Skocz do zawartości
Norbix

no i zaczyna się? cyjano itd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich posolonych,jako ze do tej pory wszystko było ok,nie molestowałem forum immo czytałem i przeglądałem ,i tak prawie codziennie,ale przejdzmy do sedna,baniak zalany w połowie czerwca,żadnych widocznych plag przez 3 miechy,no glon na szybie ale to chyba normalka,czyścik i po sprawie,na tylnej szybie zielono strasznie,ale taki trawniczek,ryby skubia-hepcio,borsuk, jest ok,zaczoł ciemnieć,mało już skubią,z miesiąc temu chciałem zapodac ballinga-zaczołem podawać-ale odradził mi znajomy póki się wszystko nie ustabilizuje-chciałem ponieśc parametry mg i ca,ale odłączyłem-pochodziło może ze 2 tyg- aż tu nagle to brązowe-cyjano,dino? oto baniak- red sea max 500:400+100l sump,skała sucha i żywa ,pół na pół,sól preis,obieg9k jebao,cyrkulacja-3x 2k z tylnej ściany +od 2 tygodni dodałem rw15-chodzi na 3/4,odpieniek rsm c-skim,obsada to początki-miękasy ,rybcie z likwidowanego baniaka ,borsuk około 12cm,heapatus 12cm,fercfinger a poprawniej pensetnik chyba:D 10cm,domino 6-7cm,2szt chromis verdis 3-4cm,4 błazenki-co gdzieś pojechałem to mi oddawali:(-niechciany zwierz-od 3-8cm,2szt babki kopiące 5-10cm i zdaje się na glony salaris chyba 8cm,3 krewety boksujaca,czyszcząca i szkarłatna,2 kraby ślimaki,problem mam z karmieniem,rano ciemno ,wracam z pracy po 17 ,daję deko suchego,i około22.00 podaję 4-5 szt mrozonki do której dodaję 1malutką miareczkę okoł 0.5cm średnicy suchej karmy dla korali,mieszam i wlewam,ewentualnie podaję tu i ówdzie pipetą zwierzom:D,czy nie za dużo daje?może przez to ten glon się zaczyna,odsączam co jakiś czas strzykawą co moge,leje bakterie nutrifit 2 ,raz w tygodniu 2 miarki,no i przy podmiance -60l co 2 tygodnie 3 miarki,czy nie przekarmiam? parametry zapodam jutro,ale stabilne w miare ,bo dziś podmianka była i niech to się przegryzie.Zapodam foty poglądowe.reszta jutro.

post-23344-0-40279500-1476732267_thumb.jpg

post-23344-0-60418900-1476732277_thumb.jpg

post-23344-0-04836700-1476732288_thumb.jpg

post-23344-0-24974300-1476732648_thumb.jpg

post-23344-0-80678400-1476733022_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa i bym zapomniał,zaczynają się pojawiac brunatne plamki na tylnej szybie,glonik wapienny zdaje się-chyba jedyny plusik jak dotąd,male skupiska ale jest tego po trochu tu i tam.Pisze ciągłowym bo tak wygodnie,wylac kawe na ławe.Ale nie pomocy Polonistycznej potrzebujemu tu tylko profesjonalizmu,doświadczenia,pomyłek,błedów,rad i pomocy doświadczonych kolegów i kolezanek, któzy sa obyci w temacie i maja wieloletnie doświadczenie z solankami,nie jedno widzieli i nie jednym orężem walczli z różnymi plagami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa i bym zapomniał,zaczynają się pojawiac brunatne plamki na tylnej szybie,glonik wapienny zdaje się-chyba jedyny plusik jak dotąd,male skupiska ale jest tego po trochu tu i tam.Pisze ciągłowym bo tak wygodnie,wylac kawe na ławe.Ale nie pomocy Polonistycznej potrzebujemu tu tylko profesjonalizmu,doświadczenia,pomyłek,błedów,rad i pomocy doświadczonych kolegów i kolezanek, któzy sa obyci w temacie i maja wieloletnie doświadczenie z solankami,nie jedno widzieli i nie jednym orężem walczli z różnymi plagami.

Piszesz ciągłym, bo tak wygodniej dla Ciebie, ale nie dla czytających :-) Więc nie dziw się, jeśli otrzymasz niewiele merytorycznych odpowiedzi. Nie każdemu będzie się chciało przebrnąć przez ten gąszcz. Sorry, mnie się nie chce :-(

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ciągłym, bo tak wygodniej dla Ciebie, ale nie dla czytających :-) Więc nie dziw się, jeśli otrzymasz niewiele merytorycznych odpowiedzi. Nie każdemu będzie się chciało przebrnąć przez ten gąszcz. Sorry, mnie się nie chce :-(

Krzysztof

:thumbup:

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jo twierdza że jak ktoś będzie wiedzioł i będzie chcioł to Ci pomoże :-)

U mnie tyż były problemy z niektórymi co im gwara przeszkadzała. Ale reszta mi pomagała i pisali nie patrząc na pisownia i błędy :-P

Jeśli człowiek mo dobre serce, to nawet zmaraszonemu człowiekowi podo czysto ręka by mu pomóc :-)

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiclean i po problemie

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jo twierdza że jak ktoś będzie wiedzioł i będzie chcioł to Ci pomoże :-)

U mnie tyż były problemy z niektórymi co im gwara przeszkadzała. Ale reszta mi pomagała i pisali nie patrząc na pisownia i błędy :-P

Jeśli człowiek mo dobre serce, to nawet zmaraszonemu człowiekowi podo czysto ręka by mu pomóc :-)

Lubia to!

500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED,

http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reefhub i studiuj temat o dojzewaniu zbiornika

temat sie tyczy nie tylko samego dojzewania ale ogolnie procesu i przyczyn powstawania plag

u mnie bryopsis i cyjano wyskoczyly po 2 latach

Cos dostarcza im pożywke i sobie to rośnie

Na start :

Nie rób podmian

Nie karm ryb , lub ogranicz do kilku granulek suchego dziennie tak zeby wszystko zjadly i nic nie opadlo na dno

odsysaj cyjano/dino, rwij i odsysaj równiez glony, szczotkuj skałe w miejscu gdzie byly glony

Ogranicz do minimum wkladanie ręki do akwa

No i cierpliwosc , nad kazda plaga da sie zapanowac

Kiedys sie zalamalem jak dojechala mnie plaga bryopsis, z braku wiedzy i desperacji ukatrupilem praktycznie 2 baniaki

Dopiero kolega Tester pomogl mi zrozumiec jak to dziala . i teraz takie plagi przyjmuje z uśmiechem na twarzy :)

Aczkolwiek tez wiem jak im zapobiec jak tylko cos sie zaczyna

Edytowane przez bleq (wyświetl historię edycji)

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podniesienie na duchu,biorę się za odsys,tylko ciężko ręki nie wkładać przy tym zabiegu:)ale jakoś sobie poradze,rybcie na fit food:)

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obi - rurka pcv fi 10 mm , długośc troche wieksza jak wysokość akwa

wężyk silikonowy fi 12 zakladasz na rurke

Plastikowa butelka, obcinasz dno , wsadzasz wate perlaną, obracasz gwintem w dół , zawieszasz na scianie sumpa

i lejesz przez to odsysane syfy :)

reke tylko wsadz jak bedziesz rwać i szczotkowac glony

aczkolwiek ja nie wiedze dramatu z glonami u ciebie

w takim stadium wystarczy jak je tez rurką przeczochrasz odsysając derytrus i inny syf ktory jest pomiedzy nimi

Wystarczy ze je mocno przyglodzisz brakiem podmian i brakiem karmienia ryb i same odlecą

tylko bryopsis jest dziadem ciezkim do usunięcia ale jak pisalem , cierpliwosc

na inne glony zainwestowalbym w mitraxa albo chlorodielle nigra

Mitraxa mozna z powodzeniem zostawic , chlorodielle jak podrosnie lepiej do sumpa

teoretycznie nie zywi sie ( nie atakuje ) ryb

ale zdarzaly sie przypadki ze zlapaly jakas oslabioną rybcie a u mnie dobral sie do padniętej ryby wiec w miesie tez gustuje :)

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.