gandalf4321 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Pierwszy raz w życiu będę kleił hydraulikę i o ile nie ma z tym jakiejś większej filozofii o tyle mam obawy co do szczelności po sklejeniu. Wszystko to dość luźno chodzi po połączeniu i zastanawia mnie to jak niby klej do PCV ma to uszczelnić ? Połączyć oczywiście ale tu szczelność ma znaczenie. Może doradzicie mi jak to klejenie ma wyglądać, kleju mam nawalić tyle żeby aż kipiało z tego ? Żeby nie było że moja hydraulika jest jakaś z kosmosu to dodam że kupowałem wszystko w erybce. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez gandalf4321 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Klej do pcv jest agresywny i nadtapia pcv. Kleisz w nastepujacy sposób: smarujesz klejem 2 elementy np rurkę i kolanko wciskasz jedno w drugie i przekręcasz o 1/4 obrotu. Klej łapie w kilkanascie sekund więc rób to dosyć sprawnie. Całkowite utwardzenie kleju trwa kilka godzin. powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Jeszcze przed klejeniem dobrze jest odtłuścić klejone powierzchnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandalf4321 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Kleju nie zaluj, lepiej nadmiar zabrac niz posmarowac za malo a potem cieknie:) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandalf4321 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Tak na sucho wczoraj przymierzałem elementy i jestem zaskoczony że jedne sa fajnie spasowane i mimo że się nakładają mają nie wiele luzu, zaś inne mają go tak dużo że spokojnie można by dać jeszcze teflon, zwłaszcza przy przelotach, tam od spodniej części spory luz i nie wiem czy klej do PCV mi to załatwi. Może ktoś z Was z Torunia jest i wpadł by luknąć na to bo przyznam się że przeloty to najdroższy interes :> w całym układzie i jednocześnie najważniejszy, właściwie może uda mi sie sfotografować ten luz między rurką a ścianką w przelocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Spokojnie, więcej kleju dasz i po sprawie. Taka moja sugestia - nie wklejaj do przelotu od góry (w kominie) rury powrotu wody do sumpa, zostaw ja tylko na wcisk. W razie przytkania łatwo ją zdemontujesz i wyczyścisz, a szczelność tego elementu nie ma szczególnego znaczenia. Dodatkowo zawsze można coś poprawić za pomocą palnika gazowego, ja zamiast stosowania muf nagrzewam rurę nad gazem i naciągam na inną rurkę - połączenie idealnie spasowane, w podobny sposób możesz nieco zwiększyć średnicę rury aby na ciasno pasowała ci do przelotu jeśli twierdzisz że jest zbyt duży luz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2016 Koniecznie przed klejeniem użyj odtłuszczacza do PVC-U, potem dopiero klej. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandalf4321 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Wielkie dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie, jak montujecie przeloty ? Na kleju nie bo uszczelki są, mocno je trzeba skręcać ? Na co uważać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Zazwyczaj wystarczy mocno skręcić, zrobić próbę szczelności (wlać trochę wody do komina) jak nie cieknie to można kleić dalej. Gdyby był kłopot ze szczelnością to posmaruj kołnierz przelotu silikonem akwarystycznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 uszczelkę można "potraktować" odrobiną smaru silikonowego (do uszczelek i elementów gumowych) http://allegro.pl/dom-i-ogrod?id=5&order=d&string=smar+silikonowy&bmatch=base-relevance-hou-1-1-0623 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandalf4321 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2016 Doradźcie czy przez skręceniem przelotów wkleić już wcześniej w nie rurki poniżej zbiornika (do sumpa) docięcie na wymiar, czy dopiero wklejać po skręceniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2016 dopiero po skręceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandalf4321 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Mam taki przelot, jak to zamontować prawidłowo, w jakim miejscu uszczelki, od zewnętrznej czy wewnętrznej strony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Biała uszczelka od zewnątrz, czarna wewnątrz komina. Niczym nie uszczelniac, dobrze skręcić i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach