Skocz do zawartości
Gibo

dziwny koral

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba zapomniałeś załączyć jakieś zdjęcie/link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem problem z wielkością pliku, zdjęcie jest już dodane ;)

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

był na skałce z zoanthusami

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje to majano czy jakoś tak

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady pisac "bardzo ci wspolczuje" i dolowac chlopa. To nie zaden wyrok dla akwa. Ja mialem to na poczatku zycia baniaka, przyszlo z zywa skala. Krewetki sobie z tym poradzily, ani sladu po nim nie zostalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ci współczuję:

https://reefcorner.com/reef-database-index/hitchhiker-index/majano-anemone/

są chyba jeszcze gorsze niż szklane róże...

Pozdrawiam

Zgodnie z artykułem, który dołączyłeś autor napisał, że ten ukwiał jest zdecydowanie łatwiejszy do usunięcia niż aiptasia i zaleca usunięcie go mechanicznie czy też potraktowanie octem- więc nie ma co straszyć kolegi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ślimak berghia poradzi sobie z tym ustrojstwem, bo akurat mam kilka w baniaku

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z artykułem, który dołączyłeś autor napisał, że ten ukwiał jest zdecydowanie łatwiejszy do usunięcia niż aiptasia i zaleca usunięcie go mechanicznie czy też potraktowanie octem- więc nie ma co straszyć kolegi ;)

Hehe Dzięki - artykułu nie czytałem... i mnie złapałeś :p ale co do informacji na forum odnośnie naturalnych metod to właśnie krewetki tego za bardzo nie chcą ruszać, berghia w ogóle się tym nie żywi, nadzieja w jakiś chaetodonach i tu info na forum są różne ale raczej takie że róże wytną a majano się nie zainteresują. Pozostaje manualna zabawa co jest kłopotliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady pisac "bardzo ci wspolczuje" i dolowac chlopa. To nie zaden wyrok dla akwa. Ja mialem to na poczatku zycia baniaka, przyszlo z zywa skala. Krewetki sobie z tym poradzily, ani sladu po nim nie zostalo.

Możesz napisać jakie krewetki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetka kuekenthali. Wytepily najpierw szklane roze, a potem to ustrojstwo. Jak tylko probowalem mechanicznie usuwac, badz przy pomocy super specyfikow- zawsze odrastalo, a zwierzaki rozprawily sie z tym w jedna noc (mialem dwie sztuki). Fakt, mialem jedna sztuke tylko, ale i nad nia sie na zastanawialy dlugo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Z krewetkami - zwłaszcza Kuekenthali to jak z rzutem monetą jedna "działa" druga nie - mnie się trafiła taka co od blisko roku apitazji nie rusza ... może gdyby ją porządnie przegłodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje Marek, Lysmaty to dziwne zwierzaki i zalezy jaka sztuka sie trafi. Ja mam teraz amboinensis, ktora wrecz ucieka przed rybami...

Pawel, mozesz sprobowac tez specyfiku Grotecha na aiptasie, kumplowi to wlasnie on pomogl wytepic majano. U mnie jednak rezultat byl nedzny (moza kwestia systematycznosci). Ja stawiam przede wszystkim na naturalnych wrogow danego gatunku.

Edytowane przez Creol (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.