Skocz do zawartości
M@ti

Akwarium blau cubic compact led 130l + panel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Akwarium kupiłem po okazyjnej cenie po likwidacji zbiornika niestety bez skały piachu itd.Akwarium w tym momencie ma już miesiąc i trzy tygodnie.Chciałbym przedstawić powstawanie oraz rozrastanie się akwarium w miła dla oka rafkę :thumbup: . Razem z waszą pomocą opanować plagi akwarium oraz wszystkie problemy. Mam również jedno pytanie do byłych lub obecnych użytkowników tego oto akwarium ,jakie korale mogę trzymać przy tym świetle?. Głównie pytam czy jakieś bardziej wymagające lpsy mogę mieć lub jakie wy macie ?. I jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie dokładnie ile watt ma to oświetlenie ?.

Oświetlenie: led ile watt nie wiem.

Odpieniacz : wraz z zestawem.

Pompa cyrkulacyjna:chińczyk 3000l/h.

Pompa obiegowa bez uv:z zestawu.

Skała:10 kg.

Piach: sporo za dużo ,ale jak kupowałem nie za bardzo wiedziałem i kupiłem 19 kg.

Filtr kubełkowy:gąbka + 2l siporaxu + sera marin silicate clear.

Pierwszy dzień założonego akwa trochę wody z dojrzałego zbiornika i skała:

https://zapodaj.net/...838f75.jpg.html

Edytowane przez M@ti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

LED 40w : 35 LED (25white + 10 Blue) Moon light (6 Blue led)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. A jak bardzo wymagające korale mogę trzymać przy tym świetle?. Głównie zależy mi na euphylliach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie . W kubełku od tygodnia mam sera marin silicate w ilości 150g okrzemek mam coraz więcej i pytanie brzmi czy dodać trochę tego preparatu czy dalej czekać???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak okrzemki nie znikają to może wcale nie są to okrzemki. Dodam, że u mnie przy takiej ilości Sera Silicate okrzemki znikały już od 2-go dnia.

Edytowane przez inn0vat1on (wyświetl historię edycji)

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Producent Blau podaje litraż akwarium na 130l + panel ,a wymiary mówią ,że akwarium ma 190l i nie chce mi się wierzyć ,że sam panel ma 60l wymiary to 52x58x63. Chce dać phosguard i nie wiem w jakiej ilości ponieważ nie wiem komu wierzyć ?

Proszę o szybką pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To są wymiary zewnętrzne ? (producent podaje 51x57x67)

odlicz pokrywę, grubość szyb i to że nie lejesz wody na full

panel 12cm i czy jest pełny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe akwa i od razu chcesz wkładać jakieś specyfiki, np phosguard i inne. Po co na co? "Przyzwyczaisz" system i będziesz lądował tego coraz więcej. No chyba że lubisz się bawic. Jedynie co dodałem do wody przez trzy lata to środek na wirki, a i to niepotrzebnie. Akwarium tej pojemności doskonale sobie poradzi na samych podmianach i samo zwalczy wszelkie plagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silvia mi polecił oraz z własnego wyboru wybrałem phosguard ,ponieważ chciałem dosyć szybko ustabilizować parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

poleciłem bo ponoć 1,5 mieś było dobrze i się popsuło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze zastanawia mnie dobór pompy obiegowej ,ponieważ ta z zestawu jest za słaba ma chyba 2000l/h i słabo sobie radzi. Czy ktoś poleci dobrą pompe tak z 3000l/h?

Poza tym tak masz racje silvia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jakie korale/szczepki korali wybrać na początek z LPS?. Mam również pytanie na temat bezpiecznego przenoszenia zoanthus są bardzo trujące więc wolałbym uniknąć uszkodzenia korali ,a najważniejsze uchronić własne zdrowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. Znowu pojawił się problem z glonami na skale. na początku myślałem że to okrzemi ,ale nie jestem pewien więc wolę się spytać bardziej doświadczonych akwarystów.https://zapodaj.net/6fbd8fcfd99ec.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć stary temat o moim akwarium. Do akwa doszło parę koralików ,ukwiał oraz parę rybek do obsady rybnej. W akwarium mam drobne problemy z cyjano oraz  gąbką lub glonem (nie wiem co to dokładnie jest) ,który osiadł mi całą skałę od strony światła.                                                             Obsada korali: 1 x turbinaria,1 x szczepka caulastrea furcata fluo 2 głowki (teraz już 4) , 1 x ukwiał quadricolor czerwony ok 10cm i to na tyle.                             Obsada rybna: ! x błazenek uratowany przed zagryzieniem , 2 x pterapagon kauderni.                                                                                                                     Jeżeli ktoś wie co to za glon lub gąbka proszę o pomoc w usunięciu jej ze skałki, ponieważ wchodzi powoli na podstawki korali oraz powoli zarasta zoa.

IMG_2698[1].JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey,

A to nie jest całkiem ładna kolonia aiptazji?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że masz problem z aiptasiami. Jak piszesz, że masz glony lub gąbki co zarastają korale to je zeskrob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrobanie tych gąbek/glonów nie pomaga. A co do apitazji trułem je preparatem ,ale jest ich coraz więcej i mam zamiar kupić krewetki.

gąbka/glon pojawia się tylko w świetle. Czy oznacza to ,że za długo świecę?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szybko nie kupisz jakiegoś pogromcy aiptasi, to szybko ona opanuje akwarium. Z takimi dużymi okazami to ciężko powiedzieć, czy krewetki dadzą radę. Jak możesz, to zrób zbliżenie tego glona, gąbki tylko bardzie ostre, wyraźne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zaraz wrzucę fotkę.

IMG_2701[1].JPG

Ciężko jest zrobić ostre zbliżenie

Jest to dość głęboko na środku akwarium.

Jeżeli chciałbym się pozbyć dużej ilości apitazji to ile krewetek należy wpuścić.

IMG_2701[1].JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj np. ten temat, czy to nie jest to samo co u Ciebie 

Żeby pozbyć się takiej ilości aiptasi to krewetki muszą być w grupie, małym stadzie. Jak trafisz na dobre krewetki, które jedzą tego pasożyta to myślę 3-5 sztuk powinno dać radę. Najprawdopodobniej będziesz musiał użyć tego magicznego preparatu, żeby pozbyć się tych największych aiptasi, bo podobno krewetki jedzą tylko te mniejsze. Ja miałem małe aiptasie tak około 5-10mm wysokości i średnicy i jedna krewetka lysmata kuekenthali załatwiła sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to ,że przez baterię lub skalę pojawił się ten glon/gąbka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.