Jump to content
lapsiak84

Jak zlikwidować Briareum porastające skałę????

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie zlikwidowania (usunięcia) briareum ze skały. Dodam tylko, że nie mam możliwości wyjęcia skały. A popełniłem ten błąd i dałem temu koralowcu przyrosnąć do skały.

Briareum zaczyna już się wspinać po stylophorze i niestety stylophora od dołu jest poparzona i traci tkanke.

Czy są jakieś skuteczne sposoby?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witaj no niestety nie da rady zlikwidować trawy ze skały nawet jak byś ją wyją i wyskubał to co się da to zawsze coś zostanie przerabiałem to, jak mi trawa zarasta zooa to ją odrywam i tak co jakiś czas

Edited by jacekberetłódz (see edit history)

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Napisałeś że nie ma możliwości wyjęcia skały, ja skałę wyciągałem była ułożona na samej górze nie chciałem jej wymieniać by uniknąć ponownego dojrzewania mimo wyrwania co widziałem trawa i tak wyrosła

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Niestety ale ja też poległem w walce z bierium. Nie pomaga nic. Ani skubanie ani zalewanie wrzątkiem ani zaklejanie klejem. Po jakimś czasie znów się odradza :).

wsadz obok euphyllie glabrescens pięknie ogranicza rozrost trawy.

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

a ja mam inny problem u mnie trawa pochowała polipy całkiem i w ogóle nie polipuje ktoś ma jakiś pomysł dlaczego parametry są ok jak na razie może to być za przyczyna apistazji bo akurat mi wyskoczyła na samym środku? problemu z zarastaniem nie mam dałem na oddzielną skałę za wczasu :P

Heja...Dawa,briareum Ci nie polipuje prawdopodobnie wlasnie przez szklana roze,one wszystko potrafia zniszczyc,wiec wybij ja srodkiem na aiptazje,ja wszczykiwalem kwas bezposrednio w nie,ale nie wszystkie na raz,tak jedna ,dwie dziennie...Sam mam plan zrobienia trawnika z briareum,gdyz nie chce miec piasku na dnie a we wczesniejszym zbiorniku nie mialem nigdy plagi tego korala i kontrolowalem rozrost...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

9 godzin temu, dawa27 napisał:

a ja mam inny problem u mnie trawa pochowała polipy całkiem i w ogóle nie polipuje ktoś ma jakiś pomysł dlaczego parametry są ok jak na razie może to być za przyczyna apistazji bo akurat mi wyskoczyła na samym środku? problemu z zarastaniem nie mam dałem na oddzielną skałę za wczasu :P

tak czasami jest ze nie polipuje bez widocznej przyczyny mija 2-3 dni i już jest w dobrej formie -tak przynajmniej jest u mnie 

a co do usunięcia Briareum ze skały to tez nie wygrałem ale najlepsze wyniki przynosił środek na Aiptasie Joesjuice niszczyl/ograniczał rozrost ale tylko na jakiś czas po czym znowu zaczynał rosnąć a cena stosowania tego specyfiku tez nie zachęca ..

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Odswieżę wątek. Moje Brarerium zdjąłem ze skały dzięki dmuchaniu cyrkulatorem z bliskiej odległości, przez kilkanaście godzin, centralnie w fragment skały, który chciałem oczyścić. Odeszła bez problemu w dużych kawałkach. Opisane powyżej metody skubania i zdrapania nie pomogły.

Zapewne  zarośnie skałę w przyszłości z powodu swojej ekspansji ale jest na to metoda.☺

Utrzymywać parametry dla spsów i nie karmić korali. Dywan powinien powoli znikać. 

ja również nie znalazłem metody żeby się pozbyć gotowanie skały albo wymiana

Kiedys pod Briarium wstrzykiwalem kwas solny. Koral odrywal sie platami.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.