KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, chciałem się dowiedzieć na temat filtra nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć. Mam lodówkę do której mam podpięty jakiś filtr do kostek lodu i wody muszę go wymienić ale też ruszam z akwarium morskim i jestem na kupnie filtra ro czy mógłbym takowy filtr z mineralizatorem podpiąć do lodówki a gdy będę potrzebował wlać wodę do zbiornika wyjąć mineralizator ? Czy ktoś próbował zrobić coś takiego i czy coś takiego zadziała z góry dziękuję za odpowiedź Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Są takie rozwiązania. Ja teraz będę konstruował taki system + dodatkowo zbiornik do wody do picia. Robi się to tak: Najlepiej mieć system z pompą i czterodrożnym zaworem (chyba każda z jednostek podłączanych do prądu spełnia te wymagania) Na wyjściu wody RODI dajesz trójnik i podłączasz: 1) Do akwarium - automatyczna dolewka w pełni zautomatyzowana (opcja) 2) Do kranika z wodą RODI 3) Do mineralizatora i dalej do lodówki i/lub kranika do wody pitnej - tu być może warto dać zaworek przeciwko cofaniu się wody. 4) Do jakiegoś zbiornika magazynującego wodę RODI (opcja) Te jednostki działają na tej zasadzie, że jak któreś z tych końcowych zaworków się otworzy to załącza się pompa i po 20 sekundach zaczyna cieknąć woda. Jedna jednostka może spokojnie obsłużyć wszystkie te zastosowania na raz. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Trochę to skomplikowane ale dam radę muszę usiąść do tego na spokojnie ;-) dzięki wielkie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Bo to opis skomplikowany się wydaje. Jedyne co trzeba zrobić to pomyśleć gdzie chcesz mieć wodę RODI, RODI + mineralizacja i pociągnąć tam przewody. Mniej więcej tak to wygląda: Ja dodałem po prostu 2 dodatkowe "ujścia", które są bardzo proste w budowie. Wszystko co skomplikowane jest już wbudowane w jednostkę. Widzę, że pominęli tu pompę, ale ona jest bezobsługowa i jedyne co się z nią robi to podłącza do kontaktu i zapomina o istnieniu. Nie ma też żywicy (niemal zawsze wbudowana w jednostkę), ale to po prostu kolejny pojemnik przez który przepływa woda, taki jak Post carbon filter na schemacie, ale przed tankiem. Traktuj jak schemat ideowy. Z całego systemu to już masz zmontowane i przychodzi gotowe jako jednostka RO: Reszta jest prosta i nawet jak się zrobi błąd, to łatwo je naprawić. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Spoko dam radę a możesz wysłać link do jakiegoś fajnego filtra ? Zbiornik mam na 320l Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Nie mieszkam w Polsce i nie wiem jakie są ceny. Ja swoje dwa filtry kupowałem używane w zestawach. Wymiana membrany i wkładów nie jest droga, a żywotność innych części czyni taki zakup opłacalnym w moim regionie. Może inni się podzielą swoimi doświadczeniami. Jeśli zestaw by był z pompą, to nawet 50GPD wystarczy na wszystkie te ujścia, o których pisałem wcześniej. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Nie chodzi o ceny tylko jaki byłby najlepszy do takich kombinacji żebym wiedział czego szukać w internecie średnio w temacie jestem z tym wszystkim bo dopiero zaczynam. Też będę chciał kupić używkę Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 nie kupuj używki ! - a nowego poszukaj na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Dlaczego nie używka ? Chodzi o to jaki on ma być wydajny i o co chodzi z tym zbiornikiem na wodę ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Mało w Interecie powiadasz? http://reefhub.pl/filtr-ro-di/ http://reefhub.pl/filtr-odwroconej-osmozy-czesc-2/ Wszystko wyjaśnione i to do tego po polsku... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Dlaczego nie używka ? Chodzi o to jaki on ma być wydajny i o co chodzi z tym zbiornikiem na wodę ? a dlatego że np membrana może być uszkodzona (albo uszczelki) no chyba że kupujesz od sąsiada i przyjmie zwrot w razie czego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Tyle że to nie chodzi o membranę bo ona i tak do wymiany a i cały system. No chyba że źle zrozumiałem. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilG Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Dobra dzięki wielkie za pomoc wszystkim temat do zamknięcia ;-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Więc tak... Najtańsze systemy nie opłaca się kupować używane. Te drogie i złożone opłaca się. Na przykład coś takiego: Taki system (po wliczeniu ceny nowych filtrów i membrany) jeśli kosztuje 30% ceny nowego, to nie widzę powodu, żeby nie iść w tę stronę. Edit: Nie było wiadomości o zamknięciu jak pisałem. Jeśli chodzi o to co kupić, to ja jestem zwolennikiem bardziej złożonych systemów z booster pump i zaworami czterodrożnymi. Niby drożej, ale wydajność zawsze taka sama i płukanie bardzo oszczędza membranę. Zaczynałem od najprostszej nierozbieralnej jednostki, która była dobra do nalewania wody na podmiankę do baniaków. Te bardziej złożone systemy dają więcej możliwości, bo chronią membranę i włączają jednostkę przy otwarciu dowolnego zaworka (ręcznie, albo automatem - na przykład dolewka) na końcu systemu. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cyborg Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Pompa jest bardzo przydatna jak ktoś ma niskie ciśnienie wody. Jeżeli ma przyzwoite (> 5-6 barów) jest zbędna. Zawór 4-drożny nie służy do płukania membrany. On służy do tego, zeby można było zamontować zbiornik na wodę in zawór na końcu instalacji (przy wylewce) w instalacjach "kuchennych". Co miałeś ma myśli pisząc o "systemach, które chronią membranę"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2016 Masz rację. System, który chroni membranę polega na włączeniu jednostki raz na godzinę i przepłukaniu membrany (woda idzie do ścieku). Podobnie przy załączeniu jednostki pierwsze 20 sekund woda jest pompowana w ściek, dopiero po tym czasie zaczyna pompować w docelowe miejsce. Na szybko wyszukane wideo (w opisie filmu jest trochę informacji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Trochę z innej beczki.. Czy filtr RO z pojemnikami 10" może pracować na leżąco, czy puszki muszą być w pionie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Żywica powinna stać. Pozostałe filtry mogą leżeć Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Dzięki, będę musiał żonie zająć kawałek szafki w kuchni [emoji5]️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach