donde_wroclaw Zgłoś Napisano 23 Października 2016 Witam serdecznie na forum Przedstawiam moją 1 akwarium morskie, kostka 30L , nanoreef . Filtracja FZN-2 , światło 2 x 6W (actinic + marine),podłoże żwir koralowy. Zbiornik stoi od początku lipca, na ten moment wszystko odbywa się bez problemowo, wystarczają tylko podmiany. Obsada : kilka korali, parka małych Amphirionów , krewetka czyszcząca i krabik (nie udało się go uchwycić, wychodzi tylko w nocy). Byłbym wdzięczny za wszelkie komentarze,podpowiedzi,rady co do mojego zbiornika . Od wczoraj mam 2 główki Caulastrea , jak widać na zdjęciach są tylko "główki", nie za bardzo wiem gdzie go najlepiej umieścić i czy te główki się rozmnożą? Chciałbym też przenieść Rhodactisy na skałę, teraz rosną na szkielecie korala, wyrosło kilka małych i nie ma na nim już po prostu miejsca, ale nie wiem czy to się uda Zdjęcia + FILM: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 24 Października 2016 fajnie się zapowiada, powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Dla pełni szczęścia włożył bym jeszcze czerwonego ukwiała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Darku - w Xenii też będzie im dobrze Co do grzybków - rhodactis zielony, to jak zacznie się mnożyć to będzie wszędzie na skale Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johny Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Fajnie Ci to wyszło... Ułożenie skały mi się podoba, a do tego co najważniejsze masz czysto bez żadnych glonów, czego nie można powiedzieć o moim, które też wystartowało w lipcu. Gratulacje i powodzonka Cytuj Mój 25-litrowy słoiczek oceanu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 no ladnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Mała aktualizacja Do zbiorniczka trafiła bardzo mała babka Gobidion Okinawe , przez pierwsze kilka dni prawie nie jadła , teraz sama podpływa na środek akwarium żeby cos złapać Na zdjęciu widać też szczepkę małą Calustrei , od samego początku była w kiepskim stanie. Nie wiem czy będzie szansa żeby ją odratować... Chociaż ostatnio zaczęły się robić na szkielecie liczne przebarwienia + czarne krawedzie szkieletu robia sie przeźroczyste Kilka dni temu zakupiłem też mrożony sekstet, i od razu po wlaniu czerwonego planktonu do akwarium, pierwszy raz widziałem jak korale go połapały i zamknęły się żeby go zjeść! Piękna chwila Od tamtej pory co 2 dzień strzykawką je karmię. Rhodactis najwyraźniej bardzo dobrze się u mnie poczuł, bo z jednego zrobiły się 3 Reszta zdjęć w galerii - Edytowane 9 Listopada 2016 przez donde_wroclaw (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Kilka nowości trafiło do zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIOŁY833 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2016 Fajnie to poukładałeś, jak idą postępy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Witam - co słychać w akwarium , proszę o kilka aktualnych fotek , pozdr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialaorchidea Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Śliczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lolek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Fajne,doloz tylko wiecej cyrkulacji do zbiorniczka,ja mam w takiej samej kosteczce aquela dodatkowo koralie nano 900 ,musisz miec ruch wody w morskim-oczyszczanie koralowcow ze sluzu,pobieranie pokarmu przez koralowce,wyplukiwanie detrytusu ze skaly itp. Cytuj wte Cytuj 350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Niestety nie udało się utrzymać ani jednego twardziela. Wszystkie powoli traciły polipy aż w końcu zostały tylko szkielety Tak samo Calastrea. Z niewyjaśnionych przyczyn padła też mała żółtka babka. Ricordea podzieliła się na 4 sztuki Xenia zaczęła mocno się rozrastać, więc kilka sztuk wywaliłem i zmieniłem troche układ w całym akwarium . Te szczepki które trafiły na dół akwarium chyba nie są z tego miejsca zadowolone bo słabo się pompują. Ostatnio zauważyłem że dużo aptasi zaczęło rosnąć, na tę chwilę mi jakoś nie przeszkadzają, zobaczymy z czsem jak to będzie. Błazny w dobrej formie. Średnio raz na miesiąc udaje mi się zobaczyć Kraba pustelnika Siedzie w skale cały czas , czasami myślę czy nadal w ogóle żyje Zdjęcia : Edytowane 28 Stycznia 2017 przez donde_wroclaw (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 1 Lipca 2018 Dawno nic nie wrzucałem O to wygląd akwarium na dzień dzisiejszy, przeszło bardzo duże przez ostatni rok. Począwszy od tego że nie było mnie w Polsce 3 msc, mój tata miał się nim opiekować i skończyło się na tym że robił dolewki z posolonej wody, na dodatek z jakaś sola z podejrzanego sklepu na wagę, w zwykłym worku.... Niestety pożegnałem się wtedy z większością korali Na szczęście powoli wraca wszystko do normy . Ukwiał się podzielił , niestety jeden siedzi schowany z tyłu akwarium i go prawie nie widać Ukwiał piękny, błazny są zachwycone, ale niestety nie odbyło się bez strat. W ciągu tygodnia ukwiał pożarł mi 2 krewetki Jedna z nich, Wundermanii - ta rozprawiła się pięknie z aiptasią, niestety razem z nią zniknęły wszystkie rurówki. Ogólnie miałem od dawna problem z utrzymaniem korali w akwa, wszystkie słabo się pompowały, zoasy zawsze padały,trwade też... i znalazłem w końcu powód! Banalny, ale wcześniej o tym nie myślałem, a mianowicie sól! Od początku jechałem na podstawowej z Aquaforest, teraz przeszedłem na tą średnią i efekty są niesamowite! Korale się pompują, zoasy odżyły chociaż już im nie dawałem szans Nagle, nie wiadomo skąd zaczęły rosnąć Xenie Strzałem w 10 był też zakup jeżowca! Od zawsze miałem problem z glonami , chyba sapgetti? Co tydzeiń wyrywałem z 2 garście, okropnie to wygladało. Teraz po nich nie ma śladu, jeżowiec wszystko wyczyścił Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2018 Skoro wychodzi na prostą po takich przebojach to tylko trzeba się cieszyć. Uwaga co do cyjano... atakuje akwarium a idąc też że pokrywa zoasy. Niestety ale przy braki odwrotu może je po prostu zadusic. Walczysz z tym w jakiś sposób? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Nie walcze Ostatnio się pojawiło delikatnie po zmiane soli i podmianach dosc duzych. Na ta chwile, nawet jak sie pojawi to szybko znika, czasami mniej zaczynam swiecic. Mam pytanie do Ciebie @kanio10 , widze ze tez masz kostke z ta sama kaskada . Jest sens dodawac jeszcze cyrkulator tak jak u Ciebie ;>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Kostkę miałem bo już sprzedana. Jeżeli chodzi o cyrkulację to przy dojrzewaniu kaskada daje radę obowiązkowo trzeba dodać pompę bo inaczej wszystko "stoi" Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 4 godziny temu, donde_wroclaw napisał: Nie walcze Ostatnio się pojawiło delikatnie po zmiane soli i podmianach dosc duzych. Na ta chwile, nawet jak sie pojawi to szybko znika, czasami mniej zaczynam swiecic. Mam pytanie do Ciebie @kanio10 , widze ze tez masz kostke z ta sama kaskada . Jest sens dodawac jeszcze cyrkulator tak jak u Ciebie ;>? cyrkulator musi być, sama kaskada nie pociągnie. Sam się zastanawiam, czy nie dołożyć jeszcze jedną a mam tylko 42l. Korale rosną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donde_wroclaw Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) No właśnie u mnie już prawie 2 lata idzie tylko na kaskadzie, korale widze falują, dużo zmieni cyrkulator? Właśnie myślałem o tym, ale nie wiem który będzie najlepszy, w Trzmielu mówili że ten chinczyk najmniejszy jvp(?) bedzie robil mlyn Edytowane 4 Lipca 2018 przez donde_wroclaw (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paskud097 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Jak ci nie zal kasy to tunze 6040Zawsze perspektywa ze użyjesz w większym jeszcze Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 Skoro kaskada "daje rade" to wystarczy Koralia Nano 900 Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paskud097 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 Skoro kaskada "daje rade" to wystarczy Koralia Nano 900 Wg mnie kaskada też dawała radę, tyle że różnice dopiero zauważyłem po dołożeniu cyrkulatoraNikt nie gwarantuje że ustawisz koralie tak żeby wykorzystać jej potencjał i stworzyć prawidłowy obieg wody a wtedy większą mocą zniwelowalbys brakWysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach