volf Zgłoś Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Witam. Przedstawiam moje nowe skromne akwarium, które ze względu na planowany remont wylądowało na mobilnej szafce rtf przy okazji zwiększając swoją pojemność z 112 do 160 litrów. Obsada koralowców została zmniejszona o połowę,z kilku ukwiałów zostawiłem dwa plus kilka miękasów. Akwarium prowadzone identycznie jak poprzednie czyli bez odpieniacza i wody rodi Obsługa techniczna zbiornika ograniczona do minimum. Lampa DIY60W obieg wody jebao fa1000 i rw4 filtracja tylny panel. Nigdy nie dozowałem żadnych specyfików do akwa, jedynie podmianki na soli Red Sea coral pro Kilka ujęć z telefonu Edytowane 19 Maja 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Superowo i co najważniejsze bezstresowo zazdroszczę podejścia Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Bez wody ro? Zwykłą kranówkę lejesz? Nie żartuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Nie pisałem że leje kranowe, pisałem że nie używam rodi. Stosuje wodę demineralizowana w butelkach, jak braknie mi zapasu butelek to używam wody z filtra kuchennego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Możesz podać wymiary tego nowego akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Nie pisałem że leje kranowe, pisałem że nie używam rodi. Stosuje wodę demineralizowana w butelkach, jak braknie mi zapasu butelek to używam wody z filtra kuchennego. OK, źle zrozumiałem. Opłaca Ci się kupować w butelkach? Kwestia czystej ekonomii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nano300 Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Witaj Darku, jak dla mnie elegancko, bardzo mi sie podoba Twoje akwarium! p.s twoje ukwiały które od Ciebie kupiłem mają sie świetnie i z 2 zrobiło sie 5 aktualnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Pseudogorgonia na honorowym miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Dzięki 70/55/45 koszty niewielkie życzę 15 tu dopiero doszła do siebie i teraz ładnie wygląda jestem w pracy , na ew.pytania odpowiem wieczorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Doszły piękne fioletowe zoa od kolegi Gothmog W panelu zagościły glony, miałem pod ręką tylko czerwone diody więc skleciłem im takie oświetlenie na szybko.Zobaczymy po kilku dniach czy im światło odpowiada. Edytowane 18 Października 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Weszło dwa razy to samo Edytowane 18 Października 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Wczoraj byłem i jak zawsze jestem pod ogromnym wrazeniem:) i zazdroszczę podejścia do braku testow;) Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Grzegorz dzięki bardzo,jak się trochę ogarnę to z chęcią obejrzę twoje cacko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Nie pisałem że leje kranowe, pisałem że nie używam rodi. Stosuje wodę demineralizowana w butelkach, jak braknie mi zapasu butelek to używam wody z filtra kuchennego. Nie chciałbym się czepiać ale to też woda rodi, jak sama nazwa wskazuje Zwykły filtr rodi wyszedł by ci taniej i woda ciut czystsza Pozdrawiam Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 18 Października 2016 http://www.lenntech.pl/dejonizowana-demineralizowana-woda.htm Volf - wysoka piona za całokształt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Piotrek czepiaj się do woli czystość wody (ileś tam po przecinku ) moim zdaniem nie ma żadnego wpływu na występujące plagi w zbiorniku, nigdy takich nie doświadczyłem. Ale każdy ma swoje zdanie i swoje racje na ten temat. ensso dzięki wielkie Edytowane 18 Października 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Bardzo fajne, zeby Ci sie ta zebra nie zaplatala w tym gigantycznym ukwiale przez nieuwagę. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Czepiaj się do woli czystość wody (ileś tam po przecinku ) moim zdaniem nie ma żadnego wpływu na występujące plagi w zbiorniku, nigdy takich nie doświadczyłem. Ale każdy ma swoje zdanie i swoje racje na ten temat. Nie mówiłem o plagach tylko o kasiorze A Ty nie mów że nie używasz wody rodi bo używasz tylko we flaszkach i nie dość że jest troszkę bardziej syfiasta ok.008 na tds to wychodzi drogo, sam ostatnio lałem wodę która miała 018 bo padła mi membrana i nie wiedziałem że taką leję i wszystko żyje, plag brak Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Nie mówiłem o plagach tylko o kasiorze A Ty nie mów że nie używasz wody rodi bo używasz tylko we flaszkach i nie dość że jest troszkę bardziej syfiasta ok.008 na tds to wychodzi drogo, sam ostatnio lałem wodę która miała 018 bo padła mi membrana i nie wiedziałem że taką leję i wszystko żyje, plag brak A kto bogatemu zabroni;) Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reeefffan Zgłoś Napisano 19 Października 2016 Ciekawe podejście do tematu. Widać sprawdza się u ciebie teoria filtra koralowego, tzn mam na myśli biomasę miekasow jako filtrację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 19 Października 2016 Ciekawe podejście do tematu. Widać sprawdza się u ciebie teoria filtra koralowego, tzn mam na myśli biomasę miekasow jako filtrację. Napewno coś w tym jest. Poprzednie akwarium miałem wręcz przepełnione miękasami, widocznie do wzrostu potrzebują również krzemianow bo nigdy nie było żadnych ognisk na skale czy piasku. Zobaczymy jak będzie teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reeefffan Zgłoś Napisano 19 Października 2016 JW panelu masz jeszcze coś oprócz glonów? Czy dbasz o parametry tylko podmiankami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 19 Października 2016 Panel pusty służy jako odstojnik na śmieci, które odsysam co tydzień. Glony w panelu mam dopiero od dwóch dni. Podmianki robię co tydzień w ilości 10 litrów, nieraz sobie odpuszczę i robie co dwa tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Po ostatniej super pełni (z soboty na niedziele) kiedy to ukwiały zaczęły nagle głupieć, nareszcie doszły do siebie i usadowiły się na swoich stałych miejscach.Miałem nadzieje na jakiś podział ale nic z tego. Następna super pełnia z 14 na 15 listopada kiedy to księżyc będzie najbliżej ziemi od początku tego stulecia, podział gwarantowany. Znalazła się zguba z przeprowadzki,ukwiał dywanowy zielony z niebieską obwódką wyszedł dziś z pod piasku,aż dziwne jak przetrwał tyle dni zasypany,myślałem że już po nim. Na koniec euphylie,które z dnia na dzień wyglądają coraz lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Krążyłem dziś trochę po okolicy i wstąpiłem do aquario zobaczyć co nowego. Oto nowy nieplanowany nabytek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach