lapsiak84 Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Witam. Mam pytanie odnośnie zlikwidowania (usunięcia) briareum ze skały. Dodam tylko, że nie mam możliwości wyjęcia skały. A popełniłem ten błąd i dałem temu koralowcu przyrosnąć do skały. Briareum zaczyna już się wspinać po stylophorze i niestety stylophora od dołu jest poparzona i traci tkanke. Czy są jakieś skuteczne sposoby? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Witaj no niestety nie da rady zlikwidować trawy ze skały nawet jak byś ją wyją i wyskubał to co się da to zawsze coś zostanie przerabiałem to, jak mi trawa zarasta zooa to ją odrywam i tak co jakiś czas Edytowane 9 Października 2016 przez jacekberetłódz (wyświetl historię edycji) Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 9 Października 2016 A np jakas goraca woda ze strzykawki czy cos nie zalatwi tematu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Napisałeś że nie ma możliwości wyjęcia skały, ja skałę wyciągałem była ułożona na samej górze nie chciałem jej wymieniać by uniknąć ponownego dojrzewania mimo wyrwania co widziałem trawa i tak wyrosła Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Niestety ale ja też poległem w walce z bierium. Nie pomaga nic. Ani skubanie ani zalewanie wrzątkiem ani zaklejanie klejem. Po jakimś czasie znów się odradza . Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 9 Października 2016 wsadz obok euphyllie glabrescens pięknie ogranicza rozrost trawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawa27 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 a ja mam inny problem u mnie trawa pochowała polipy całkiem i w ogóle nie polipuje ktoś ma jakiś pomysł dlaczego parametry są ok jak na razie może to być za przyczyna apistazji bo akurat mi wyskoczyła na samym środku? problemu z zarastaniem nie mam dałem na oddzielną skałę za wczasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 Heja...Dawa,briareum Ci nie polipuje prawdopodobnie wlasnie przez szklana roze,one wszystko potrafia zniszczyc,wiec wybij ja srodkiem na aiptazje,ja wszczykiwalem kwas bezposrednio w nie,ale nie wszystkie na raz,tak jedna ,dwie dziennie...Sam mam plan zrobienia trawnika z briareum,gdyz nie chce miec piasku na dnie a we wczesniejszym zbiorniku nie mialem nigdy plagi tego korala i kontrolowalem rozrost...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 9 godzin temu, dawa27 napisał: a ja mam inny problem u mnie trawa pochowała polipy całkiem i w ogóle nie polipuje ktoś ma jakiś pomysł dlaczego parametry są ok jak na razie może to być za przyczyna apistazji bo akurat mi wyskoczyła na samym środku? problemu z zarastaniem nie mam dałem na oddzielną skałę za wczasu tak czasami jest ze nie polipuje bez widocznej przyczyny mija 2-3 dni i już jest w dobrej formie -tak przynajmniej jest u mnie a co do usunięcia Briareum ze skały to tez nie wygrałem ale najlepsze wyniki przynosił środek na Aiptasie Joesjuice niszczyl/ograniczał rozrost ale tylko na jakiś czas po czym znowu zaczynał rosnąć a cena stosowania tego specyfiku tez nie zachęca .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borek11234 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 Odswieżę wątek. Moje Brarerium zdjąłem ze skały dzięki dmuchaniu cyrkulatorem z bliskiej odległości, przez kilkanaście godzin, centralnie w fragment skały, który chciałem oczyścić. Odeszła bez problemu w dużych kawałkach. Opisane powyżej metody skubania i zdrapania nie pomogły. Zapewne zarośnie skałę w przyszłości z powodu swojej ekspansji ale jest na to metoda.☺ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 Utrzymywać parametry dla spsów i nie karmić korali. Dywan powinien powoli znikać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borek11234 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 Nie każdy ma sps, pozostałe zbyt małe aby nie dokarmiać a chwasty sobie rosną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 ja również nie znalazłem metody żeby się pozbyć gotowanie skały albo wymiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Kiedys pod Briarium wstrzykiwalem kwas solny. Koral odrywal sie platami. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach