Skocz do zawartości
Radek-sl

Okrzemki czy Dino ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, to się okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestałem lać wodę utleniona od 4 dni. Niebieskie na minimum , białe bez zmian. Nie robie podmian juz 3 tydzień ale robie testy wszystko w normie. Karmie normalnie , leje bakterie.

Dino w odwrocie zdecydowanie , szyby czyszcze raz dziennie , podczas lania h2o2 czyścilem nawet 3 razy.

Nadal uważam ze woda utleniona jest nieskuteczna , lepiej przestać karmić dino niż uwalav je chemią.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Radek-sl (wyświetl historię edycji)

ca423fe0c577ab52c4072b862333e025u1247a1097.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Radek-sl Nadal uważam ze woda utleniona jest nieskuteczna , lepiej przestać karmić dino niż uwalav je chemią.

Tobie nie pomogła , ale nie pisz , że jest nie skuteczna . Jest tu na forum kilka osób co powie inaczej .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JerzyB pisze ze ja uważam że jest nieskuteczna i nikomu tej metody nie polecę.

Generalnie teoria.moze być jeszcze jedna, wszystkim którym nie pomogła woda utleniona mogli nie mieć dino tylko zwyczajne okrzemki w ilości powiedzmy dużej tak jak ja. Po konsultacjach z kilkoma osobami jestem przekonany że mam okrzemki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i...... moje "dino" zniknęło całkowicie dwa dni po tym jak wsadzilem sera silikate do sumpa.

Czy woda utleniona w jakiś sposób neutralizuje się w baniaku ? Czy cały czas truje ?aż usuniemy ja podmianami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli SERA pomogło to mogłybyć też okrzemki po prostu. To by tłumaczyło czemu H2O2 u Ciebie nie zadziałało

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak też wyżej napisałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i...... moje "dino" zniknęło całkowicie dwa dni po tym jak wsadzilem sera silikate do sumpa.

Czy woda utleniona w jakiś sposób neutralizuje się w baniaku ? Czy cały czas truje ?aż usuniemy ja podmianami?

Nadtlenek wodoru reaguje z koralowcami wybarwiając je na biało :)

a poważnie ma tak silne właściwości utleniające, że po chwili w wodzie morskiej się zneutralizuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety odgrzebuje temat, ręce mi opadają, dlatego wrzucam filmik prosze o identyfikacje.

Stosowałem już wode utlenioną, filtr RO/DI jest juz tak zmodyfikowany że chyba woda destylowana z niego leci.

Budowa RO :

sera silikate <> 5um <> Carbon <> 1um <> membrana <> zywica

TDS skalibrowany po membranei poakazuje 005 ppm po zywicy 000 .

w sumpie kąpie sie równiez sera silikate oraz węgiel.

więc jak sądzę baniak wolny od krzemianów , salifert test SI - 000

baniakowi właśnie stuknął rok.

Nalot jest tylko i wyłączni ena piasku nie ma na skałach, nie ma na koralach, nie ma na grysie koralowym, jest tylko na piasku utrzymuje sie od ponad dwóch miesięcy, całkowicie znika po zgaszeniu światła pojawia sie rano przed zapaleniem jak tylko dostanie światła dziennego, z godziny na godzine narasta, film jest z godziny 17:00.

Ciekawostką jest to że babka wcina to jak małpa kit.

film :

Teraz parametry wszystko mierzone salifertem :

No3 - 25

Po4 - niewykrywalne

SI - niewykrywalne

Ca - 470

Mg - 1320

kH - 8,3

temp - 25

gęstość - 1,025

Sól :

Red Sea Salt (niebieska)

dodatki :

Mg, Ca, kH , Reef mineral Salt - dozowane po równo utrzymują mi te parametry

Red Sea Coral Colors A i B - po 10 ml / dobę

od dwóch dni : Red Sea No3PO4x - 20 ml / dobę zgodnie z tabelą

Karmienie :

4 razy dziennie karmnik sypnie granulat , ryby zjadają go w locie

1 raz dziennie 4 kostki mrożonki nie płukane.

Jak dobrze rozumiem No3PO4x nie zadziała jeśli PO4 będzie niewykrywalne.

Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem stosować sól RS, ale wszyscy którzy jej używaja nie mają tego problemu więc

powiedzmy że to nie sól.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i sugestie chętnie podejmę dyskusję celem wyeliminowania brązowego syfu z mego baniaka;)

drugi mój problem to pył widoczny w ostatnich kadrach filmu.

Czy tak wysokie NO3 względem PO4 może być przyczyną, spójrzcie na korale miękkie strasznie grymaszą. LPS i SPS polipują tylko trzeba wyciągnąć kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za odbiegniecie od tematu ale czasem to nie jest mitoja 900 ? Bo to piękny zbiornik jest

Tapnięte mobilne z mikrofali :)

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie , czy taka rozbieżność pomiędzy No3 a Po4 może wpłynąć na rozwój dino oraz glonow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny artykuł ale ......

Jak się swierzak weźmie za kalkulator i wyliczy ze przy no3 50pps musi podbić po4 do 5 , zabije nie tylko spsy ale miekasy pewnie też tego.nie wytrzymają.

Jeśli maxymalny poziom po4 nie powinien przekraczać 0,1 , a chcemy zbić azotany poniżej 1 to.co robić ?

Moje wnioski są takie żeby dozowac fosforany ale tak.aby nie przekroczyć 0,1 i jednocześnie dawać coś na zbicie no3 np no3po4x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny artykuł ale ......

Jak się swierzak weźmie za kalkulator i wyliczy ze przy no3 50pps musi podbić po4 do 5 , zabije nie tylko spsy ale miekasy pewnie też tego.nie wytrzymają.

Jeśli maxymalny poziom po4 nie powinien przekraczać 0,1 , a chcemy zbić azotany poniżej 1 to.co robić ?

Moje wnioski są takie żeby dozowac fosforany ale tak.aby nie przekroczyć 0,1 i jednocześnie dawać coś na zbicie no3 np no3po4x

Urozmaicić dietę dla zwierzaków w baniaków o such pokarm - to zawsze podbija fosforany. Plus zaprzestanie płukania mrożonek - one też mają sporo w sobie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko już było, zresztą ja karmie suchym cały czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję temat, nie zakłądam nowego wątku, opisze w tym dzień po dniu walke z dino za pomocą Fauna Marin Dino X, ale zanim zacznę, musze zjechać z NO3, aktualnie mam NO3- 10 przy niewykrywalnym PO4, leje biogro 123 plus No3PO4X, od tygodnia bez zmian NO3 stabilnie 10, wobec tego podniose troszkę PO4, za pomocą Na3PO4, pierwszym moim celem jest doprowadzenie do wartości NO 3 w okolice 0,5 i PO4 do 0,03, jeśli po tym dino nie zniknie, a miękasy nie przestana grymasić, zacznę stosować Fauna Marin Dino X.

Nadmienię że , tuning RODI i wymiana wkładów na nowe - nie pomogło, zaciemnianie i woda utleniona - nie pomogło

Zwalam wine na rozjechane parametry czyli za dużo NO3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dwa stabilizacji parametrów, już miałem dozować PO4, ale NO3 zaczęło lecieć w dół, tydzień temu było 10, teraz już 5 moje parametry w stopce, cały czas dozuję No3Po4x w ilości 2 ml/100, żadnych zakwitów bakteryjnych nie odnotowałem, dołożyłem siporax do komory mam teraz 10 l siporaxu na 1000 l w obiegu, póki co miękasy grymaszą, a dino się panoszy, zgasiłem białe światło, zaprzestałem dozowania SBS i mikroelementów, leję tylko KH, Mg i Ca.

Wydaje mi się że miękasy grymaszą od zbyt dużej rozbieżności No3 i Po4, chcę zbić No3 do 0,5 poczekam kilka dni czy dino schodzi, jeśli nadal będzie to do baniaka pójdzie FM dino X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrałeś z dino? Bo mam to samo od 3 miesięcy.

6197022110c55f6148af16d47bb286adu1132a992.png"]http://

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.