Skocz do zawartości
krystianf

Prawie 200l. bez sumpa i tylko na podmianach :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli przygotowuje się do przesiadki, niestety nie będzie sumpa ponieważ akwarium będzie stało na blacie między kuchnia i pokojem, widoczne z 3 stron tak jak obecne. Zdaje sobie sprawę że sprzęt w akwarium źle wygląda ale na razie innej opcji nie ma z panelem nie chce mi się bawić. Plan jest taki:

-akwarium 80x48x50(dł. szer. wys.) już zamówione dałem dno 10mm żeby było twardsze skała będzie bezpośrednio na szybie sylikon bezbarwny szkło float

- lampa to chińczyk 120W. wschody, zachody, światło księżyca (już wisi od dziś kupione od kolegi z naszego forum) jak będzie mało to dołożę coś jeszcze ale myślę ze wystarczy

- odpieniacz to zestaw Tunze reefpack 250 w filtrze siporax i wata na początek

-pompy cyrkulacyjne rw4 i rw8(jedna już mam ze starego akwarium )

- grzałka jeszcze nie wiem ale z 150 W. jakaś lepsza

- skały mam około 10 kg i w planie odkupie z 1kg żywej i z 5 kg. suchej

- piasek teraz nie wiem czy dać ze starego akwarium czy cały świeży żywy 10 kg. tylko garść starego żeby zaszczepić życie.

A tu zdjęcia obecnego systemu

_DSC3281.JPG

_DSC3282.JPG

Edytowane przez krystianf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci , że dziś widziałem zbiornik 300 litrów na tunze 9004 i z małym refugium , może miało z 8 litrów. Skały 16kg i ok 20 małych rybek , korale miękkie i lps. Akwarium piękne, zadbane i czysciutkie. Ale ja z sumpa bym nie rezygnował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następne będzie napewno z sumpem, narazie żona nie chce mi pozwolić gdzieś indziej postawić i musi stać na tej ściance między pokojami ale za rok może uda się zdziałać coś innego. Jak by to zależało odemnie to w pokoju by stało 300l. zamiast telewizora : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blat dosyć dlugi, dolozylbym panel na końcu przy ścianie chociażby na odpieniacz.

Piasek dałbym suchy, i tak jak mowisz troche ze starego szkła. Ja startowalem na zywym i suchej skale i jakiegos szalu nie bylo ze on byl zywy. Wydaje mi sie ze zywy piasek jest troche przereklamowany.

Edytowane przez Damian K. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o panelu ale to i tak pół środek też by to nie wyglądało estetycznie

Obecnie testuje moja lampę ogólnie po dzisiejszej zmianie korale nic się nie zmieniły tylko ukwiał quadri wszedł bardziej pod skały ale ogólnie kolory bajka wszystko mi świeci. Jestem zadowolony z tego chińczyka, aparat nie daje rady oddać kolorów w akwarium

post-23543-0-06507400-1458942516_thumb.jpg

post-23543-0-35372100-1458942521_thumb.jpg

post-23543-0-68562700-1458942524_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do lampy, tez uwazam że będzie wystarczająca.

ja miałem 60x40x30(h) i jechałem na 30% mocy więc Ty podkręcisz na więcej i będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadka w sumie się skończyła akwarium ma 2 tygodnie z czego życie przekładałem przez tydzień, z dojrzewania mam tylko okrzemki na świeżym piachu i suchej skale ale zaobserwowałem że jest ich coraz mniej :). Mam nadzieje że już nic innego nie wyskoczy ale to się okaże w praniu.

kilka zdjęć :)

post-23543-0-35682400-1467045887_thumb.jpg

post-23543-0-21382500-1467045894_thumb.jpg

post-23543-0-23498700-1467045916_thumb.jpg

post-23543-0-09568000-1467046299_thumb.jpg

post-23543-0-63940200-1467046329_thumb.jpg

post-23543-0-29608100-1467046338_thumb.jpg

post-23543-0-35298100-1467046424_thumb.jpg

post-23543-0-69397000-1467046429_thumb.jpg

post-23543-0-88764900-1467046434_thumb.jpg

post-23543-0-81595000-1467046456_thumb.jpg

post-23543-0-44176600-1467046464_thumb.jpg

Edytowane przez krystianf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwie lampy od chińczyka w 120x60x60. Tylko w jednej wifi padło ;/ jestem w trakie negocjacji gwarancyjnych. Ciekaw jestem jak się sprawa rozwiąże bo wysyłka do Chin będzie jebęcko droga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny efekt. Szkło jakby stworzone do tego blatu. Ty nie nagabuj żony o większe tylko o DRUGIE :) może i większe, ale to fajnie Ci się wpasowało.

Zwierzaki widać w dobrej formie, pogratulować koledze:)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny efekt. Szkło jakby stworzone do tego blatu. Ty nie nagabuj żony o większe tylko o DRUGIE :) może i większe, ale to fajnie Ci się wpasowało.

Zwierzaki widać w dobrej formie, pogratulować koledze:)

Dzięki, szkło było robione na wymiar tego blatu :). Żałuje ze nie jest dłuższe o 5 cm. zwierzaki chyba nie narzekają bo w tej 60tce to już ciasno było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego a czy kiedyś można powiedzieć że akwarium jest wystarczająco duże? :)

Miałam to w terrariach, mam w akwariach - ZAWSZE brakuje 5 czy 10cm... a potem przesiadka :)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego a czy kiedyś można powiedzieć że akwarium jest wystarczająco duże? :)

Miałam to w terrariach, mam w akwariach - ZAWSZE brakuje 5 czy 10cm... a potem przesiadka :)

Dobrze o tym wiem przez 2 lata to już 3 przesiadka i na pewno się na tym nie skończy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

U mnie też... 2 upgrade w 1.5 roku :)

Edytowane przez Areya (wyświetl historię edycji)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mała aktualizacja :). Akwarium ma 5 miesięcy niestety jeszcze sobie dojrzewa ale mi to nie przeszkadza powoli do przodu:)

post-23543-0-24942300-1479672365_thumb.jpg

post-23543-0-66201500-1479672370_thumb.jpg

post-23543-0-93191700-1479672373_thumb.jpg

post-23543-0-13618000-1479672378_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj ten Garbik pokaże co potrafi innym mieszkańcom hehe

Raczej chyba już nic to jest moja pierwsza rybka i mam ją dobre 3 lata. Jedyne czego broni to dziury w której śpi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale temat znalazłem! Historia będzie podobna:) stawiam na reef packu 250 70-80l ale miejsce na mebelku na dwa/trzy razy większe.

Bardzo fajny zbiornik, zarówno poprzedni jak i obecny.

Rozumiem że jak cały czas kontynuujesz zabawę z reef packiem to żadnych zastrzeżeń nie masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale temat znalazłem! Historia będzie podobna:) stawiam na reef packu 250 70-80l ale miejsce na mebelku na dwa/trzy razy większe.

Bardzo fajny zbiornik, zarówno poprzedni jak i obecny.

Rozumiem że jak cały czas kontynuujesz zabawę z reef packiem to żadnych zastrzeżeń nie masz?

Oprócz tego że trochę szpeci wygląd akwarium to spisuje się dobrze. Przy 4 rybkach po4 mam 0 i no3 tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, akwarium ma już 10 miesięcy, ogólnie nie mam z nim większych problemów a wygląda to tak:)

IMG_20170414_200115.jpg

IMG_20170414_200210.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sumpa też może być ładne akwarium. Więcej ryb nie planujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie jest babka, mandaryn i blazny ale napewno coś jeszcze będzie ale nie wiem co :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenki wpływają, mieszkają w ukwiałach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Błazenki wpływają, mieszkają w ukwiałach?

Tak, samiczka zajmuje 3, a samiec ma jeden malutki. Jutro wrzucę fotkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy babeczka na zdjęciu jest taka chudziutka, czy tylko tak wyszła na zdjęciu? Pytam, bo sama miałam problem z pierwsza moja babką... schudła bardzo, skrzywiła jej się linia boczna i w końcu odeszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy babeczka na zdjęciu jest taka chudziutka, czy tylko tak wyszła na zdjęciu? Pytam, bo sama miałam problem z pierwsza moja babką... schudła bardzo, skrzywiła jej się linia boczna i w końcu odeszła.

Jest taka chuda odkąd ją mam ale do jedzenia jest zawsze pierwsza. Jest u mnie kilka miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.