Marqo Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Od dwóch dni woda w akwa zrobiła się mętna tak jakby ktoś wlał tam mleko. Zbiornik dojrzały. Skały mam niewiele bo ok 25-30kg na ponad 500l wody. Od dłuższego czasu dozuję wódkę. Czyżby to był problem ? Aktualna dawka to 1ml na dobę. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 27 Września 2016 a czy wódka nie powoduje wzrostu bakterii jak dla mnie to ich zakwit Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Tylko przy takiej dawce ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Jeżeli system filtracji jest niewydolny to każda dawka doprowadzić do zakwitu. Może wylanczasz odpieniacz na noc lub ustawiłem na bardzo suchy odciek. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 27 Września 2016 a wiesz ile bakterii jest w baniaku może wystarczyło żeby namnożyła się taka ilość że powstał zakwit Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Odpieniacz chodzi non stop. Ustawiony na mokro. Niezłą kawę parzy. Wódkę odstawiłem całkowicie . Szykuję wodę na podmiankę. Co jeszcze można zrobić ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Ile czasu ma zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Zalany w Lutym. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 27 Września 2016 po zmętnieniu wystąpiły jakieś zmiany w proporcji wapń-kh? czy w wodzie są takie jakby wytrącone drobinki? czy zwierzęta zareagowały jakoś na zmętnienie? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Drobinki pływają. Korale niektóre pochowane. Ryby ok Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 27 Września 2016 Wrzuć jakiś napowietrzacz. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Dalej mleko. W szybkim tempie rosną natomiast glony nitkowate(zielone) na skałach. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 28 Września 2016 A może coś wpadło do akwarium albo wieksza ryba padła? mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 28 Września 2016 jak pływają drobinki to nie bakterie ani pierwotniaki. zmierz ca i kh Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Ryba żadna nie padła. Mam w prawdzie małe dzieci ale chyba tam nic nie wrzucili, żona by coś wspomniała. Co ma do tego ca i kh ? Wczoraj zrobiłem podmiankę w ilości ok 10% . Wate wymieniam co 2 dni. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Czy dozujesz Ballinga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Nie Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Generalnie jak byś dodał KH i Ca na raz to by się wytrącił nierozpuszczalny węglan wapnia i wlasnie byłyby drobinki takie. Ale jak nie lejesz balinga ani żadnych Ca++ to nie było tematu Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Czyli czekać aż się samo wyklaruje ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Za mało danych Musiałbyś podać wszystko co lejesz do baniaka. Nie wydaje mi się osobiście żeby 1ml wódki na dobę doprowadził do zakwitu na taką skalę, jest to możliwe, ale wysoce nieprawdopodobne. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Grunt w tym , że poza wódką i papu nic więcej nie daję. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Dzisiaj zmierzylem zasilenie reflaktometrem i wyszło 1,3. Spławik nieźle oszukuje. Może mieć to coś wspólnego z mlekiem w wodzie.? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert Wawa Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Kolego masz za wysokie zasolenie powinno być niższe a ile Ci pokazuje na czystej wodzie RO? Może masz rozregulowany refraktometr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Urządzenie nowe.Na ro pokazuje 1,0. Spuściłem trochę wody i dolałem czystej ro. Wynik obecny 1,27. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert Wawa Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Na moim lewa skala 1.000 a prawa 0 na samym dole początek skali. Ile pokazuje na RO ma być równo na dolnej skali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach