Skocz do zawartości
Marqo

Borsuk żywienie

Rekomendowane odpowiedzi

Czym karmicie swoje borsuki ? Mój mimo kilku tygodni w akwarium wciąż nie może przestawić się na pokarm mrożony (wypluwa) . Skubie tylko coś ze skał. Na klipsie wiszą algi lecz ich także nie tyka .

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wcinał wszystko co podałem, a jak korale złapały to wyciągał im.. :/

1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO

Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225

90b67987de6d96d3807ab58d2d91ebebu287a684.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podstawą żywienia wszystkich pokolców i borsuka są algi nori. Pocięte w paski i zapięte na klipsie. Typowe płaty do sushi kupowane w markecie. Dodatkowo raz w tygodniu podaję garść makroglonów, które znikają w minutę. Oczywiście lasonogi i inne mrożonki dostają codziennie.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj do tej pory (lacznie z Hepatusem) chowa sie gleboko w skaly gdy widzi klips... sytuacja sie zmienia, gdy te same glony daje przymocowane gumka do kawalka jakies skalki i klade na piasek- rzucaja sie na to z miejsca.

Moze sporobuj tego sposobu. Klips niekoniecznie wydaje sie "przyjazny" zwierzakom i wrecz odstrasza je...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj idenytycznie, zjada wszystkie rodzaje mrozonek,platki i granulat podaje firmy JBL. Ale nori to taki kawalek 5x5cm znika w nicale 5min. Tak jak widac problemu z nim nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem borsuki i jadły kompletnie wszystko.Mrożonki, algi a później przedstawiłem je na suchy. Jak się okazało gustowały również w niektórych lpsach. To mało wybredne ryby.

Edytowane przez rozwielita (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, jedzą praktycznie wszystko i faktycznie zdarza się, jakkolwiek rzadko, że podgryzają niektóre lps-y.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zjadł wszystkie makro glony w akwarium (a miałem plagę caularepa) oraz valonię czerwoną i zieloną. Obecnie je glony nori przypięte czyścikiem magnetycznym - za każdym razem rzuca się na nie jakby od tygodnia głodował. Je też wszelkie suche i mrożone pokarmy.

Natomiast to co dla niego było charakterystyczne to zawsze był nieufny do nowych pokarmów. Glonami zainteresował się po kilku dniach, to samo z nori - za pierwszym razem wisiały chyba ze dwa dni i tak się tykał jak pies jeża. Może twój też potrzebuje trochę czasu?

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zasmakowal w mrozonkach. Teraz pierwszy stoi w kolejce za papu.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.