożądanych substancji z wody podczas intensywnego wzrostu. Jak nie ma takowego sytuacja jest odwrotna. Roślina staje sie jaśniejsza a potem całkowicie przeźroczysta i rozpuszcza się w wodzie. Każdy z nas ma pewnie inne doświadczenia ze światłem. Ja z racji przebudowy swojego sumpa na rzecz dużego refugium (borsuk je glony tonami, pokolce też) musiałem wczesniej przejść temat światła. Podsumowując polecam żarówki led-owe pod warunkiem temperatury barwowej >=6500K. Mimo wszystko spektrum należy uzupełnić światłem czerwonym i niebieskim. Robiąc samemu taką lampę naprawdę wychodzi to niedrogo. Mogę pomóc w wyborze diód i schemacie. Co do kupnych lampek dla bojownika firmy Aquael to popatrzcie na budowę leda. Im bardziej żółty jest luminofor tym niższa temperatura barwowa. I to odnosi sie do wszystkich led-ów. Im ciemniejszy luminofor tym temperatura barwowa niższa. Więc ta lampka to świeci w okolocach 4000K. Co do mocy potrzebnej do prawidłowego wzrostu to wiele czynników ma wpływ. Jeżeli glony są rzadko posadzone i nurt wody je kładzie to powierzchnia którą asymilują jest spora, tu światło może być mniejsze. Jeżeli stoją pionowo lub jest to zbite spagetti to moc musi być większa. I nie ma co żałować 10W ...... bo to wyjdzie na dobre. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Dobrze Grześ prawi. Glony mają mieć mocne przyrosty. 3kolory Led to ideał. Choć u mnie 2też przy spagetti dawało radę. Dobrze rosło też na typowej świetlówce kompaktowej 20w dla roślin. Światła nie ma co żałować. U mnie był przepływ taki jak przez sump. System 180l obsługiwała pompa jebaodc3000,skręcona na jakieś 50-60% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Ja wystrugalem sobie lampkę z 7 diod 1w z zasilaczem stało prądowy z Chin na 10 zeta. 4 czerwone i 3 niebieskie. Zobaczymy jak będzie się sprawdzać. Za 5 zł kupiłem przekaźnik czasowy na szyne din z opcją podpięcia dwóch urządzeń i albo będzie lampa nad akwa włączona albo lampka w refugium. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Od paru lat stosuje halogen LED o mocy 10W. Refugium coś 15 litrów. Koszt lampy <50pln. Edytowane 15 Lutego 2016 przez Kośmid (wyświetl historię edycji) Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Od paru lat stosuje halogen LED o mocy 10W. Refugium coś 15 litrów. Koszt lampy <50pln. właśnie coś takiego widziałem ostatnio w hurtowni elektrycznej, niby deklaracja na opakowaniu że ma 6500k, zastanawia mnie czy to wiarygodne Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 A co powiecie o żarówkach led gu10? Temp 6500k, jedna ok 4W? Nie taniej? mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach