montymick Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Jak chcecie mieć idealne parametry wyjściowe tzn 230VAC /50Hz i pełnego sinusa to musi być UPS o topologii ON-LINE np. PowerWalker VFI 1000 T/E LCD. Podłączasz do niego piec i wszystko działa aż miło popatrzeć Kolego przeczytaj wpierw cały wątek i potem komentuj. Dwa posty nad twoim kolega Grzegorz "wyłożył kawę na ławę" odnośnie "cudownych" UPSów on-line Grzegorz - pytanie do Ciebie. Czy obniżone napięcie w sieci ma jakikolwiek wpływ na pompki Jecod z serii DCT, gdzie poprzez zasilacze są zasilane 24Vdc?? Edytowane 12 Września 2016 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Nie nie ma. A to dlatego że zasilacz (przetwornica impulsowa) pompy ma bardzo dużą tolerancję napięcia na wejściu i właściwie od 130V AC w sieci powinien dostarczać na wyjściu 24V DC. Jest to napięcie stabilizowane napięciowo. Jeżeli zasilacz pracuje już kilka lat i to w warunkach w których się przegrzewa (praca przy max obciążeniu) to wysychają elektrolity filtracyjne. Objawem są tętnienia w prądzie wyjściowym co może mieć wpływ na pracę silnika w pompie. Powoduje nadmierne nagrzewanie się stojana silnika i samoczynną zmianę obrotów wraz z obciążeniem. Ale to łatwo sprawdzić podstawiając inny zasilacz Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Proponuję zastosować przetwornicę VOLT sinusPRO E, funkcje przetwornicy DC/AC typu czysty sinus (pure sine wave), przełącznika awaryjnego typu UPS, stabilizatora napięcia sieciowego (AVR) oraz ładowarki akumulatorowej (prostownika). Podłączasz dowolny akumulator 12V. Kłopot z tymi przetwornicami, jak i większością UPSów z pełnym sinusem na wyjściu że są dość głośne, pracujący wiatrak bardzo przeszkadza Edytowane 13 Września 2016 przez pepedu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Urządzenie polecane przez Piotra jest ok. Miałem coś takiego w naprawie i naprawdę daje radę. Nie wiedziałem, że są u nas dostępne. Jedynym mankamentem jest zasilanie 24V co sprowadza się do stosowania 2 akumulatorów 12V lub zakupu droższego 24V. Oczywiście to mankament tylko ze strony użytkownika bo zasilanie urządzenia z wyższego napięcia to same plusy. Polecam podobnie jak Piotr. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Przetwornice SinusPRO są dostępne wersje na 12V i 24V. Jak dla mnie to jest to duuuży plus, przy zwykłym UPSie ciężko jest zwiększyć czas podtrzymania, tutaj wystarczy zastosować większy akumulator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Września 2016 A czym różni się wersja "sinus PRO E" od wersji bez "E"? Generalnie od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu tej wersji: http://allegro.pl/przetwornica-sinuspro-1000w-12v-230v-volt-ups-fvat-i6161100864.html Ktoś sie wypowie? Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Odpowiedz jest jak zwykle prozaiczna Zasilacz z serii SinusPRO występują w dwóch wariantach, E i W. Model SinusPRO-E to zasilacz wolnostojący, SinusPRO-W to zasilacze do powieszenia na ścianie i mające dodatkowo przełącznik priorytetu zasilania (zasilacz może pracować ciągle z akumulatora - do czasu jego wyładowania lub ciągle z sieci - jak klasyczny UPS). Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Czyli podsumowując różnica jest tylko w obudowie? Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 15 Września 2016 No nie. Jak do akwarium to lepiej z zewnętrznym aku. Wersja W umożliwia nawet podłączenie solarow. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Września 2016 No właśnie ten co zapodałem linka nie ma zabudowanego w sobie aku. Wieszam go pięknie na ścianie za akwarium i dodatkowo 100Ah akumulatorek i ma dać radę na wszystko oprócz oświetlenia Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 15 Września 2016 I to jest dobra droga. Ja mam u siebie 210Ah. I śpię spokojniej. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Września 2016 I to jest dobra droga. Ja mam u siebie 210Ah. I śpię spokojniej. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Gdzie dostałeś takiego potwora?? Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Sklep żeglarski. Mają takie do zasilania silników elektrycznych. Ale trochę przesadziłem z pojemnością. Tyle że te akumulatory charakteryzują się bardzo długim czasem rozładowania co jest dla nas istotne bo liczy się czas pracy a nie prąd uderzeniowy jak w samochodzie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Września 2016 możesz zapodać jakiś namiar i ewentualnie cene? Bo max jakie mogę znaleźć to 100Ah. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach