Skocz do zawartości
Tenshuchiyu

Filtr RODI regeneracja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak tytuł wątku wskazuje mam parę pytań, które chciałbym przedyskutować z bardziej doświadczonymi użytkownikami a dotyczą one filtra odwróconej osmozy.

Na początek powiem, że posiadam niedrogi filterek RO z dodatkowa puszką na żywicę. Sam filtr RO zakupiłem zaraz przed świętami Bożego Narodzenia w tamtym roku. Więc ma on teraz jakieś 8 miesięcy.

Opis producenta co do wkładów:

· Wkłady: WPL2 oraz WWL2

· Membrana o wydajności 75 GPD

Oraz wzmianka o wymianie:

Rekomendowana wymiana:

- Wkłady WPL2 / WWL2 co 6 miesięcy

- Membrana raz na 3 lata

Na starcie akwarium morskiego dokupiłem też zestaw do demineralizacji z żywicą MB20 ROHM HAAS 0,75l. Razem z żywica używany był niecałe 4 miesiące. Jak do tej pory nie miałem miernika TDS, który zakupiłem parę dni temu. Byłem przekonany, że z filtra leje się już sam syf, jednak miernik pokazał na wodzie w beczce 004ppm a dziś na świeżo zlanej 002ppm. Przed akwarium morskim myślę, że nie przekraczałem 100l miesięcznie uzyskanej RO a przy morszczaku jakieś 150.

I tu moje pytania.

Po pierwsze czy wartość 002ppm to już za wiele dla słonego szkiełka? Jeżeli tak to co powinienem wymienić aby uzyskać 000 ?

Czy lepiej jest wymienić wkład sedymentacyjny i węglowy czy może żywicę?

Po czym poznać, że żywica jest już do wymiany?

A może jedno i drugie? Bo chyba membrany jeszcze nie musze wymieniać ?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomysły.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Tenshuchiyu (wyświetl historię edycji)

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jedno i drugie - a poznasz właśnie po TDS

ogólna zasada mówi - wkłady / prefiltry wymieniamy co pół roku - niezależnie co pokazuje TDS

a żywicę jak TDS pokaże .. jedni wymieniają już przy 001 inni przy 003 - zależy co masz w zbiorniku

(nie zapomnij przepłukać węgla - bo zniszczysz membranę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie w zbiorniku mam gruz glony i cyjano … no i parę koralików. Z tego co wyczytałem między innymi na tym forum jakość wody może mieć znaczący wpływ na rozwój cyjanobakterii. Czy rzeczywiście doprowadzając wodę do 000 mogę korzystnie wp0łynąć na walkę z nimi?

Przyznam się bez bicia, że dopiero teraz podczas pisania tego tematu przeczytałem o tym, że 2 prefiltry powinno się wymieniać, co 6 miesięcy. A może nie tyle przeczytałem jak przypomniałem sobie to, co czytałem przy zakupie filtra.

Zastanawiało mnie tylko czy po wymianie właśnie wkładu sedymentacyjnego i węglowego nie będzie wody 000ppm w końcu żywica dość świeża. Ale dalej zastanawiając się nad tematem dochodzę do tego, że chyba przez nie wymienienie ich jakiś czas temu zabrudziła się żywica. I najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak piszesz wymiana i tego i tego a w dalszej eksploatacji pilnowanie wskaźnika i wymiana żywicy po przekroczeniu powiedzmy 001 a wkładów co 6 miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

TDS pokazuje ogólnie że coś jest w wodzie (zanieczyszczenia) ale nie co jest w wodzie

po wymianie wkładów i żywicy - cyjano - owszem może zejść ale nie musi

u siebie zamontowałem 2 pojemniki z żywicą i jak TDS pokazuje 001-002 to zamieniam je miejscami: ten co był zaraz za membraną zasypuję nową żywicę i daje jako drugi , a drugi idzie jako pierwszy (żywicy nie ruszam) - zawsze coś jeszcze z wody wyłapie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki wynik na TDS masz przed żywicą i jaki kranówy?

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał ja mam TDS dwupunktowy jeden za membraną drugi po żywicy na alledrogo 99zł . . wymieniłem teraz żywice po 6 miesiącach gdyż po membranie TDS pokazywał mi 006 do 10 a po żywicy 002 lepiej dmuchać na zimne po wymianie 000 . Prefiltry 5 mikron węgiel i prefiltr 1 mikron wymieniam co 3 miesiące gdy widzę że pierwszy prefiltr zaczyna być lekko brązowy ,w ogóle zależy jaką dostajemy wodę z kranu dlatego nie ma reguły co ile wymieniać ,co do podwójnej żywicy czytałem że za dużo zywicy też zle bo zakwasza wodę . Myślę że warto zainwestować w taki TDS . http://allegro.pl/mi...5705024810.html

Przy nim wiadomo co i kiedy mamy do wymiany nie za wcześnie ,nie za póżno. Pozdrawiam,

Edytowane przez tedeus63 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS pokazuje ogólnie że coś jest w wodzie (zanieczyszczenia) ale nie co jest w wodzie

po wymianie wkładów i żywicy - cyjano - owszem może zejść ale nie musi

Oczywiście nie twierdzę, że to będzie złote lekarstwo na plagę. Ale eliminując jeden z czynników, który wpływa na powstawanie cyjano myślę, że mogę posunąć się o krok w przód w walce z nimi - mam nadzieje.

Jaki wynik na TDS masz przed żywicą i jaki kranówy?

W kranie cos, koło 200 ale dla pewności jutro z rana pomierzę.

Rafał ja mam TDS dwupunktowy jeden za membraną drugi po żywicy na alledrogo 99zł . . wymieniłem teraz żywice po 6 miesiącach gdyż po membranie TDS pokazywał mi 006 do 10 a po żywicy 002 lepiej dmuchać na zimne po wymianie 000 . Prefiltry 5 mikron węgiel i prefiltr 1 mikron wymieniam co 3 miesiące gdy widzę że pierwszy prefiltr zaczyna być lekko brązowy ,w ogóle zależy jaką dostajemy wodę z kranu dlatego nie ma reguły co ile wymieniać ,co do podwójnej żywicy czytałem że za dużo zywicy też zle bo zakwasza wodę . Myślę że warto zainwestować w taki TDS . http://allegro.pl/mi...024810.html

Przy nim wiadomo co i kiedy mamy do wymiany nie za wcześnie ,nie za póżno. Pozdrawiam,

Wzrokowo prefiltrow nie zbadam, bo są w białym plastiku. Wiem, że taki TDS ułatwia sprawę i myślałem o nim, ale na razie za dużo wydatków związanych z akwarium i poza nim więc zdecydowałem się a zwykły. Trochę więcej zabawy, ale też co jakiś czas można zwyczajnie wypiąć rurkę i sprawdzić jaka jest woda.

Tak właśnie zrobię jutro i tak będę robił profilaktycznie, co jakiś czas.

Więc po samym RO3 powinno być w okolicy 006 - 010 ? A wtedy po żywicy 000? No bo sprawdzając wodę po membranie powiedzmy że mam te 006 a po żywice będę miał 002 no to wiadomo, że trzeba wymienić żywicę ale ile powinno być różnicy między kranem a woda po samym RO3 żeby wiedzieć, że już pora na wymianę prefiltrów? Chyba nie ma tego nigdzie ściślej opisanego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...)co do podwójnej żywicy czytałem że za dużo zywicy też zle bo zakwasza wodę . (...)

spokojnie - mam 2 zasobniki po 0,5l

takie

http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-i6157458990.html

http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-demi-i6157444805.html

Więc po samym RO3 powinno być w okolicy 006 - 010 ?

membrana teoretycznie ma sprawność 99,9%

więc jak masz wodę 200 , to po membranie ... :) - ale to teoria

(...) ale ile powinno być różnicy między kranem a woda po samym RO3 żeby wiedzieć, że już pora na wymianę prefiltrów? Chyba nie ma tego nigdzie ściślej opisanego ?

nie ma bo nie wiadomo ile masz chloru i kiedy węgiel się "zapcha"

o stałych zanieczyszczeniach nie wspominając - rury są różne - po jakiej awarii sieci (błoto w wodzie) możesz zatkać prefiltry w 1 dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożę się do tego tematu z innym problem. Wymieniłem membranę i ogranicznik bo stara dawała mi już 012. Na nowej tys pokazuje mi 020 czyli więcej niż na starej. Co może być nie tak? Jakiś problem z nieszczelności korpusu czy coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dołożę się do tego tematu z innym problem. Wymieniłem membranę i ogranicznik bo stara dawała mi już 012. Na nowej tys pokazuje mi 020 czyli więcej niż na starej. Co może być nie tak? Jakiś problem z nieszczelności korpusu czy coś innego.

a kranówka ile ma ? - pisałem wyżej membrana ma sprawność

płukałeś węgiel itd. ? jesteś pewien że korpus na membranę był czysty a uszczelki OK

przyczyn może być sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrany jakie stosujemy teoretycznie mają sprawność ok. 95-99%, ale to zależy od ciśnienia, temperatury wody zasilającej itp.

Moje 2 systemy RO jakie posiadałem oba miały praktyczną "sprawność" raptem ok. 90%, a resztę musiało zbijać DI.

Miałem w kranie ok. 70 to po RO było ok. 6, teraz mam w kranie 300, a po RO mam 27.

Po żywicy z 27 schodzi do 0.

Czytając różne fora o RO nie koniecznie akwarystyczne widziałem, że większość systemów RO dostępnych na rynku bez żywicy ma "sprawność" ok. 90-95%.

Podsumowując prefiltry w zależności od czystości wody zasilającej i zużycia wymieniaj co ok. 3-6 miesięcy dla ochrony membrany i płukaj węgiel po wymianie przed podłączeniem do membrany.

Żywicę wymieniaj jak TDS będzie pokazywał więcej niż 0 dla świętego spokoju to nie zaszkodzi, a może pomoże, a przy innych kosztach baniaka to raczej do przełknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwielitka ja zawsze spuszczam 2 minuty wodę po membranie do ścieku bo mam osobne obejście z zaworem szkoda żywicy. a dopiero dolewam do dolewki lub do podmianki . jak filtr stoi cały tydzień to TDS po membranie pokazuje mi na początku około 020 po minucie 010 a po 2 no 002 ,jak była nowa membrana to było 000 po minucie i zresztą jak wczesniej ktoś pisał wszystko zależy od wody . mierzyłem kiedys czystą kranówkę to miał około 300do 400 ale potrafiła też mieć nawet 700. :wallbash:

Edytowane przez tedeus63 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym wynalazł takie puchy co Ty silvia pewnie zastosowałbym podobny system. W sumie masz litr żywicy, więc powinno być ok.

No i waśnie nie wiadomo jak wygląda sytuacja w prefiltrach więc korzystając z czujnika TDS dwupunktowego możemy tylko określić jaka jest woda przed i po żywicy widząc czy należy już ją wymienić. Ale nawet porównując wode z kranu z tym co wychodzi po RO3 nie wiadomo czy należy wymienić węgiel, sedymentacje czy membranę.

Tu chyba najsłuszniej będzie przyjąć przybliżona wartość wody przy nowych filtrach i wtedy porównywać. Choć u mnie będzie problem, bo już nie mam nowych. Ewentualnie jak wymienię oba prefiltry i żywicę (mam nadzieję, że poleci 000) będę widział, co się dzieje przed i po żywicy i po tym jako tako będę mógł poznać co wymienić. Natomiast samą membranę wymienię tak za rok chyba, że pojawi się na prawdę duży skok w czystości.

Co do pytania kolegi rozwielitki, to czy zlałeś parę litrów w „kibel” na początku zawsze jest brudniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwielitka ja zawsze spuszczam 2 minuty wodę po membranie do ścieku bo mam osobne obejście z zaworem szkoda żywicy. a dopiero dolewam do dolewki lub do podmianki . jak filtr stoi cały tydzień to TDS po membranie pokazuje mi na początku około 020 po minucie 010 a po 2 no 002 ,jak była nowa membrana to było 000 po minucie i zresztą jak wczesniej ktoś pisał wszystko zależy od wody . mierzyłem kiedys czystą kranówkę to miał około 300do 400 ale potrafiła też mieć nawet 700. :wallbash:

W kraniec mam około 240. Do 020 schodzi dopiero po około minucie i koniec. Stara membrana jak była nowa to dawała 001, 002. W takich warunkach żywice zajedę po tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Rozwielitka ja zawsze spuszczam 2 minuty wodę po membranie do ścieku bo mam osobne obejście z zaworem szkoda żywicy. (...)

dokładnie - warto zainwestować te parę zł w trójnik i zaworek - żywica dłużej wytrzyma

bez ciśnienia w membranie woda (ogólnie mówiąc) sobie "swobodnie przepływa" więc to co w korpusie - jest właściwie kranówką ... która leci na żywicę

W kraniec mam około 240. Do 020 schodzi dopiero po około minucie i koniec. Stara membrana jak była nowa to dawała 001, 002. W takich warunkach żywice zajedę po tygodniu.

rozbierz i sprawdź uszczelki - może któraś sie podwinęła i "puszcza bokiem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenshuchiyu za dużo filozofujesz z tym RO :dizzy:

Prefiltry wymieniaj co 3-6 miesięcy zależnie OD CZYSTOŚCI WODY W SIECI, a nie czystości wody po RO. Jak masz >300 to co 3 miesiące, jak masz do 150 to co 6 miesięcy i tyle.

Żywicę wymieniaj jak TDS pokazuje >0.

Membranę wymieniaj dopiero jak wskazanie po RO będzie wyższe niż 10% wskazania wody zasilającej, a nie wcześniej czy po jakimś określonym czasie i prosta sprawa, temat wyczerpany i nie ma co robić doktoratu z filtra RO :coffee:

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doktoratu może nie, ale dobrze jest mieć o tym pojęcie.

Ja tam lubię mieć wszystko wyjaśnione i dzięki za zebranie wszystkich informacji. Myślę, że przydadzą się nie tylko mi :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weż się nie gniewaj, ale jak ja czytam twoje problemy to jakoś sie dziwię że nie potrafisz, nie potrafiłeś wyciągnąć wszystkich za i przeciw. Ja zanim założyłem moją pierwszą małą solniczkę to czytałem, czytałem i jeszcze raz czytałem i analizowałem wszystkie za i przeciw. Poczytaj i się zastanów co robić i potem pytaj. Tylko nie czuj się urażony, ja tylko wyraziłem swoje zdanie. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z regeneracją wkładu żywicznego? Słyszałem że żywice można regenerować, wie ktoś jak to zrobić? Można w ogóle takie operacje przeprowadzać w morszczakach?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z regeneracją wkładu żywicznego? Słyszałem że żywice można regenerować, wie ktoś jak to zrobić? Można w ogóle takie operacje przeprowadzać w morszczakach?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Myśle,że jak stawiasz akwarium ,którego koszty często liczone są w tysiącach to próba oszczędzania 40 zł na wymianę żywicy co parę miesięcy i niepotrzebne kombinowanie jest głupotą :)

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Weż się nie gniewaj, ale jak ja czytam twoje problemy to jakoś sie dziwię że nie potrafisz, nie potrafiłeś wyciągnąć wszystkich za i przeciw. Ja zanim założyłem moją pierwszą małą solniczkę to czytałem, czytałem i jeszcze raz czytałem i analizowałem wszystkie za i przeciw. Poczytaj i się zastanów co robić i potem pytaj. Tylko nie czuj się urażony, ja tylko wyraziłem swoje zdanie. Powodzenia

Wcale się nie gniewam. Jak napisał mi kolega Władek przy chyba moim pierwszym pytaniu na tym forum - jeszcze wiele razy bedziesz o coś pytał i czegoś nie będę wiedział. Jeżeli moje pytania wydają Ci się błache bądź infantylne to trudno. Sam zaczytuje się w forach, artykułach i wszystkim co znajdę o akwarystyce morskiej od paru miesięcy ale zawsze się zdaży coś czego człowiek nie wie albo nie jest pewny i takie fora jak to są właśnie po to żeby pytać lub jak napisałem na początku dyskutować.

Podsumowując masz rację mam spore braki w wiedzy na temat akwarystyki ale nie boję się szukać odpowiedzi i o to chyba chodzi:)

A wracając do tematu zapytam jeszcze jaką żywice polecacie? Teraz mam MB200

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tenshuchiyu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mnie pamięć nie myli, żywica jonowymienna to mieszanka dwóch frakcji. Regeneruje się każdą frakcje osobno.

Wątpię żeby komuś chciało się frakcje rozdzielać.

150x60x65 + SUMP, 8x54W T5, WhiteSkim 250, DCT12000, Gyre XF250 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

O ile mnie pamięć nie myli, żywica jonowymienna to mieszanka dwóch frakcji. Regeneruje się każdą frakcje osobno.

Wątpię żeby komuś chciało się frakcje rozdzielać.

nie frakcji a kationitu i anionitu :)

(jedno kwaśne drugie zasadowe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.