Skocz do zawartości
bober6662

Anthiasy + Chromisy czy mogą żyć w zgodzie w jednym akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie doświadczenie w trzymaniu razem tych dwóch gatunków? Po zabijają się ? Chciałem do chromisów mam ich 5szt. Dodać 4 anthiasy ale mam obawy .

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem, że chromisy w takiej ilości wcześniej czy później zaczną padać i zostaną tylko 2 najsilniejsze. Chromis nie jest rybą stadną tylko ławicową, a 5 szt to raczej nie ławica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem, że chromisy w takiej ilości wcześniej czy później zaczną padać i zostaną tylko 2 najsilniejsze.

Mam 7 szt (chromis viridis), od 4 lat skład bez zmian, nic nie padło.

Edytowane przez J@cekWro (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 8 Chromisów i 8 Anthiasów.

Chromiski mam już kilka lat.

Anthiasy jakiś rok i żadnych walk miedzy nimi nie ma.

Pozdrawiam

7718_7930.png

250L + 120L sump wystartował 13.9.2016

Ok 20kg skały

Siporax 13L

Szkło 100x50x50 przód i boki opti

Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15

Dozownik Jebao dp-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dopisze się do tematu...Jak dobrze zaopiekować się anthiasami? Miałem kiedyś z 5 disparow ale stopniowo znikały...niby jadły, wypływały do jedzenia itd. Tak samo squamipinnis ciągle padał samiec...w jego miejsce był następny który po jakimś czasie padał... Jak to jest krótko żyją czy wymagają specjalnego karmienia, specjalnie częstego ? Kto ma się zna prośbą o wypowiedź.

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 chromisy 3 anthiasy dispar już rok razem i jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie anthiasy i chromist to sa ryby ktore pobieraja w naturze pokarm z wody co kilka sekund dlatego padaja z czasem.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie para chromisków i 5 anthiasów często pływa jak jedna rodzina w ławicy :)

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie anthiasy i chromist to sa ryby ktore pobieraja w naturze pokarm z wody co kilka sekund dlatego padaja z czasem.

A jak długo w takim razie mogą żyć w czasie chromisy? U mnie od ponad roku am 6 sztuk , karmię 2 razy dziennie i nic się nie dzieje.

Czy powinienem się spodziewać ich śmieci niedługo?

Nano Reef Boyu Zumbo 58Ltr - wystartował 20.01.2011 , sprzedane 15.09.2012

Zbiornik 275 Litr + sump 112 Litr - wystartował 10.09.2012 , sprzedane 22.09.2013

Ale jest już nowe akwarium 522 Litr + sump 166 Litr - wystartował 04.12.2014 (restart Kwiecień 2017)

Akwarium 145x60x60cm, 30kg.Dry Real Reef Rock,20kg.LS, odpieniacz BK 200 Double Cone, Lampa PS Althea 8x54wat T5, reaktor wapnia Dastaco, dozownik i dolewka PS Kore 5th

6122ebd46497c2d2cfa46a0b2ced1875u600a543.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromisy są podobno długowieczne. Gdzieś pamiętam przypadek, że żył 10 lat w akwarium. Ale fakt, że te ryby, anthiasy też, w naturze żerują non stop. Takie mandaryny otwartej wody. Tylko o wiele chętniej biorą mrożonki i suchy pokarm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam spore stado chromisów i anthiasów. Pierwsze chromisy brałem od kolegi który likwidował akwarium. Miał je kilka lat. Myślę że teraz mogą spokojnie mieć około 7 lub 8 lat. Później do stada dodawałem kolejne tylko już starsze. Teraz jest ich okolo 15 sztuk. Przez 4 lata padły 2 sztuki przy czym jeden chyba na zawał. Bo podczas karmienia spadł na dno i zdechł. Anthiasów mam 8 i jeszcze będę powiększał stado. U mnie są już 4 lata. Od mniej więcej roku ryby są karmione tylko suchym 3x dziennie z automatu. Na suchym ich kondycja jest znakomita. Ryby niesamowicie urosły i są super wybarwione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz anthiasy i jakim dokładnie suchym pokarmem je karmisz? Czy automat sypie pokarm bezpośrednio na otwartą taflę wody czy może do pierścienia na wodzie żeby suchy pokarm najpierw namókł zamiast spłynąć do komina?

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te najbardziej popularne czyli squamipinnis. Karmę mieszanką różnych pelletek. Większość to Ocean Nutrion Formula One i Omega One. Na brzęk silnika wszystkie ryby są na powierzchni.Generalnie zjadają wszystko w ciągu kilku sekund. Czasami się zdarza że coś wpadnie w komin.z tym kółkiem dałeś mi dobry pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przymierzam się do automatu i kiedyś czytałem o tym patencie z kółkiem, ale jak widać można i bez tego :)

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.