Nicol Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 NA początku napiszę kilka słów o moim akwarium. Zbiornik zalany w styczniu 2015 roku. Akwarium - 120x50x50 ( w zbiorniku przewaga SPS), Sump – a w nim około 80 litrów wody. Na dzień dzisiejszy taki oto sprzęt pracuje w moim zbiorniku: Oświetlenie – 6 x 54 W (ATI SunPower – ściemniana) Opieniacz – WhiteSkim 200 (na pompie JEBAO AC 6500) Pompa obiegowa – JEBAO AC 5000 Dozownik do Ballinga – JEBAO DP-4 Cyrkulacja – JEBAO WP 40 Skały w zbiorniku około 30 kg. Do zbiornika obecnie (wcześniej też tak było) dolewam tylko Ballinga FM i bakterie Biogro. Parametry wody: PO4 - 0 (mała Hanna). Pozostałe parametry mierzone testami Salifert: NO3 - 0; Ca - 430; Mg - 1480; kH - 7,7; pH - 8. Zasolenie - 35 (refraktometr RedSea). Problem z glonami pojawił się jakieś 5 miesięcy wstecz. Nie mogę sobie z nimi poradzić, systematycznie je wyrywam ale z perspektywy czasu widzę, że nie daje to żadnego efektu. Dodam jeszcze, że dolabella tego nie zjada. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć jak ten glon wygląda (według mnie to derbesia). Jak z tym walczyć ??? Proszę o pomoc w tym zakresie. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 A próbowałes mitraxa albo pokolca? Najlepiej byłoby znaleźć przyczynę tego zarostu, ale ja nie mam pomysłu skąd się bierze u Ciebie. Jakie masz świetlówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 Pokolce pływają dwa i ne są zbytnio tym zainteresowane. W tym zbiorniku od samego początku mam świetlówki ATI w takim układzie: 2x Aquablue Special; 4 x Blue Plus. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Czyli bez cieplego światla, bez azotanów i fosforanów. To ja nie mam pomysłu, skąd te gloniska. U mnie z wykrywalnymi fosforanami i duzym poziomem azotanów glonów nie ma. jak sie zdarzy, że przyniosę; szczepkę na skałce z jakims glonem, to on sam znika. A światlo słoneczne dociera do akwarium? jaka sól? Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 Brak dostępu do światła dziennego. Sól kiedyś Blue Treasure teraz Preis. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Jaka obsada i ile karmisz? Moim zdaniem NO3/PO4 moze wychodzic 0 w testach bo gloniszcza wszystko konsumują. Wygląda jakby za duzo było materii organicznej... Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Gregorq (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 W obsadzie i ilości nie dopatruję się problemu. Karmię raz dziennie i dwie kostki (6 ryb). Ciężko coś sensownego znaleźć w kwestii walki z tym glonem i źródeł jej rozpowszechniania. Ktoś kiedyś pisał, iż Derbesia ma to do siebie, że do wzrostu nie potrzebuje wcale PO4 i NO3, to mikroelementy dostarczane do zbiornika są właśnie tym składnikiem. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) I to jest dobry trop. Balinga zrób bez mikro i możesz też zmniejszyć SBS. Większy prąd wody, sprawdź magnez mozesz podnieść go dość znacznie. Glon musisz usunąć mechanicznie i zapewnić dobrą obsadę czyszczącą, ślimaki itp aby nie pozwoliły odrodzić sie glonom. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez grzeniu (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 Ballinga mam bez mikro, a SBS nie stosuję. Mg utrzymywany jest na wysokim poziomie 1480, a był jeszcze wyższy wtedy kiedy podmianki były wykonywane na soli Blue Treasure. Glon usuwam ręcznie, systematycznie przy podmiankach. Faktem jest to, że z żywych organizmów to jedynie Tectus to wcina (mam ich za mało bo zaledwie 6). Prawda jest taka, że może armia Tectusów (około 50) może by to ogarnęła Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 Możesz podbić kh dosc wysoko to też pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 O jakiej wartości kH, mówisz ??? Nie chce aby zaszkodziło to SPS-om. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 Ja podnosilem do 12 acroporom nic nie bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 Zastanawiam się też nad usunięciem glonu poprzez wyciąganie skały pojedynczo i oczyszczaniem jej szczoteczką z tego dziadostwa. Obawiam się jednak rozjechaniem parametrów. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 A może coś takiego? http://reefshop.pl/eshoper/pl/p/Fauna-Marin-Dino-X-preparat-przeciw-glonom/4846 Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 Dolabella? Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2016 W pierwszym poście było, że zając się nie interesuje tym glonem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie zabieg szorowania przyniósł skutek.......na tydzień. Potem na nowo. Dałem temu jeszcze trochę czasu. Jak zauważyłem, że zaczyna się lekko cofać wsadziłem Scopasa i Phosphate minus. Zaczęło znikać w oczach. Tylko najlepiej wata na falowniki bo zaczęło latać po akwa, schodziło płatami. Acha zaprzestałem mikro Grotech ABC podmiany bez zmian z odessaniem tego co już odchodziło. Możliwe, że wyższe KH też się przyczyniło. Ale tego akurat w moich zapiskach nie mam Na derbesie dobrą są glony wyższe. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Shellik (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Jeszcze z obsady czyszczącej mogę zaproponować jeżowca. W moim akwarium mespilia globulus załatwił problem z caulerpą, tą odmianą z małymi listkami. Może da radę z tym twoim glonem. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Moje osobiste spostrzeżenie jeśli można. Przy tym dziadostwie nie warto kombinować z życiem. Gdzieś pisałem o tym. Mitrax, Dolla, ślimaki różnej maść wszystko o kant stołu. Jak zaczęło się cofać dopiero pokolec wyrwał resztki. Czy chwytając za włosy odchodzi od skały większymi kawałkami? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom_Killer Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Nicol - wbijaj po jeżowca - zobaczymy czy zasmakuje, jak zasmakuje to masz tyle tego że będziemy rozmnażać jeżowce - a to umiemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Tom_Killer po moim powrocie i tak jesteśmy umówieni więc jeżowca na wczasy mogę zabrać Shellik - przy usuwaniu ręcznie faktycznie całkiem nieźle to odchodzi od skały, aczkolwiek nie tak że można się tego łatwo pozbyć. Z moich spostrzeżeń to te bardziej już wyrośnięte łatwiej odchodzą aniżeli te młode. Dodatkowo na samym szczycie skały czyli tam gdzie dociera najwięcej światła ten glon tam właśnie wygląda najgorzej - tak jakby ustępował - jest wręcz przezroczysty. Zaś dolne partie skały - to soczysta zieleń. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Nicol (wyświetl historię edycji) Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 ja rwałem trzymając między palcami wężyk żeby od razu odsysało. A te które siedziały mocno to "odkurzałem" żeby materii na nich nie było. Przynosiło widoczną poprawę. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 U mnie sprawdziło się zastosowanie 4 rzeczy jednocześnie. Systematyczne, cotygodniowe podmiany w ilości 15%, Dolcia, podbicie KH i dmuchanie w skałę przed każdą podmianą, a potem jeszcze 1-2 razy w tygodniu. Widzę, że glon jest już na wykończeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2016 Maciek J. u mnie niestety Dolabella omijała ten glon wielkim łukiem, ewidentnie jej nie smakował. Kombinowanie u mnie z ograniczeniem podmian nie odniosło żadnego pozytywnego efektu, wiec podmianki zostały przywrócone do standardowego cotygodniowego układu. Mój plan co do walki z tym glonem to podbicie kH i obserwowanie jak na to reaguje. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Key Zgłoś Napisano 11 Września 2016 (edytowane) Nicol, poradziłaś sobie z tym glonem? Mnie też dopadło, szukam przepisu. Edytowane 11 Września 2016 przez Key (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach