MarcinW Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Mam problem z sinularią! Została nadjedzona przez ślimaka przy jednym z rozgałęzień i chcę tę część nadgryzioną odciąć i mam pytanie... Jakiego kleju użyć do przyklejenia korala....Sinularri do skały??? Gdzieś mi wpadło w oczy że ktoś klei na KROPELKĘ , SUPER GLU !?/Co o tym sądzicie? I jeszcze jedno pytanie...czy miejsce odcięcia na większym koralu muszę jakoś zabezpieczyć po odcięciu.......(miejsce które nie bedzie klejone) czy samo się ładnie zabliżni? Brak u mnie kleju dedykowanego do akwarium idla tegosie pytam o te ,,kioskowe" bo to raczej pilna sprawa. PILNE . PROSZĘ O POMOC . POZDRAWIAM . MARCIN W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zbyszek36 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 do klejenia korali sa specjalne dwuskladnikowe kleje , przypominajace plasteline po wymieszaniu dwuch skladnikow (jeden to jest utwardzacz) powoduje ze ta masa po godzinie czy juz nawet po pol twardnieje w wodzie. Sekunda klej to trucizna , do wody sie raczej nie nadaje;) pozdr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arcadio Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Nie wiem czy da sie miekkiego przykleic takim klejem dwuskladnikowym. Raczje nadaje on sie tylko do twardzieli albo do klejenia skaly. Miekkie koralowce mozna dobrze gumka przymocowac do kawalka skaly i po jakims czasie powinien on przyrosnac. Przynajmniej tak widzialem jak kots tak robil ale nie pamietam gdzie. Pozdrawiam Arek Cytuj Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000 ClariSea 5000 | Węgiel | UVC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldemar Żak Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 szybkością przyrastania xeni ja byłem zszokowany, skubana została przymocowana gumką do skałki a już na 3 dzień rano zauważyłem że w 50% jest już przyrośnięta - a może to normalne tylko ja tak przeżywam Cytuj Pozdrawiam WŻ http://www.akwariumnaslono.neostrada.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinnew Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 dwuskladnikowy knopa czy tez saliferta nadaje sie do skal i chyba twardzieli, a do klejenia/przymocowania miekkich: 1. wykalaczka, wbita w koralowiec i w skalke 2. gumka opleciona wokol koralowca i skaly (ale chyba w niektorych przypadkach "rane" trzeba pozostawic odkryta www.garf.org) 3. kropelka, super-glue (tyle, ze nie moga posiadac jakiegos skladnika, poszukaj na garf.org i nano-reef.com) a xenia rzeczywiscie szybko przyrasta i szybko sie rozrasta i chwala jej za to Cytuj pozdrawiam, Marcin z 3city Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Witam. Xenia jest rekordzistką jeśli chodzi o szybkość przyrastania. Tu gumka sprawdza sie w 100%. Jeśli chodzi o cladielle i sinularie to ściśnięcie jej podstawy gumką wydłuża czas przyrastania który już i tak jest długi. Z super glue bym raczej nie próbował - tak czy inaczej to trucizna. Dwuskładnikowy do miękkich nie nadaje się. Najlepszym sposobem, choć najpracochłonniejszym jest przebicie koralowca cienką igłą z żyłką lub nitką i przywiązanie do małego kamienia. Rana jest bardzo mała i koralowiec stosunkowo szybko przyrasta. Nić powinna być nylonowa bo zwykła może puścić jeszcze zanim koralowiec przyrośnie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zbyszek36 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 tak faktycznie , zapomnialem ze miekkie korale np; Kenia drzewko wyslizguja sie z pod tego kleju ,raczej nieda sie jej tym dwu skladnikowym klejem przykleic . Wiercilem dziurki w kamieniach i kawalkiem gabki przyciskalem wtedy sobie ladnie zarastaly. Po zatym cielem drzewka i wsadzalem w piasek , w miejscach , tam gdzie byl mniejszy prad wodny , po kilku dniach przyrastaly sie do wiekszych ziarem piachu koralowego , wtedy juz jest o wiele latwiej podkleic klejem dwuskladnikowym na jakiejs skalce:) pozdr.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiwalski Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 http://www.garf.org/ a pozniej po lewej stronie w menu propagation i sinularia albo how to movies i bedziesz mial dokladny filmik jak sie to robi Pozdrawiam Cytuj 170x60x60 220x90x70 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zbyszek36 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 najprosciej to ucieta wczesniej naprzyklad sinularie polozyc na dnie , przycisnac malym kamieniem i po dwuch , trzech dniach sama sie przyrosnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L. Boleslawski Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Koralowce miekkie mozna bez problemu kleic klejami cyjanoacrylowymi, jest klej specjalny "MarinStick" firmy Aquaconnect, ale mozna z powodzeniem uzywac innych, najlepsze sa w formie żelu. Cytuj "===""never change a winning team""!===" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinW Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Witam ponownie wszystkich. Dziekuje za rady. Sinularia została pocieta a jej fragmenty zostały: część zaklinowana w szczeliny skalne, część przeszyta nitką i zawiązana na dużych kawałkach żwiru a pozostałe przyciśnięte do szyby na dnie. Fragmenty zaklinowane w skałkach trzymająsię i nie zostały wypompowane....pierwszy raz ciąłem Sinularię i mam pytanie...ten egzemplarz miał wewnątrz jakby..............coś w rodzaju ościstego szkieletu...wyczuć się dało opór w trakcie ciecia.....przypominało to troche przeciety kabel wielo żyłowy...czy to normalna budowa Sinulari???..........Cladiella dla porównania to prawie galaretka........Moze właśnie ta sztywniejsza budowa sinulari pozwala na zaklinowanie jej szczepek w szczelinach (niesąniczym dociśnięte) w przeciwieństwie do kladielli która notorycznie wychodzi z takich szczelin?????? Do l. Bolesławski :czy klej na bazie cyjanoakrylanu etylu nadaje się???????? Dzięki za włączenie sie w temat . Pozdrawiam.Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L. Boleslawski Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Nadaje sie, sam od lat kleje takim (Super Attak gel) zarowno koralowce miekkie jak i twarde Cytuj "===""never change a winning team""!===" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edison Zgłoś Napisano 28 Września 2014 (edytowane) Czy korale miękkie muszą mieć styczność od spodu i sklejone - skała , czy mogą być włożone w szczeline skały bez styczności podstawy ? Jeżeli już to kleić do podstawki porcelanowej dostępnych w sklepach czy lepiej do małych odłamków żywej skały, czy to obojętnie. Do większego kawałka raczej nie chcę aby móc w razie potrzeby przesunąć koral . Edytowane 28 Września 2014 przez edison (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Nie wiem jakie miekkie Ci chodzi? Nigdy zadnych nie kleilem. Skalka z malym przeplywem I sam przyrosnie. Gumki etc, ale nie klejem Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Miekasow raczej klejem się nie kleji, na gumke, wykalaczke i sam sobie przyrodnie do skałki czy podstawki. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 29 Września 2014 A ja przekłuwam igłą do iniekcji najpierw kawałeczek gumki, potem "miękasa" i wkuwam w skałkę. Na końcu gumką dociskam i gotowe. Kleje żelowe jak najbardziej tylko po klejeniu trzeba przepłukać wodą z akwarium. Posiadam reef construct, tylko jest bardzo szpetne miejsce lepienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Kilka dni temu podczas czyszczenia szyb uwaliłem kawałek montipory. Wyjęty kawalek posmarowałem patexem w żelu i wsadziłem prosto do zbiornika, po 5 minutach dociskania klej trzymał, że az milo. Od tamtego dnia wszystko jest ok, montipora normalnie wygląda jak przed klejeniem. Dziś badałem parametry wody i wszystko w normie. Zatem nie taki szkodliwy ten klej blyskawiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 1 godzinę temu, Axelf88 napisał: Kilka dni temu podczas czyszczenia szyb uwaliłem kawałek montipory. Wyjęty kawalek posmarowałem patexem w żelu i wsadziłem prosto do zbiornika, po 5 minutach dociskania klej trzymał, że az milo. Od tamtego dnia wszystko jest ok, montipora normalnie wygląda jak przed klejeniem. Dziś badałem parametry wody i wszystko w normie. Zatem nie taki szkodliwy ten klej blyskawiczny. Wielu z nas używa kleju nie dedykowanego do klejenia korali i wszystko jest w porządku. Po prostu są tańsze, a skład jest taki sam jak w kleju do "klejenia korali" sprzedawanego w sklepie z akwarystyką morską. Ja używam kropelki w żelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 wcześniej kleiłem korale łącznie zoanthusami na kropelkę w żelu, teraz używam parfix i jest dużo lepszy i gęstszy, nic się koralom widać nie dzieje. Dokładniej PARFIX 3454 Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach