exon Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Zacny i piękny wymiar kolego Możesz cos wiecej napisac? Jaka wysokosc, jaka grubość szyby ?? Faktycznie aż taką sztywność uzyskaleś, ze po zalaniu ani drgnie ?? Ani drgnie ! 200x30x50 ( nie pamiętam jaką się daje kolejność 50 to wysokość ) szyba 10 koszt z transportem i wniesieniem 950zł ( taniej i lepiej w Krakowie i okolicach nie znalazłem ! ) szafka specjalnie robiona by zmieścić Hobby nr 3 czyli sprzęt z którego słucham muzy patrząc na akwarium: za akwarium jest przestrzeń 20cm szerokości gdzie znajdują się dwa filtry kubełkowe, a całość zamknięta wyglądała tak: po zalaniu wyglądało tak: działa już 1,5 roku i żadnych problemów ! plan jest przerobić je na morskie tak może na zimę na razie ćwiczę solankę na mniejszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 13 Września 2016 No to widze kolega z takimi samymi zajawkami ale pozycją pracy dja mnie zaskoczyles Ja predzej blat postawilbym na akwarium bo w studio djke mam na wysokosci 110 No i wszystko sie zgadza, przy wysokosci 50 juz musi byc 10 prawdopodobnie fakt ze u mnie wzmocnienia sa 2 rozdzielone a nie tak jak u Ciebie spiete jako jedno powoduje ze jednak o ten mm sie szyba odgina Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exon Zgłoś Napisano 13 Września 2016 No to widze kolega z takimi samymi zajawkami ale pozycją pracy dja mnie zaskoczyles Ja predzej blat postawilbym na akwarium bo w studio djke mam na wysokosci 110 nie mam miejsca w domu bo inaczej bym to zorganizował, po drugie z tego to już raczej tylko słucham a do grania na domówce teraz to tylko kontrolery ulubiony: i ulubiona zabaweczka:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Heh kolega gadzeciarz u mnie klasycznie gramofony + traktor i jeden kontroler ale nie robmy offtopow Wlasnie wyliczam wszystko matematycznie: Ok 210 litrow czyli ok 210kg W lopatologicznym skrócie taka waga naciska na dno. Szyba leży idealnie plasko na podłożu wiec nie pęknie Silikon ma wytrzymałość 15k/cm2 Przy założeniu, że najmniejsza powierzchnia najdłuższej spoiny ma 6mm . Calkowita powierzchnia tej spoiny bedzie miala 102cm2 *myśle ze przy najkorzystniejszym zalożeniu grubość spoiny ma 8mm, ale wydaje mi sie ze ten fragment spoiny w rogu nie ma pełnej wytrzymałości Tak wiec 102cm2 x 15kg/cm2 daje nam 1530 kg - taki napór powinna wytrzymac jedna spoina u dołu Nie wiem jak dokladnie rozklada sie naprężenie w akwarium, ale nie wydaje mi sie ze pelna masa wody dziala na jedna strone i taka sama na drugą ale nawet gdyby ... mamy siedmiokrotny zapas ..... Wzmocnienia Powierzchnia spoiny ma 25cm2 co daje wytrzymałość 375kg dwa wzmocnienia na szybie dają 750kg .... Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 13 Września 2016 (edytowane) http://denbraven.pl/poradnik-sz.php?id=26 Tu dużo informacji jest Edytowane 13 Września 2016 przez pokson (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 13 Września 2016 [offtopic]U mnie Maschine Studio, Komplete Kontrol S49, Push 2 a za chwilę Maschine Jam, ale wszystko stoi z daleka od akwariów, bałbym się zalania... Ogólnie to zapraszam z tym tematem do działu off-topic, chętnie pogawędze o gadżetach [/offtopic] Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 21 Września 2016 U mnie sump ma wymiary 250cm x 60cm x 60cm i nic się nie odkształca. Grubość szkła 12mm wzmocnienia przez całą długość akwarium na przedniej i tylnej szybie do tego 2 poprzeczki Tak Jak ktoś wyżej napisał wypoziomowanie jest bardzo istotne i zastosowanie pod dnem oczywiście dzielonym u mnie z 2 części Styroduru. A wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 21 Września 2016 Dziekuje za kolejną podpowiedź w temacie . Maly Update Po spuszczeniu próbnej wody okazalo się, że moje akwa tez sie nie odkształca Bez wody również, w środku jest ok 1,8 mm więcej Porobilem bardzo precyzyjne pomiary i szerokości ogolnie nigdzie nie są takie same różnice są od 0,4mm do 1,8mm Ale to przy takiej dlugosci chyba juz jest nie do ogarnięcia I zaznaczyc trzeba ze taka szyba w praktyce moze odgnac sie do 5 cm.. Szklarz pokazywal mi na pasku szyby tej samej grubosci o dlugosci metra . gięła sie spokojnie o 3 cm | Tak więc wystarczy ze gdzies bedzie ciutke grubiej silikonu i juz mamy 0,4mm wiecej Ogólnie warstwa silikonu w spoinach moze byc do 2mm wiec totalnie sie tym nie przejmuje. Dokleilem sobie wzmocnienia w postaci korony z profili alu wzdłuż dolnych krawędzi Pełnia one role 50/50 estetyczna / wzmonienia podobną planuje od góry ale musze poczekac zeby sprawdzic na jakim poziomie bedzie woda Trzeba tez Panowie wziąć pod uwagę ze różnice 40 a 60 cm to jest bardzo duza różnica w "terminologii" akwariów W tabelach z normami pomiedzy wysokościami np 30 a 45 cm nie ma znacznej różnicy w naprężeniach natomiast przy 50 i 60 juz są i to spore bo przy wysokośći 50 grubość szyby juz 10 a przy 60 - 12 Tez nie popadajmy w skrajności bo z tego co sie dowiedzialem te normy tez są z grubym zapasem Teoretycznie akwa gdzie wys wody bedzie 40 mozna zrobic z 6mm . Oczywiscie to teoria i nikt nie bedzie ryzykować Zapewne jakby to był zbiornik na deszczówke to dla oszczedności robilibyśby go z 4mm Jednak nikt tu nie bedzie oszczedzal i ryzykował zawartości zbiornika. U mnie dno wypoziomowane bedzie idealnie , zalewam akwa do polowy, wkładam metr do wody i mierze wysokość wody od dna w kilkunastu miejscach Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach