centka Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) witam, Mam pytanie do posiadaczy odpieniacza bubble magus curve 7 Wczoraj go podłączyłem ale bąbelki które produkował " nie szły do góry" W necie znalazłem informację że taką czerwoną rurę trzeba ustawić na "minimum"- tak zrobiłem, bąbelki trochę poszły do góry, ale i tak brakowało 15 cm do kubka. Potem gdzieś na forum znalazłem informację że można zatkać ten cienki biały wężyk który zasysa powietrze...zatkałem go- piana jest wyżej ale do kubka brakuje jakieś 3-4 cm... Czy jest jakiś sposób co zrobić żeby brudna piana wreszcie trafiała do kubka? pozdr Edytowane 18 Lutego 2016 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Te kombinacje robiles w slonej wodzie ? Moze stoi w zbyt niskim poziomie wody ? Wezyka doplywu powietrza nie zatykaj, w koncu to nim dostarczane jest powietrze. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 tak, zasolenie 1,023 temp 25c Wezyka doplywu powietrza nie zatykaj, w koncu to nim dostarczane jest powietrze. ale jak go nie zatkam to bąbelki spadają o dobre 10 cm w dół :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 jesli to nowy odpieniacz, to nic nie kombinuj tylko czekaj do jutra Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 tak jest nowy, działa od 12-13 godzin czyli odetkać ten wężyk co jest na pierwszym zdjęciu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Tak. Zatkales doplyw powietrza to i malo babelkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 odetkałem i poziom bąbelków znowu spadł... do kubka brakuje 15 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Jesli zatkasz wezyk powietrza to babelkow wcale nie powinno byc, czyli bez sensu. Na pierwszym zdjeciu piana juz jest w kubku. Wystarczy 3 dni odczekac i sie uzbiera. Jesli czekanie nic nie da, to na przegrode mozesz nalozyc np: grzebien, to podniesie poziom wody ze 2-3 cm w pierwszej komorze. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 oki, to czekam 3 dni... piana jest w kubku ale się nie przelewa na boki (rozumiem że tak to ma działać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Najpierw odpieniacz musi sie "zabrudzic" (jest nowy i sterylny). Potem ta piana bedzie sie "ubijac" szybciej. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Dokladnie tak jak Stani pisze daj mu czasu to naprawde bardzo wdzieczne odpieniacze. ja jestem super zadowolony robi swoja robote. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) U mnie po 2 tygodniach od wyczyszczenia kubka wyglada tak: Nowy odpieniacz musi troche pochodzic. Jezeli poziom wody jest za niski to przymykasz rure czerwonym kurkiem i wtedy poziom wody wzrasta. Edytowane 18 Lutego 2016 przez pokson (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Podepnę się z pytaniem o pienienie bo nie wiem czy jest ok. Odpieniacz Apf600 mało piany robi a raczej urobku , po 2,3 tyg. to miałem zaledwie warstwę 2,3 mm czarnej mazi. Akwarium młode 3 miesiąc leci 4 rybki i babka , nie pieni bo nie ma co?? Wyłączyłem go na 2 dni i wyszorowałem kubek, wczoraj włączyłem żeby zobaczyć co będzie i nic. Na drugim zdjęciu jak pienił wcześniej . Powietrze ustawione mam na full . Edytowane 18 Lutego 2016 przez Kajtek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach