kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Wiec tak: Garbik(mały), Pokolec(mały), Borsuk, 3 chromisy(małe) mam od 2 miesięcy. Ostatnie 2 tygodnie w kwarantanie 50L. (Co kilka dni spora podmiana wody). Błazenek (5letni) był u mnie tydzień w kwarantannie 40l. W zbiornikach tymczasowych było ogrzewanie i napowietrzanie. Wszystkie ryby w kwarantannie wszystko super. W sobotę zalałem sump 100l (sump po dezynfekcji) świeżą nowo kupioną solanką (na pudełku soli data produkcji 2015 maj). Sól była szczelnie zamknięta AF Sea salt. Wcześniejsza sól to też AF Sea salt. Od wpuszczenia do sumpa wszystkie ryby osowiały. Hepatus zmarniał w niedzielę i z pełnym brzuchem padł na wieczór. W poniedziałek wieczorem dodałem dwa młode błazny z odchowu forumowicza (10miesięcy). Kilka godzin później padł garbik. Zrobiłem w poniedziałek wieczorem podmianę na jakieś 20% Dziś w nocy (wtorek/środa) padły wszystkie błazny. Napowietrzanie poprzez odpieniacz(zdjęty kubek AM turboflotor 500/ ogrzewanie jest. Ryby jadły do końca. Błazen dwa dni siedział w kącie przy dnie, potem się przechylał. Ewidentnie zatrucie. A z czego??? Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 a jak tam no2 nh4? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) a jak tam no2 nh4? NH3/4 No2 No3 zero. Zasolenie było przy wpyszczeniu 1.020 podniosłem w poniedzialek do 1.023 Za szybko na amoniak, chyba.. Nic poza grzałkami, odpieniaczem nie ma w sumpie. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 no2,no3,po4,kh,zasol. ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) W sobotę zalałem sump 100l (sump po dezynfekcji) Czym dezynfekowałeś sumpa? Edytowane 29 Czerwca 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Tydzien temu CIFem był zalany, umyty, splukany kranówką. Stał na balkonie dwa tygodnie. Pożniej fazowałem kanty przegród. I solidnie spłukałem w wannie.(coby żadnych drobin szkła nie zostało). Tydzien temu CIFem był zalany, umyty, splukany kranówką. Stał na balkonie dwa tygodnie. Pożniej fazowałem kanty przegród. I solidnie spłukałem w wannie.(coby żadnych drobin szkła nie zostało). Znaczy sie dwa tygodnie temu myłem. Tydzien temu fazowałem i plukalem(czwartek). W sobotę zalałem RODI + posoliłem. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Wrzuciłeś masę ryb do świeżo zalanego zbiornika do którego wsadziłeś też odpieniacz ale tylko po to żeby napowietrzał wodę i bez żadnej filtracji biologicznej, żywej skały z długo działającego zbiornika ani żadnego innego materiału filtracyjnego na którym żyją bakterie nitrifikacyjne. No to masz odpowiedź... To są delikatne zwierzęta a nie żyjące w butelkach bo whisky bojowniki. One muszą mieć stabilne środowisko. Amoniak i azotyny już przy niskim stężeniu są dla nich zabójcze. Edytowane 30 Czerwca 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Wrzuciłeś masę ryb do świeżo zalanego zbiornika do którego wsadziłeś też odpieniacz ale tylko po to żeby napowietrzał wodę i bez żadnej filtracji biologicznej, żywej skały z długo działającego zbiornika ani żadnego innego materiału filtracyjnego na którym żyją bakterie nitrifikacyjne. No to masz odpowiedź... Tzn. ??? Po co mi to wszystko jak co kilka dni wymieniam całą wodę, a pomiędzy podmiany. Tak były w kwarantannie przez dwa tygodnie i żyły. Póki nie powstanie amoniak to nie ma prawa sie nic dziać. Od soboty wieczór masz 3 dni w 100l. + podmiana 20% pomiędzy. Bez przesady Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) To nie działa tak jak myślisz... Po co wymieniasz tyle wody? Przecież to jest kompletnie bezsensowne działanie. W ten sposób nie usuniesz amoniaku i azotynów. No chyba że podłączysz zbiornik pod ciągłą podmianę i to dość sporą... Może wcześniej nie przekroczyłeś stężenia powyżej którego zdychają ryby. Teraz może ciut za mocno nakarmiłeś albo wrzuciłeś za dużo ryb do małego zbiornika. Zresztą co robił borsuk i pokolec w 100 litrach? Edytowane 29 Czerwca 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Mnie zastanawia ten Cif. Co prawda dwa tygodnie minęły, może gdzieś w zakamarkach coś zostało. Ciągłe duże podmiany w zbiorniku bez ogólnie pojętej filtracji (skała, bakterie, itp.) to huśtawki parametrów ale żeby tak wszystkie padły w krótkim czasie. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Czy ryby były wpuszczone do czystej świeżej solanki? Czy sump był podłączony do całego obiegu? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Pogrzebałem trochę ws cif-u i znalazłem takie stwierdzenie: "Dodatkowo dzięki technologii Active Shield zabezpiecza powierzchnie przed przywieraniu brudu" Może jednak czegoś nie spłukałeś. Oczywiście Cif-y są różne, może ten Twój był innego rodzaju Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) W czasie kwarantanny wszystko poza błaznami siedziało w 50l. Podmiany całkowite wody co tydzień. Woda wyrzucana nh3/no2/no3 zero. Skoro amoniak zabija to jakim cudem zostały 3 chromisy 2cm. Błazen 6cm padł. Garbik 4cm padł. 3xbłazny 3/4cm padły. Hepatus 4 cm padł. A te śmigają dalej? Hepatus po 12 h od wpuszczenia. Garbik 24h.(w takim tempie w świeżej solance nie ma prawa być amoniaku).- 100l netto. Sump gdzie były ryby jest odciety od głownego(tam woda dojrzewa bez podmian na wodzie amoniakalnej). Przerzucam borsuka do wiadra po soli bo może faktycznie coś sie przykleiło do ścian sumpa. Podejrzewałem grzałki(też myte), ale one też płukane pod kranem nie licho. Jutro przyjdzie inny test na amoniak to sprawdzę. A podmieniam częsciowo dużop wody żeby własnie ewentualny amoniak rozcieńczyć. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Do mycia "zapuszczonego" sprzętu polecam wodę z kwaskiem cytrynowym. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 To sprzet myty po ospie. Ospa zeszła w tamtym tyg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Piszesz cały czas o świeżej solance. To sterylna "ostra" woda na syntetycznej soli.Jeśli wkładałeś ryby do świeżej solanki to tak jak byś chciał oddychać tylko czystym tlenem a nie powietrzem.No i jeszcze kwestia zasolenia. Im wyższe tym rybą trudniej. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) U Ciebie była ta ospa? Trzeba było zostawić zbiornik funkcjonujący bez ryb z 2 miesiące a zarazy na 99,9% już bu nie było. Przerabiałem to, z rok temu wziąłem do swojego akwarium parę kilo skały i trochę korali właśnie ze zbiornika gdzie ospa zabiła całą obsadę ryb (11szt). Oczywiście po 6 tygodniach od ostatniego zgonu. W moim akwarium nie było żadnych oznak choroby. Piszesz cały czas o świeżej solance. To sterylna "ostra" woda na syntetycznej soli.Jeśli wkładałeś ryby do świeżej solanki to tak jak byś chciał oddychać tylko czystym tlenem a nie powietrzem.No i jeszcze kwestia zasolenia. Im wyższe tym rybą trudniej. Ale czy od takiej wody ryby mogą seryjnie padać? Jeśli tak to moim zdaniem coś jest nie tak. Myślę, że ta sól nawet syntetyczna powinna być raczej dla ryb powietrzem a nie czystym tlenem. Może "ostrym" jak z butli płetwonurka ale jednak powietrzem. Inna sprawa to zasolenie i sposób przygotowania solanki, czy była odpowiednio wymieszana itd. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 CIF zostawia syf - ciężko toto domyć ocet, kwasek, woda utleniona albo ... ACE (chlor) - to dużo łatwiej zmyć niż to białe maziowate świństwo które trzeba kilka razy gąbką i gorącą wodą z jakimś mydłem szorować - inaczej zostaje jakiś biały osad i na bank wlazło w szpary i zakamarki trzeba było po wysuszeniu przejechać palcem po szybie - na pewno zobaczył byś coś jak mąkę a co to dokładnie jest ? pojęcia nie mam ale na pewno CIF-em nie myłbym zbiornika ani niczego co mam zamiar tam włożyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 A z jakiego powodu była ta dezynfekcja i kwarantanna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 A z jakiego powodu była ta dezynfekcja i kwarantanna? ospy, jest napisane wyżej Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Sorki, faktycznie. Coś mi przerwało czytanie wątku i nie odświeżylam strony zanim zadałam pytanie:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Nie jest to pełna informacja, bo spece od transportu i aklimatyzacji ryb mają swoje triki ale przeczytaj to: http://reefhub.pl/aklimatyzacja-transport-ryb/ I wyciągnij wnioski. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) @BAU: Na soli AF jest napisane : gotowa w 15 min. Zawszę tyle wystarczy mieszać w wiadrze. I tak też ją robiłem do zbiorników kwarantanny. Co do reszty. Wszystko wysterylizowałem. Skała z cyrkulacja przełożyłem do innego zapasowego. Ryby do kwarantanny.A głowny spuszczony, wymyty (i tak musiałem to zrobić - remont). Teraz ryby miały iść do głownego jak najszybciej. http://www.reefcentr...ad.php?t=864197 a tu jest ile amoniaku mogą ryby wtworzyć w jakim czasie. Aklimatyzacje to ja okurat mam opanowaną do perfekcji. I te ryby nie były wrzucane na hurra i do przodu. Ostatnie dwa błazny wpuszczone w poniedziałek wieczorem były aklimatyzowane już od domu sprzedawcy w aucie.( w wiadrze). A padły po 24h o wpuszczenia u mnie. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Nie jest to pełna informacja, bo spece od transportu i aklimatyzacji ryb mają swoje triki ale przeczytaj to: http://reefhub.pl/ak...-transport-ryb/ I wyciągnij wnioski. Ten artykuł dotyczy aklimatyzacji, tutaj mamy trochę inny przypadek a odnośnie kwestii różnicy pomiędzy "tlenem a powietrzem" nie ma ani słowa. Zgodziłem się już w pierwszej mojej wypowiedzi, że serwowanie częstych, dużych podmian nie jest zdrowe dla ryb ale nie wierzę, że to była przyczyna zgonu kilku osobników w ciągu 48 godzin. Oczywiście zakładając, że woda była odpowiednio spreparowana. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Przeglądnijcie same tematy założone przez kolegę http://nano-reef.pl/...&userMode=title Po zadajcie sobie pytanie ,o czy my tu piszemy i czy to rozumiemy z obu stron Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach