bleq Zgłoś Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Witam Temat gdzies poruszony ale niestety nie moge odnalezc W poprzednim akwa mialem dużą warstwe piachu, regularnie go przekopywalem . przy podmiance i czyszczeniu szyb . Efekt byl taki ze piach zawsze zadbany, czysty i "świeży" w wyglądzie. Nie przeszkadzalo to ani babce, ani rozgwieździe ani nasariusom. Natomiast miekkasy, ukwiały i lpsy również zadowolone. Pozniej warstwe zmniejszylem wiec zaprzestalem tej czynnosci . Nasariusy padly :/ Aktualnie znow wrócilem do dosc grubej warstwy piachu i zastanawiam sie czy nie wrocic do regularne przekopki. Pamietam takie opinie z forum. -Jesli przekopywac to regularnie zeby nic nie gnilo w glębszych warstwach, bo wtedy kaplica ( to akurat wiadome) -Ktos inny ze to naturalne zjawisko bo w morzach prądy, fale czy sztormy caly czas ten piach przekopują, przepłukują itd -Inni znowu piszą ze to niebezpieczne bo sie podnosi syf z dna itd Wtedy nie mialem pojecia o dsb , teraz pomimo ze go nie posiadam, wiedze mam wiekszą na jego temat i temat bakterii Wywnioskowalem więc , że w przypadku nieprzekopywania piachu bakterie tlenowe nie pracuja poprawnie w glębszych warstwach jeśli zaczyna tam cos gnić. Zastanawiam sie jednak czy bakkterie pracujące w płytszych warstwach nie sa zabijane przez takie tajfuny ( w morzu jednak tak sie dzieje i nie wydaje mi sie zeby bakterie ginęły) Tak jak w dsb w glębszych wastwach zeby bakterie mialy sens muszą to byc bakterie beztlenowe zeby byly beztlenowe , musi byc conajmniej 10cm piachu i zalozone dsb z suchego piachu tak zeby tam faktycznie nie dostal sie tlen i nic nie zgnilo Natomiast w warstwie 4-5 cm jesli cos tam sie zacznie dziac , to chyba tylko gnić... i truć wode Dostęp tlenu jest tam bezproblemowy, piach żywy , wiec i byl od samego poczatku mokry i z bakteriami Wobec tego wydaje mi sie ze przekopywanie piachu wręcz jest wskazane....??? Babki czy pstolety potrafia przez noc naprawde duzą kope piachu przewertowac z miejsca na miejsce dokopujac sie do samego dna .... i nic sie nie dzieje Jakie wasze zdanie ???? Edytowane 11 Października 2016 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezarycezary Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Też jestem ciekawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Myślę że wszystko zależy od tego jakiej granulacji mamy piach, ten drobniejszy nie będzie pozwalał aby syf w niego wnikał, przez ten grubszy resztki będą łatwiej wnikać pomiędzy ziarnka piasku co za tym idzie będzie wymagał czyszczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Października 2016 granulacji i warstwy - im grubsza tym więcej "śmieci" się zbiera góra 2-3 cm to optymalnie - więcej .. to już prawie DSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Moim zdaniem warto kopać piach jak najczęściej. Ja tak się staram robić od poczatku. Zwierzaki się cieszą i pompują jak głupie, kiedy w toni pojawi się trochę detrytusu. Nie odwazylabym się pewnie ruszyć piachu po pół roku leżenia odlogiem, to mogłaby być istna bomba, gdyby na raz uwolnić tyle syfu i zapewne sporej ilości siarkowodoru w miejscach, gdzie piachu jest grubo . Z moich obserwacji piach regularnie mieszany pomoże zapobiec pladze cyjano i na dodatek dożywi korale. No i czysty, biały piach zupełnie inaczej wygląda, niż szara i ciężka, "zaplesniala" kołdra. Edytowane 11 Października 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Co taka cisza w temacie. Sam jestem ciekaw co robić bo po trzech latach pierwszy raz wsypałem piach do akwa. Do tej pory miałem żwir i czyscilem go odmulaczem przy podmianach, piasku raczej nie odmule . Może wypowie się ktoś doświadczony Edytowane 12 Października 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Co taka cisza w temacie. Sam jestem ciekaw co robić bo po trzech latach pierwszy raz wyspałem piach do akwa. Do tej pory miałem żwir i czyscilem go odmulaczem przy podmianach, piasku raczej nie odmule . Może wypowie się ktoś doświadczony wsypałeś czy wysypałeś? albo się wyspałeś i nie wiesz co robić Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Teraz lepiej Sygen Ty pionier akwarystyki morskiej w naszym kraju, ba !!! w europie, a niektórzy nawet twierdzą że na świecie doradził byś młodszemu koledze zamiast się naśmiewac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasiu692 Zgłoś Napisano 12 Października 2016 W moim szkiełku co jakiś czas (~2 tyg) przekopuję piasek i tak jak wcześniej spomniał Bleq korale wtedy są przeszczęśliwe tak, że aż chcą wyjść z akwa i mnie uściskać za to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Teraz lepiej Sygen Ty pionier akwarystyki morskiej w naszym kraju, ba !!! w europie, a niektórzy nawet twierdzą że na świecie doradził byś młodszemu koledze zamiast się naśmiewac Ale po co od razu takie docinki,sam przyznasz że nie wiadomo było czy wsypałeś czy wysypałeś piach bo omyłkowo tak napisałeś więc wstawiłem buźki biorąc to w żar. Co do tematu to jak po tylu latach stwierdziłem że będę miał teraz bez piachU,czy wytrzymam nie wiem.Przerabiałem różnej granulacji piach i zawsze zbierał się syf nawet przekopując go.Kombinowałem ustawiając inaczej cyrkulację i efekt był taki że drobny piach był wydmuchiwany a grubszym więc co bym nie robił zbierał się syf. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Sygen, oczywiście napisałem w formie żartu Trochę boje się mieszać bo przecież przykryje osad który jest na powierzchni, będzie zalegal od spodu i się tam rozkladal Będę po prostu odsysal syf z powierzchni a ubytki uzupełniał świeżym piachem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2016 ja odsysałem do zera 18 kg przez kilka miesięcy,miało być bez piachu ale zasypałem grubszy którego cyrkulacja nie przemieszczała ale niestety zbierał sporo syfu i zrobił się wizualnie szaro-bury taki brudny Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach