Skocz do zawartości
rycho321

Co Cie nie zabije to Cię wzmocni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim posolonym :)

Jako , że mija już prawie rok od czasu gdy połknąłem bakcyla postanowiłem napisać kilka słów o początkach mojej przygody ....

Zaczęło się od niewinnej rozmowy z kolegą którego poznałem we Wrocławiu. Rozmawialiśmy o naszych doświadczeniach w prowadzeniu zbiorników słodkich , krewetkach i takich tam prostych tematach :)

Pod koniec rozmowy pojawił się temat zbiorników morskich - trudna sprawa powiedziałem , tam trzeba strasznie dużo elektroniki , jakieś sondy , komputery i sam nie wiem co powiedziałem. Eeeeee tam , wcale nie odpowiedział , no i się zaczęło ! Całą drogę z Wrocławia do Krakowa myślałem, kalkulowałem za i przeciw , słodkie które znam czy też morskie o którym nic nie wiem ? Po powrocie zacząłem czytać , szukać , oglądać - uda się pomyślałem. Decyzja zapadła - wstawiam do domu kolejne akwarium. Ale jakie ? Rozsądek podpowiada weź małe , naucz się najpierw a potem weźmiesz się za większe . Duże mówi mały chochlik do ucha , przecież większe akwarium to większa stabilność , większy potencjał , jest co pooglądać. Rozum czy serce ? Wiecie już pewnie co wybrałem :secret: .

Tak postanowiłem, że zbiornik będzie ani mały ani znowu taki duży , stanęło na 225l brutto !

Gorączka się rozwinęła na maksa - kosztorys, ustalanie szczegółów i oczekiwanie , oczekiwanie, oczekiwanie .... Wreszcie telefon : jest akwarium, jest stelaż , jest szafka i cały sprzęt. Super mówię to czekam na kuriera :baby: . Drugi telefon - kurier dopiero po Nowym Roku , zarobieni są paczki na Mikołaja wożą. Jakie po Nowym Roku ! Ja tu czekam , miejsce przygotowane a oni po nowym roku mi mówią ???

Wsiadam w moją skodę i gnam co sił do Wrocławia, zdążyłem przed zamknięciem sklepu i ładuję akwarium i osprzęt i w te pędy z powrotem do Krakowa.

Następnego dnia klejenie - na kartce dostałem instruktaż jak i co powinno wyglądać - hydraulika nie może być aż tak trudna pomyślałem i dawaj piłka w ruch. Po kilku godzinach udało mi się wszystko posklejać i wyglądało OK. Nie powiem, że bez problemu - coś tam udało mi się wkleić nie tak jak potrzeba , ale finał był po mojej myśli. Próba szczelności wypadła pomyślnie!

Teraz już tylko zalać , posolić i czekać :wine: .

Tak też zrobiłem. Zdecydowałem się na sztuczną skałę , żywy piasek no i w dalszej kolejności fajne rybki i las SPS - to był mój plan.

Dojrzewanie akwarium przechodziło bardzo spokojnie , pojawiły się jakieś okrzemki ale nie były aż tak straszne, parametry wody Super "książkowe". Trzymałem nerwy na wodzy przez ponad miesiąc , w zbiorniku sama woda i skała , lecz ile można ? trzeba wsadzić jakieś życie. Odwiedziłem sklep i dokonałem pierwszego zakupu - mała euphilia dumnie prezentowała się na honorowym miejscu w moim baniaku. Potem przyszedł czas na kolejne koraliki i w drugim miesiącu - głupi , ty głupi - zakupiłem kilkanaście szczepek moich upragnionych SPS. Tyle było mojego szczęścia - w kilka dni po zasiedleniu się zaczęło ; na skale pojawiły się glony których dotychczas nie miałem. Czego tam nie było ; i dino i cyjano a cała skała pokryła się jakimś brązowym glutowatym nalotem. Co ciekawe parametry wody cały czas były idealne. Po kilku tygodniach zdecydowałem się poprosić o pomoc kogoś z doświadczeniem. Mój wybór padł na Deborę , od której kupowałem korale. Nie zawiodłem się - i tak pewnego wieczoru Debora stanęła przed moim zbiornikiem i widząc to co się podziało z jej koralikami powiedziała , że zbiornik jest za sterylny i jeszcze nie wystartował. Niby wszystko jest ok , ale nie działa .... Może trzeba mu pomóc wodą z dojrzałego zbiornika ? Jakie może pomyślałem , jeżeli to pomoże to trzeba. Wsiadamy z moją Agusią do samochodu , najpierw kierunek Castorama po kanistry a potem Jaworzno , a była już prawie 21 ... 80 litrów wody ze zbiornika Debory zapakowane , jeszcze tylko rzut okiem na jej cacuszka i gnamy do Krakowa. I tak co tydzień z 3 razy , żeby tylko pomogło. Niestety z SPS zostały tylko wspomnienia , glony miały się nadal wyśmienicie a parametry wody książkowe. I tak mijał tydzień za tygodniem, zbiornik zaczął przypominać rafę po tajfunie - rybki miały się dobrze , korale miękkie i kilka LPS .... były , ale powodów do zadowolenia raczej nie miałem.

Po blisko pół roku od odpalenia zbiornika glony odeszły - wydawało się że sytuacja jest opanowana , nie muszę dodawać że parametry nadal książkowe , choć nie mogłem zrozumieć czemu przez cały ten czas zużyłem jedną małą buteleczkę Ca i Mg ??? No i gzie są moje glony wapienne ????? Nic , skała była czysta! Dobra myślę , to już chyba ten czas, trzeba wsadzić więcej życia by rozruszać system ! Tak, tak znowu zakupy i przez chwilę było pięknie i fajne :thumbup: . Przez chwilę ......

Wszystko co bardziej wymagające odeszło w pierwszej kolejności po 2-3 tygodniach.

Coś nie działa ! W pierwszej kolejności wymieniłem lampę - fajną hybrydę HDI+ Led wymieniłem na ATI , dalej odpieniacz , zamiast Haquos do mojego sumpa trafił piękny Deltec 1456. Jest git pomyślałem - 1 Liga, teraz już musi być ok. Było ? No niestety nie... sytuacja constans.

Depresja, zaklinanie rzeczywistości , wyglądanie jakiegokolwiek znaku poprawy i nic.

Wtedy poprosiłem o poradę Oliviera u którego byłem już stałym bywalcem. Przyszedł, popatrzył , pokręcił głową i nie mógł uwierzyć że ten zbiornik ma już pół roku. Sprzęt jest OK , pozostaje zatem .... skała.

Wymiana skały , dojrzewanie, glony pomyślałem , wszystko od początku po pór roku męczarni ?

Decyzja zapadła .............

cdn.

W tym miejscu chciałbym jeszcze raz serdecznie podziękować wszystkim osobom które w mojej przygodzie z kroplą oceanu mi pomogły - poczynając od Andrzeja z Wrocławia, który nie mając zapewne takiego zamiaru ukratkiem zaszczepił mi wirusa , Deborze i Olivierowi , którzy poświęcili swój czas i zechcieli podzielić się ze mną i swoją wiedzą i radą. Wielkie dzięki :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam cd...

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstęp super !

Czekam na dalszą część opowiadania, bo czyta się wyśmienicie ! :thumbup:

PhospHATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba , ale Ty przecież jesteś cały czas na bieżąco :)

Jasne !

Dlatego traktuję to jako opowiadanie :clap:

PhospHATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.