Skocz do zawartości
JerzyB

System Sterowania DALI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie składania lampy 8X80W . Stateczniki maja sterowanie DALI, chciał bym kupić gotowca do sterowania.Chodzi przede wszystkim , o ściemnianie i rozjaśnianie w czasie.Sterował bym zewnętrznym timerem , bardzo proszę o radę ,co mam kupić ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nikt nie wie , czy może nikt nie chce pomóc ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Znalazłem coś takiego https://magazynlamp....CFSTjcgodcvcHBw

Ale czy to się nada ? i czy można sterować timerem?

Pozdrawiam

Oczywiście że mozna nimi sterować czasowo. Posiadają wejście sterujące. Natomiast nic nie jest opisane na czym polega interfejs Dali. Są to ściemnialne stateczniki ale w pdf-ie nie ma jaki ma być sygnał sterujący.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stateczniki mam z uszkodzonych lamp przemysłowych . Jest tam wyjście z napisem Dali , i tyle wiem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oprócz DALI nie ma tam opisu 1-10V ?

Ja takie stateczniki miałem , a wtedy można regulować zwykłym potencjometrem po npodaniu 10V na niego.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oprócz DALI nie ma tam opisu 1-10V ?

Ja takie stateczniki miałem , a wtedy można regulować zwykłym potencjometrem po npodaniu 10V na niego.

Miałem stateczniki !-10V , te są inne mają wyjście z napisem Dali. Mam też potencjometr Dali , ale nie chcę ręcznie sterować.Jutro wstawię fotkę statecznika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety system Dali różni się od standardowego sterowania 1-10V czy PWM. W tym wypadku trzeba wysłać ramkę z konkretną komendą i i konkretnym adresem urządzenia odbiorczego.

Tu jest coś wstępnie opisane:

ftp://ftp.beckhoff.com/document/Application_Notes/DK9222-0810-0031.pdf

Oprogramowanie DALI jest zdaje się otwarte więc bez kłopotu można pewnie w sieci znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wstawiam fotki statecznika z sterowaniem Dali.

Wiem, że ten system ma wiele możliwości , lecz dla mojej lampy wystarczy ściemnianie i rozjaśnianie o odpowiedniej godzinie .I dlatego pytam , jaki sterownik będzie odpowiedni?

Pozdrawiam

post-6650-0-20623600-1458212018_thumb.jpg

post-6650-0-11263800-1458212302_thumb.jpg

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślałeś o zakupie Profiluxa ? Dokupujesz parte rozszerzeń z Dali i po problemie.

Witam

Na razie nie myślę o zakupie Profilux , potrzebuję sterownik do Dali

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.