rumek26 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Bardziej w dziale prosektorium albo kostnica powinienem zamieścić ten wpis no ale brak takich działów. No tak więc hepatusik odszedł, miałem go od ok miesiąca, parametry wody ok. Zbiornik w miarę świeży ok 3 miesiące. Od jakiś 2 tygodni miał wysypkę ale jadł i zachowywał się normalnie. Doktorek jakoś się nim nie interesował widziałem tylko że czasami się ocierał o skały jak by chciał ją zdrapać. Wczoraj grzebałem w akwarium dokładałem skałę i wieczorem już się pokładał no i dziś zdechł. W załączeniu zdjęcia może coś wypatrzycie ale na moje oko to wygląda normalnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Wydaje sie mi ze cala ryba jest pokryta kropkami . Patrze na swojego i calkowicie gladki . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 To nie kropki a raczej odblask od flesza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 No właśnie raczej odblask (może nie od flesza ale od słońca), miał kropki ale kiedy zszedł zniknęły. I jeszcze coś ok 2 lub 3 tyg. temu zdechł mi naso też miał wysypkę , taką jak zaraz po zakupie ale potem zniknęła i znowu się pojawiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 No i teraz pływa na wiecznej rafie. Szkoda hepcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DoK Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 w innym poście pisałeś że masz NO3 - 50, podmieniłeś 1/6 wody a do tego zbiornik ma 3 mce Pokolce nie są łatwymi rybami co do hepatusa - to ryba bardzo podatna na choroby skóry (głównie białe plamki, erozję płetw), prawdopodobnie ze względu na małą ilość śluzu pokrywającego ciało Cytuj Różnica między posiadaniem a życiem jest taka, że życie jest jedyną rzeczą, której nie możesz kupić za pieniądze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 To nie flesz . Bardzo wyraznie widac to pod okiem taka kasza . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Mogła to być ospa lub oodinium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 No3 spadło i wszystko się ustabilizowało a ta podmiana to była tak na dwa razy, ogólnie to podmieniam ok 10% tygodniowo. A dlaczego może mieć mało śluzu czy to może być wina wody czy po prostu taka jego natura. Być może to chrostki a nie flesz nie mam porównania, ale jak pływał to były one raczej białe i nawet miał na oku. A jeśli to ospa to mogą inne ryby się teraz zarazić, jak "odkazić wodę". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Niestety mogą się zarazić. Pasożyt siedzi w skale, mnoży się i może znów zaatakować. Gdyby to było takie łatwe odkazic wodę ... niektórzy stosują lampę uv, ale nie można świecić ponoć w głównym zbiorniku, w sumpie jedynie. Na forum jest dobry artykuł o ospie, możesz sobie poczytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DoK Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 No3 spadło, ale zanim spadło to ryby w takim pływały o ile dobrze rozumiem. Więc ze stresu i warunków mogły zachorować. mało śluzu to po prostu taki jego urok jak masz ospę lub inną chorobę to lampa uv pomoże zwalczyć Cytuj Różnica między posiadaniem a życiem jest taka, że życie jest jedyną rzeczą, której nie możesz kupić za pieniądze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Jejku zeberka też jakaś dziwna Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Jejku zeberka też jakaś dziwnaWysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Ospa lub odinium . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Ospa , odpalić uv i jak najmniej stresować ryby, nie przestawiać skał w takim okresie, ryby przede wszystkim muszą mieć spokój. U mnie też ostanio hepcio i zebrasoma mieli trochę ospy, no ale taka uroda tych pokolców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Kolego oddaj rybke do ustabilizowanego zbiornika. I poczekaj troszke z wprowadzaniem kolejnych rybek bo 3 miesiace to troszki za malo. I wteddy jest loteria moze przetrwa moze nie. Wyglada bardzo zle.. zastosuj garlic oil aquaforestu doktorka i wszelaki krewetki czyszczace lysmata albo debelius... no i temperaturke dzwignij do 28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 .... Ona juz zdechnie Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Kolego oddaj rybke do ustabilizowanego zbiornika. I poczekaj troszke z wprowadzaniem kolejnych rybek bo 3 miesiace to troszki za malo. I wteddy jest loteria moze przetrwa moze nie. Wyglada bardzo zle.. zastosuj garlic oil aquaforestu doktorka i wszelaki krewetki czyszczace lysmata albo debelius... no i temperaturke dzwignij do 28 przeczytaj dokładnie co napisałeś potem się zastanów i jeszcze raz przeczytaj Edytowane 24 Lutego 2016 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Kolego a napisz coś więcej o tym zbiorniku. Jaka obsada? Jak duze akwa? Zasolenie? Itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Jaka obsada? Jak duze akwa? Zasolenie? Itp wystarczy przeglądnąć na nicka masz tematy /posty np. http://nano-reef.pl/...ak/#entry831598 wątek o akwa - plan http://nano-reef.pl/...sze-plany-500l/ Edytowane 24 Lutego 2016 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Sorry ale stalem w korku i czytalem bierzace posty. Moj Hepatus tez dostal wysypki i leczylem go doktorkiem (zyl dwa dni) i krewetka czyszczaca wykonala kawal dobrej roboty. Przez jakiś czas karmilem z dodatkiem czosnku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 A najgorsze w tym wszystkim jest to, że akurat to hobby po raz kolejny wybiera sobie ktoś kto się tym w ogóle nie interesuje... Koleś jest na forum od 2011 roku a nie ma najmniejszego pojęcia o podstawowych sprawach... smutne to...EOT Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Tomcio, witam kolege ze Swarzędza ;-) Każdy z nas popelnia bledy ;-) gdyby to wszystko było takie łatwe to by te do forum nie istnialo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Derdziu, witam. Tu chodzi o zaangażowanie, chęci... Koleś nawet nie zadał sobie trudu, żeby dowiedzieć się czy jego ryba choruje. Mógłbym, choć ciężko, zrozumieć, że musiałby pojechać 50 kilometrów do biblioteki, w której może znalazłby jakąś książkę na ten temat... ale dziś, z wujkiem google ???? Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi. Krytyka też pewnie się przyda. Racja że zbiornik młody i za szybko obsadzam wymagającymi rybciami ale sami wiecie jaka jest pokusa na początku ni chyba że nie pamiętacie jak to było u Was. Na forum jestem od 2011 bo wtedy zacząłem marzyć o morszczaku jeszcze przed budową domu. Prawdę mówiąc projekt domu wybierałem pod akwarium aby było na nie idealne miejsce. Budowa trwała kilka lat a potem musiałem się finansowo otrząsnąć aby akwa postawić. No i przez te kilka lat na forum mnie nie było. Ale wszystko od początku do końca zaplanowałem rury w podłodze sump i cała reszta w kotłowni w salonie samo akwa i cisza i spokój. Podejrzewam że nie jeden z Was popełniał wiele błędów ale jak mnie wkurza jak cholernie mnie wkurza ta wszechobecna krytyka na forach i jechanie po kimś nie znając go. Widziałem że hepatus ma wysypke i już od 2 tyg. dostawał karme z czosnkiem. Lampa zamówiona. Dziękuję za zainteresowanie i dobre rady jestem zawsze pełen podziwu dla Was tych którzy przejmują się problemami innych i po raz kolejny pomogą nowemu. A reszcie się dziwie że w ogóle chce się im pisać. Jeszcze jedno to temperaturę mam naprawdę podnieść do 28? Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Lutego 2016 przez rumek26 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) 28 nic ci nie da przynajmniej 30-31 Zasolenie w dół Poszukaj na forum,jest pełno tematów Edytowane 25 Lutego 2016 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach