Skocz do zawartości
maxiu1990

250+50 czyli '' na morza dnie''

Rekomendowane odpowiedzi

Hej chciałem sie podzielić z wami moja pasja akwarystyka która przechodzi na kolejny etap tzw słony ;P

wystartowałem wczoraj (6 maja 2016) bakterie wlane woda 25% działającego zbiornika wiec czekamy ..

co do sprzętu to ma się tak ;

akwa 110x50x50 250l+sump jakies 60l

cyrkulacja; jebao rw8 x2

odpieniacz; buble masuge curve 7

dozownik jebao dp4s

obieg new jet 2300 (na razie) next jebao dc6000 wiec nie myse o stracie na kolankach ...

lampa blau 6x39w

filtr przepływowy H2Oocean fmr 75 (tu wegiel + absorber )

2l siporax skała 20kg af +8 sucha 12kg zwirku 3majcie kciuki pozdrawiam max... :blushing:

post-24164-0-16779000-1462653032_thumb.jpg

post-24164-0-41836900-1462653068_thumb.jpg

post-24164-0-58054900-1462653145_thumb.jpg

Edytowane przez maxiu1990 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba było zamienić odpieniacz z pompą miejscami. Mniejsza strata w podnoszeniu wody

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumpa jak będzie chciał to obróci o 180st i będzie git. Mnie interesuje czwarta komora sumpa bo nie widać dokładnie na zdjęciu: ona jest przepływowa czy obie przegrody są do dna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumpa jak będzie chciał to obróci o 180st i będzie git. Mnie interesuje czwarta komora sumpa bo nie widać dokładnie na zdjęciu: ona jest przepływowa czy obie przegrody są do dna?

4 komora jest przepływowa nie jest do dna ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolewka z ręki ?

Wysłane mobilne z mikrofali :)

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się fajnie, jednak p...do sumpa. Mało bezpiecznie w/g mnie wygląda listwa przepięciowa nad zbiornikiem

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się fajnie, jednak p...do sumpa. Mało bezpiecznie w/g mnie wygląda listwa przepięciowa nad zbiornikiem

POZDRO

Spokojnie listwa jest skrecona na wkretach także trzyma stabilnie :p

wegiel razem z phosphate minus tez sie w filterku juz kręći,odpieniacz zaskoczył wywala czarne hawno..

tylko brak dojrzewania ale to dopiero tydzien od zalania wiec czekam ... no3 0 no 2 poza skale pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojrzewanie chyba sie zaczyna na moje oko to okrzemki ?moge sie mylic wystepuja na piasku skale i troche na szybie ... no i odpieniacz zaskakuje od 2 dni wywala trochę tego, aktualnie mija tydzien od zalania pozdro ;0

post-24164-0-57632300-1463235881_thumb.jpg

post-24164-0-37156100-1463235889_thumb.jpg

post-24164-0-58284500-1463235943_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie listwa jest skrecona na wkretach także trzyma stabilnie :p

Nie chodziło mi, że listwa wpadnie do wody tylko odwrotnie ;) Dokładnie o parowanie i zbieranie się soli na listwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi, że listwa wpadnie do wody tylko odwrotnie ;) Dokładnie o parowanie i zbieranie się soli na listwie.

z pewnoscia bede obserwował i miał na uwadze ;P dzis po tygodniu zrobiłem podmniane wysokosci 10 %

niejako ze stosuje sól probiotyczna zamierzam od jutra dozowac -np pro w ilosci mniejszej od zalecanej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

podmieniasz wodę - opóźniasz dojrzewanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam zadanie kolegi, podmiana po tygodniu jest zbyt wczesna . Ja podmieniłem po 2 miesiącach po raz pierwszy. Po za tym na dzień dobry NP Pro i probiotyki :question: Trochę za wcześnie na takie ruchy....

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzałka w komorze pompy będzie odsłonięta jak odparuje trochę wody i może ulec spaleniu.

W tej komorze występują wahania poziomu wody.lepiej ją przenieś np tam gdzie odpieniacz.

Gdzie kupowałeś ten odpieniacz i za ile jeśli wolno zapytać ?

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maćku obrócenie o 180st nic nie da bo przegrody są zrobione ze spadkiem z prawej na lewą a jak obróci będzie "pod włos"

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl spokojnie. Jak teraz odpieniacz i splyw sa po lewej i wykonamy obrót calego sumpa o 180st to odpieniacz będzie po prawej, podciagniesz splyw na prawą a powrót zostanie po lewej i pomoa nie będzie miała dodatkowych oporów na kolankach. Powinno się udać zamienic rury tylko pod przelotami i mamy usprawniony system.

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maćku obrócenie o 180st nic nie da bo przegrody są zrobione ze spadkiem z prawej na lewą a jak obróci będzie "pod włos"

jak to nic nie da? Chyba chodzilo o to, żeby pompa była podłączona wprost pod otworami, aby rura powrotu szła prosto do góry. Jesli odwróci sumpa bedzie to możliwe, tylko trzeba bedzie hydraulikę zmienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzałka w komorze pompy będzie odsłonięta jak odparuje trochę wody i może ulec spaleniu.

W tej komorze występują wahania poziomu wody.lepiej ją przenieś np tam gdzie odpieniacz.

Gdzie kupowałeś ten odpieniacz i za ile jeśli wolno zapytać ?

grzałke moge przeniesc choc na razie nie mam takiej potrzeby, odpieniacz kupiłem w nl w de young marine life ale w pl tez sa dostepne po 1300zł z tego co widziałem odpieniacz ponoc od 500 do 900l ale wiadomo jak to jest moje razem ma 300 w obiegu i działa dobrze ;) jesli chodzi o zmiane sumpa to nie bd zmnieniał choc dziekuje uzytkownikom forum za cenne uwagi za niedługo bd duzo mocniejsza sterowalna pompa taki powód...ale faktycznie grzałke chyba zmnieniam miejscami pozdrawiam max ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozujesz Bio S ?

tak bio s dozuje , jak narazie tylko widze okrzemki ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiejsze testy no2 0,4 spadło z 1,0 w ciągu 2 dni no3 0,5 po4 0,02 testy jbl okrzemki dalej na skale ;p

odpieniacz sie powoli uspokaja wywala mniej nie na poczatku hmm..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje jbl'a testy pokazywały głupoty. Proponowałbym w zoologicznym potwierdzić. Ewentualnie przed wpuszczoniem życia sprawdzić czymś innym niż jbl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje jbl'a testy pokazywały głupoty. Proponowałbym w zoologicznym potwierdzić. Ewentualnie przed wpuszczoniem życia sprawdzić czymś innym niż jbl.

no2 mierzyłem tez salifert pokazywał ta sama skale ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis robiłem ponownie testy no2 wysokie 0,4 nh4 0,2 po4 niskie jak i no 3 za to odpieniacz na mokro wywala a okrzemków coraz wjecej .. czekam jak sie sprawa dalej potoczy .. see you

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.