Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Została wyskrobana razem z kawałeczkiem skały :police:

Powiedzcie mi czy jest taka możliwość, żeby gdzieś w skale przemyciła mi się malusieńka krewetka?

Edytowane przez Kierownik_zamieszania (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 8

Nic szczególnego się nie dzieje. Jeden mały zielony glonek się pojawił i od dwóch dni ich nie przybywa.

Zauważyłem (chyba) innego ślimaka niż ten pokazany poprzednio. Pomóżcie! Ten sam czy inny (chyba inna skorupa - fioletowa?). Jak inny to jaki? I chyba jest okej, bo widziałem ze 3 taki jak mi żwirek czyszczą. Poniżej zdjęcie:

11ghw7p.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stomatella ma różne kolory muszli. Możesz sprawdzić na reeflex.net lub wpisz w google stomatella varia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 14

Dalej bez dużych zmian zmian. Kilka zielonych glonów (ledwo je widać), troszkę przybrudzony żwirek. Trochę ślimaków, kilka wężowideł o mikroskopijne organizmy.

Z ciekawszych rzeczy: wczoraj jakieś pół godziny po zgaszeniu światła zauważyłem nowe stworzonko. Wyglądało jak rozpłaszczony ślimak bez muszli i od spodu był biało z góry zaś fioletowe. Chciałem zrobić mu zdjęcie, ale zanim pstryknąłem to z szyby przeniósł się do skały.

Poniżej zdjęci kawałka stworzonka. Może ktoś wie co to, albo chociaż się domyśla. Proszę o pomoc :book:

24439c5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH4, NO2, NO3, Ph, KH i zasolenie myślę że na początek będzię w sam raz. Da Ci pogląd na to na jakim etapie dojżewania jest zbiornik.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH4, NO2, NO3, Ph, KH i zasolenie myślę że na początek będzię w sam raz. Da Ci pogląd na to na jakim etapie dojżewania jest zbiornik.

a po co aż tyle? na samym początku wystarczy tylko NO3 i PO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 35

Pojawiły się okrzemki( na to mi to wygląda).

1zqqyc4.jpg

Testy wody:

- NO 3 pomiędzy 25 - 50,

- PO4 pomiędzy 0.25 - 0.5 (wzrost)

Więc czekam dalej :beer:

teraz to już tylko czekać aż się wszystko samo ładnie oczyści i praaaaaaaaawie gotowe B):ice:

ac75163773.png

21fe87f4fa754311med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te maciupeńkie krewetki, o których pisałes wczesniej to moga byc mysis (lasonogi). Sa w kazdym akwarium, szybkie, maja po kilka mm, szybko sie mnożą i najwięcej ich widac w nocy, kiedy swiatło jest juz zgaszone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 35

Pojawiły się okrzemki( na to mi to wygląda).

1zqqyc4.jpg

Testy wody:

- NO 3 pomiędzy 25 - 50,

- PO4 pomiędzy 0.25 - 0.5 (wzrost)

Więc czekam dalej :beer:

Witam ,ja też właśnie jestem na tym samym etapie co Twoje akwarium .Po 15 dniach od zalania całe dno mam pokryte okrzemkami i jak to mówią teraz czekać :) powodzenia i śledzę kolegę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 43

Po małym wypadku, który opisany jest tutaj:http://nano-reef.pl/topic/84925-napiecieprad-w-akawrium/ zrobiłem podmiankę 10 l, dałem węgiel aktywny (500ml) i dodałem bakterii (BAKTROZYM).

Na bieżąco będę pisał jak z parametrami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 49

Wyniki wczorajszych testów takie jakie powinny być.

Dzisiaj przybyli z Kargowej nowi mieszkańcy w składzie:

- Lysmata amboinensis (krewetka czyszcząca),

- Lysmata debelius (krewetka szkarłatna),

- Labroides dimidiatus (doktorek).

Na razie niechętnie pozują do zdjęć, ale wrzucam jedno z aklimatyzacji:

108a3go.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 50

Udało się w końcu zrobić jakieś fotki nowym mieszkańcom.

4l53qc.jpg

152dz7m.jpg

x60qxx.jpg

Dzisiaj obie krewetki zrzuciły pancerz.

11uj311.jpg

W akwarium wylądowało kilka główek zoa

2ik6p0o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aiptasia.. według mnie fajnie wygląda ale to szkodnik, pozbądż się jej najlepiej z kawałkiem skały do której jest przytwierdzona (cążkami ukrusz) bo póżniej będziesz miał problemy żeby się jej pozbyć, ja mam ciągle 2 takie z czterech które mi się od takiej jednej namnożyły ale nie usuwam bo kreweta Lysmata wurdermanni lubi je podgryzać i są w odległości od korali. tutaj masz artykuł o tym zwierzaku: https://sites.google...alka-z-aiptasia powodzenia życzę ;) kurde.. ma refleks szachisty

Edytowane przez Spideros (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doktorek do 30l? To już lekka przesada. Sam posiadam 30l i w życiu bym takiej przykrości tej pięknej rybie nie zrobił...

A w jakim litrażu go miałeś ? Bo ja go widziałem i w takich małych. A że piszą, że 200+ to wiem. Taka sama sytuacja z para błazenków w 30l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 71

Wszytko w jak najlepszym porządku. testy robione co tydzień. Mieszkańcy wyglądają na zdrowych. Na dniach planuje kilka nowych korali.

Trwają prace również nad autorskim sterownikiem do akwarium (dolewka, temperatura, sterowanie światłem i automatyczne karmienie). Kilka funkcji już działa( dolewka i mierzenie temperatury). W miarę możliwości czasowych będę dalej pracował.

1zv9zls.jpg

hth8g3.jpg

ohpqg6.jpg

Poniżej stan aktualny:

346onio.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarystyka sprzyja majsterkowaniu ;)

A w jakim litrażu go miałeś ? Bo ja go widziałem i w takich małych. A że piszą, że 200+ to wiem. Taka sama sytuacja z para błazenków w 30l.

Nie patrz na wymagania rybek i innych zwierząt pod kontem tego, co gdzieś widziałeś. To że ktoś trzyma rybę w mniejszym zbiorniku wcale nie oznacza że robi dobrze. Ryba od razu nie powie, że jest dla niej za mało miejsca i nie będzie po niej widać. Może jeść pływać i wyglądać na zadowoloną, ale w rzeczywistości tak już nie jest. Poza tym ludzie, którzy określili minimum litrażu brali nie tylko pod uwagę przestrzeń do pływania. Ale i przestrzeń na jakiej ryby żerują ile potrzebują do normalnego funkcjonowania czy ile wydalają i jak zanieczyszczają wodę. Jestem zdaniem że tę zasadę można nagiąć o kilka litrów ale nie kiedy ryba nadaje się do 200 a chcemy ją w 30 ;)

Oczywiście to moje zdanie i mam nadzieję, że się nie obrazisz.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam doktorka w 360 litrach brutto. Jest to rybka bardzo ruchliwa, uwielbia pływać po całym zbiorniku, wszędzie jej pełno, w pełni korzysta z każdego litra. Nie wyobrażam jej sobie w 30l :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.