Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zrobiłem głupotę i do mojego akwarium kupiłem mandaryna przed kolejnej ryby chciałem się was spytać jakie ryby można wpuścić do 50?

Grubas, mandary na szczęści żyje i ma się chyba dobrze. Mam oprócz tego hodowlanego błazenka, który mnie strasznie wkurza bo trzyma się tafli wody w rogu. Zastanawiam sie czy zakup drugiego błazenka, dzikusa, nie hodowlanego coś pomoże i ryby będą pływać po całym akwarium. W palnie mam dopić 2 błazenka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje błazny po wpuszczeniu, popływały po całym akwarium tylko kilka dni. Teraz jeden siedzi w ukwiale bez przerwy, a drugi, jak Twój, siedzi w roku przy tafli :p

Może kup mu dom do zamieszkania, jakiś ukwiał, sarco czy euphillie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryna sprzedaj polecam Ci gobidona bardzo mala rybka co do blazenkow roznie bywa - ukwial jako domek i byc moze beda plywac kolo niego

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u siebie garbika niebiesko żółtego ,jest piękny i pływa po całym akwa,bardzo żywy i ciekawski choć pierwsze dni przesiedział w jaskini w skale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Escenius bimaculatus nieagresywny 3-4cm, skubie glony.

Koumansetta hectori/rainfordi 5-6cm spokojna ryba, skubie glony, filtruje piasek.

Nie polecam Chrysiptera parasema, po wpuszczeniu steroryzował obsadę, poszarpał ogony w kilka godzin.

Chrysiptera hemicyanea spokojniejsza, czasem pogoni się z błaznem. Innym rybom daje spokój.

Wysłane z Tapatalka

Edytowane przez grzegorz88wroc (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gobiodon okinawae - dobry pomysł pewnie kupie.

Chrysiptera parasema - myślałem o niej, tylko w sklepach piszą że bania 200l i boje się że będzie terrorystą. Hemicyanea przemyślę.

Ecsenius bimaculatus bardziej mi się podoba Ecsenius bicolor - brak glonów nie wiem czy nie padnie lub czy nie będzie podgryzała korali. odpuszczam.

Koumansetta hectori - bardzo ciekawa propozycja, chciałem mieć babkę ale za małe akwarium.

A mogę mieć Chromis viridis?

Propozycje, które padają wg stron sklepowych są na większy litraż. Kogo słuchać :D ?

A ile ryb max mogę mieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 54 L to parka błazenków. Weź pod uwagę że ryby rosną i będą się czuć nie komfortowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A określić czy ryba czuje się komfortowo?

Pytam bo mam obawy. Mój jeden błazenek siedzi w rogu pod taflą. Nigdy nie widziałem go przy dnie. Drugi błazenek wyskoczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w 200L też nie pływają przy dnie tylko w swoim rewirze. Rzadko pływają w inne miejsca. Może kwestia cyrkulacji. u mnie trzymają się w miejscu gdzie jest mały przepływ wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Moje błazny po wpuszczeniu, popływały po całym akwarium tylko kilka dni. Teraz jeden siedzi w ukwiale bez przerwy, a drugi, jak Twój, siedzi w roku przy tafli :p

Może kup mu dom do zamieszkania, jakiś ukwiał, sarco czy euphillie?

Moje po 3 miesiącach nie są zainteresowane ani sacro, ani euphilią. Nabyłem teraz ukwiał quadri i również nie widzę zainteresowania z ich strony. Co prawda ukwiałek jest zaledwie od tygodnia i ciągle mam nadzieję że "może jednak", ale póki co- nic na to nie wskazuje. Traktują je wszystkie jak powietrze, omijając szerokim łukiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani sacro ani euphilia nie są w naturze "domem" dla błazenków. Co ciekawe Quadicolor też nie jest dobrym domem dla ocelarisów. jest fajne opracowanie o błazenkach w zeszytach akwarystycznych. warto przejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ani sacro ani euphilia nie są w naturze "domem" dla błazenków. Co ciekawe Quadicolor też nie jest dobrym domem dla ocelarisów. jest fajne opracowanie o błazenkach w zeszytach akwarystycznych. warto przejrzeć.

Jasna sprawa, tyle że jak zechce- zamieszka i w Quadri. Ten "typowy" ukwiał dla błazenków nie wydziela przecież żadnych substancji wabiących i pod tym względem niczym się nie różni od Quadricolora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dzika pare blazenkow, mieszkaja codziennie po pare minut a to w ukwiale a to w euphylii a to w jedenej a to w drugiej dunce. Ciekawe nie?

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak określić czy ryba czuje się komfortowo?

Ponawiam pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.