Skocz do zawartości
Jack Sparrow

Tłumik odpieniacza Tunze 9004.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie, to trzymaj go tam dla nas i na pewno sie zgłosimy do Ciebie jak przyjdzie nam w końcu kiedyś ten silniczek z Niemiec... ;)

Ok. Będzie sobie spokojnie czekał... :p

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Cyknął by ktoś fotkę jak ma ten regulator na tłumiku być zamocowany bo ni w ząb nie kumam a zalewa mi w 3 min cały kubek wodą :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu tych trzech stron zaczynam się zastanawiać czy to dobrze że skłaniam się do zakupu 9004... Z hydorem slimskimm nie wyczytałem takich przebojów.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem do tego tematu bo mój tunziak coś zaczął humorzaście pienić.
Od samego początku pienił ok. Kupiłem używkę bez pompy i ona jest nówka sztuka. Tydzień temu zacząłem mieszać przy tłumiku bo chciałem trochę bardziej na mokro. W efekcie kubek zapełnił się tak szybko wodą że nie zauważyłem tego bo płyn przezroczysty i dopiero po dniu jak zauważyłem bąbelki w otworach pokrywy to panika. Zawsze pienił na sucho skręcony na max wystarczyło minimalnie odkręcić i dawał na mokro. Po tej akcji z kubkiem po kokardę wody. Przestał pienić. Żadne ustawienia, góra -dół i kombinacje tłumikiem nie pomogły.

Postanowiłem go rozebrać żeby sprawdzić czy wirnik się kręci. Wewnątrz wszystko ok, przeczyściłem przy okazji i mnie olśniło. Z tyłu jest linia poziomu wody do dolewki, czyli gdybym na tylnym magnesie miał dolewke tunze to poziom wody sam z siebie nigdy nie będzie większy. Rozumiem zatem że dla tego odpieniacza producent zaleca stały poziom wody a regulacja powinna się odbywać jedynie przy pomocy śrubki przy tłumiku.

Obecnie przy tym zanurzeniu pieni na sucho. Czytałem wielokroć że po kilkunastu dniach znowu się zaczynają problemy ale zobaczymy czy ten egzemplarz jest z tych humorzastych.

Jak komuś się nie chce sprawdzać to poziom o którym wspominałem to druga kreska od dołu na żebrowaniu rogów kubka. Ja mam ok1-1,5mm wyżej bo lekko przelałem rodi, zobaczymy jak odparuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowidzcie, jak lepiej ustawić ten odpieniacz. Zanurzony głębiej ze skręconym wężykiem powietrza, czy płycej i pełnym dopływem powietrza? Raz czytam, że tak, raz że inaczej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też napisałem Ci wyżej. Jak dla mnie producent zaleca stały poziom wody dla tego odpieniacza a do regulacji służy tłumik.

Mam teraz kratkę zanurzoną na cm , czyli wg kreski poziomu dolewki i pieni na sucho. Warto też wspomnieć że zwłaszcza przy nowo założonych zbiornikach kiedy nic nie ma w zbiorniku a parametry osiągnęły zero to może nie pienić wcale nawet jak się poda tlen z butli ciśnieniowej:) nie ma syfu nie ma piany.

na logike...piana powstaje z zanieczyszczeń -np. białek, jak nie ma lepiszcza to piany nie urobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że płycej z rozkręconym powietrzem. U mnie tak się najlepiej spisywał.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.