bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Witam Koledzy mam pytanie, ( luźna konsultacja) Na ile mm mozna sobie pozwolic wygięcie szyby akwa. Baniak bardzo dlugi 170cm wysokosc 44cm poziom wody bedzie 40cm szkło 8mm Dwa wzmocnienia poprzeczne widoczne na foto Przy 90% zalania szerokośc akwa zwiekszyla sie w środku o 2mm wzgledem szerokości na krańcach daje to odgięcie o 1mm na szybe Pęknie, nie pęknie ?? <---- to jest żart !!!!! mial ktoś podobnego jamnika?? jak ogolnie zachowują sie szyby na takich dlugosciach ?? Trzeba jakos bardzej przylozyc sie do wypoziomowania szafki niz jak przy bardziej standardowych wymiarach ?? Pzdr Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Siema Piwerwszy raz widze taka manine Wzmocnienie na calej dlugosci plus co jak co spinki A nie jakies h..... wie co za wzmocnienie U siebie bym takiego nie postawił zbiornika Pozdr. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Zgadzam się co do tych wzmocnień , te co masz się nie nadają . Powinny być wzdłuż najlepiej przez całą długośc oraz spinki poprzeczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 To nie stawiaj Wzmocnienia na calej dlugosci przy szerokosci akwa 32 cm zabiorą jeszcze conajmniej 8 cm i ledwo przelozysz przez to skale Robią tez i takie zmocnienia i jest ok. Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 12 Września 2016 strasznie dziwne wzmocnienia , ogólnie 170cm i 8mm? do 200l zbiornik jest na 1cm lub 8mm. ja bym nie zalewał Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 12 Września 2016 To po co pytasz czy pęknie skoro wiesz że masz dobrze zrobione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Paanie, kto Ci to kleił? Najpierw pytasz czy nie pęknie a potem się mądrujesz że jest ok. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Biłem sie z myslami czy pisac tego posta bo oczywiscie zaraz bedzie gównoburza A czy zbiornik o wymiarach 50x44x33 tez zrobisz z 10 mm ??? wyadaje mi sie ze takie to nawet z 4mm robią Grubość szyby jest zalezna od wysokości akwa bo to wysokość słupa wody robi naprężenia wysokość u mnie jest tyklo 40cm akwarium robil szklarz ktory od lat zajmuje sie akwariami a nie jakis wujek czesiek w garażu skoro zaakceptowal taki pomysl to chyba znaczy ze jest ok ..... Pisze bo jest faktycznie niestandardowa dlugosc i nie wiem sam jak sie zachowa akwa na takiej dlugosci wychodzi troche ponad 200l ale trzeba zaznaczyc ze jest niższe niz standardowe akwa o takich pojemnosciach Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Chociaz zbiornik nie typowy bo wysoki 44 cm niech się wypowiedza szklaże. Szyba moim zdanie powinna być 12 a poziomowanie to winno być przy każdym zbiorniku na wodę od sedesu po akwarium twego stylu Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Września 2016 akwarium robil szklarz ktory od lat zajmuje sie akwariami a nie jakis wujek czesiek w garażu skoro zaakceptowal taki pomysl to chyba znaczy ze jest ok ..... szklarz nie zrobił testu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) szklarz nie zrobił testu ? nie mowil mi czy robil, moze robil.... ja zalallem probnie i stoi jutro go poprosze zeby przyjechal na ogledziny Chociaz zbiornik nie typowy bo wysoki 44 cm niech się wypowiedza szklaże. Szyba moim zdanie powinna być 12 a poziomowanie to winno być przy każdym zbiorniku na wodę od sedesu po akwarium twego stylu Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka 44 to wysoki zbiornik ??? poziomowanie oczywiscie bylo przed zalaniem i po zalaniu bo szafka dobrze wtedy osiadla Pytalem czy trzeba zrobic jakies szczegolnie dokladne np do 0.1 mm Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Nie trzeba do 0.1 mm. Ja mam dlugie 170 i dno jest specjalnie z dwóch części. Szkło na spodzie tez pracuje i poddawane jest naprezeniom .Wazne by był poziom i podklad pod akwarium. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Nie trzeba do 0.1 mm. Ja mam dlugie 170 i dno jest specjalnie z dwóch części. Szkło na spodzie tez pracuje i poddawane jest naprezeniom .Wazne by był poziom i podklad pod akwarium. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Pracuje nad doszlifowaniem poziomowania do perfekcji tak zeby bylo wlasnie do 0.1mm mierze suwmiarką z każdej strony poziom wody od góry i na dole szczeline pod akwa tez podklad mam 5mm szkoda ze nie pomyslalem wczesniej zeby dno faktycznie zrobic z dwoch czesci :/ Co do grubośći szyby pierwsze 10 tabelek w google dla wysokości wody 40cm podaje grubosc 8mm nawet przy dlugosci akwa 200cm wzmocnienia jeszcze moge zmienic dla spokoju spania moge rownież wzmocnienia dokleic do dna- da to wiekszą powierzchnie spoiny Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Techniczne sprawy dla tych co kleją . Moze Przemek ze Szczecina pomóc. Zapytaj. Ja to życzę uciechy z hobby i zbiornika Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) W linku podobne akwa. http://www.nano-reef.com/topic/328181-6ft-long-70gal-tank/ Co prawda gosc zrobil z szyby 12 ale zero wzmocnień . Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 12 Września 2016 To nie stawiaj Wzmocnienia na calej dlugosci przy szerokosci akwa 32 cm zabiorą jeszcze conajmniej 8 cm i ledwo przelozysz przez to skale Robią tez i takie zmocnienia i jest ok. Panowie... Kolega Bleq założył ten temat ,żebyście zgodzili się z wszystkim co prezentuje. Nie wiem skąd mieliście czelność zakwestionować typ wzmocnień "zainstalowany" w Jego akwarium Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Panowie... Kolega Bleq założył ten temat ,żebyście zgodzili się z wszystkim co prezentuje. Nie wiem skąd mieliście czelność zakwestionować typ wzmocnień "zainstalowany" w Jego akwarium Kolega bleq zalożyl ten temat zeby luźno skonsultowac temat z kolegami ktorzy maja doświadczenie w klejeniu zbiorników lub mieli podobe akwa. Natomiast nie zalozyl go po to zeby czytac co jest spaprane, jak jest zle zrobione i czy ktos by sobie takie zrobil moze dla przykladu i mi powiedzial czy jest ok ... Akwarium robil doświadczony szklarz wiec zakladam ze wykonane jest dobrze. Chce zebrac informacje jakie niespodzianki mogą mnie spotkac , ewentualnie... natomiast poziom troli na "pasjonackim" forum zaczyna byc co raz wyższy Panowie nie robcie z fajnego forum pudelka !!! Edytowane 12 Września 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 12 Września 2016 U mnie przy 160cm długości, szyby odginają się 2-3mm, ale to szkło 15mm i bez wzmocnień. Co do wzmocnień to w starym 150x50x50 miałem tylko 2 poprzeczne. Żadnych wzdłużnych i jakoś nic nie pękło, nic nie trzasło... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2016 U mnie przy 160cm długości, szyby odginają się 2-3mm, ale to szkło 15mm i bez wzmocnień. Co do wzmocnień to w starym 150x50x50 miałem tylko 2 poprzeczne. Żadnych wzdłużnych i jakoś nic nie pękło, nic nie trzasło... . I to sie nazywa czytanie ze zrozumieniem oraz interesująca mnie odpowiedz Dziekować Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Mialem akwarium 240l 120x40x50 bez wzmocnien szyba 8mm i nic się z nim nie stało. Szyba przednia też ładnie się wyginala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 12 Września 2016 http://www.wromak.com.pl/pytania02.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exon Zgłoś Napisano 13 Września 2016 U mnie to wygląda tak, długość 2 metry, żadnego wygięcia szyby ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Ciekawy sposób wklejania wzmocnień, ciekawy, ale wydaje się bezpieczny. Jedyne do czego bym się przyczepił, to niepotrzebne zabranie wysokości zbiornika przez wpuszczenie mocno wgłąb tych listew. Ten sam efekt wzmocnienia można by osiągnąć zupełnie inaczej, no ale - każdy ma swoje sposoby. Nie bałbym się że to nie wytrzyma. Długość nie ma znaczenia, grubość szyby jest zależna od wysokości akwarium. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 13 Września 2016 I jak zwykle Seb trafił w sedno Przy takim długim zbiorniku istotne jest nawet nie tyle wypoziomowanie całości, co równe podłoże, żeby nie było żadnego zwichrowania (jeden róg wyżej), czy jakiegoś skręcania. Bo na to szkło jest szczególnie wrażliwe. U mnie przy 250 l w zbiorniku 125 cm z 8 mm i wzmocnieniach na całości baniaka środek był odkształcony o 2 mm (po 1 na ścianę). Stał kilka lat. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 13 Września 2016 U mnie to wygląda tak, długość 2 metry, żadnego wygięcia szyby ! Zacny i piękny wymiar kolego Możesz cos wiecej napisac? Jaka wysokosc, jaka grubość szyby ?? Faktycznie aż taką sztywność uzyskaleś, ze po zalaniu ani drgnie ?? Przyznam szczerze ze sam balem sie robic wzmocnienie przez calą dlugosc bo bylem przekonany ze minimalna szerokosc takiego wzmocnienia to 6-7 cm wtedy z szerokości akwa zabraloby mi to bardzo duzo i utrudnialoby mi to dostep do akwa Jenak z tego co zrobil szklarz widze ze taka listwe mozna zrobic szerokosci 4cm ze szkla 12mm daje to chyba super sztywność... Ciekawy sposób wklejania wzmocnień, ciekawy, ale wydaje się bezpieczny. Jedyne do czego bym się przyczepił, to niepotrzebne zabranie wysokości zbiornika przez wpuszczenie mocno wgłąb tych listew. Ten sam efekt wzmocnienia można by osiągnąć zupełnie inaczej, no ale - każdy ma swoje sposoby. Nie bałbym się że to nie wytrzyma. Długość nie ma znaczenia, grubość szyby jest zależna od wysokości akwarium. Otóż własnie na wysokości mi nie zależalo.. wręcz wyszlo troche za wysokie niz sobie to wyobrażalem. Nie wiem czy nie obniże komina, zeby poziom wody byl jeszcze ciut niższy Akwa bedzie full zabudowane od góry, wiec w niczym tak glęboko osadzone wzmocnienia nie przeszkadzają Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach