Skocz do zawartości
Hara

Świetlówka T5 10000K 54W

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na Forum, więc się przedstawię.

Nazywam się Jacek, mieszkam w Warszawie i zakładam nano-rafę 135/50/50.

Mam pytanie w kwestii oświetlenia. Planuję 4 świetlówki T5 54W dwie aktyniczne i dwie 10000K. Zamawiam osprzęt do świetlówek w www.aqva-light.pl

Przymierzam się do dwóch stateczników ELXc254 2x54W każdy. Z tym, że nie wiem tak do końca na jakie świetlówki się zdecydować. Może mi coś podpowiecie?

Namierzyłem aktyniczne ATI Blue 54W, ale jakie 10000K nie wiem... ATI Sun będą OK? Jaką one mają barwę? Jakoś nikt na moje pytania w pewnym sklepie netowym nie chce odpowiedzieć...

Liczę na Wasze sugestie i porady

Pozdrawiam

Jacek

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetlówki T5 ATI AquaBlue mają barwę w okolicach 11000K - jest to świetlówka 40/60, co oznacza procentowy udział w jej 'Kelvin'ach' światła dziennego i aktynicznego.

p.s.jak sądzę liczba 60 jest % udziałem światła aktynicznego, stąd te 11000K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ATI to dobry ale tez nie tani wybor. Mozesz pomieszac tutaj Blue Plus z Aqua Blue Special w zaleznosci 1-2 albo Blue Plus z Sun w zaleznosci 1-1.

Przynajmniej widzialem, iz niektorzy akwarysci tak robia.

Pozdr.

Arek

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s.jak sądzę liczba 60 jest % udziałem światła aktynicznego, stąd te 11000K

akurat jest odwrotnie, 60% swiatla zblizonego do 10tysK i 40 aktynicznego, mam 2 takie swietlowki, z pracy ktorych jestem bardzo zadowolony, kiedy patrzy sie na nie bezposrednio to widac biale swiatlo, ale kiedy patrzy sie na akwa to odczucie jest delikatnego blekitu

trudno cos radzic, jesli chodzi o dobor, ale ATI Blue nie swieci jak prawdziwa aktyniczna (tzn prawie w ultrafiolecie), ATI Blue Plus nie widzialem w akcji

ciekawe polaczenie IMO daje pomieszanie ATI AquaBlue z aktyniczna T8 Coralstar Sylvania (mam taki zestaw), i kolor i wrazenie naturalnosci

PS nano-rafa 335 litrow :no

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Zamowilem swietlowki T5 blau 20 000 Kelvin , co o takich myslicie ?

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakiej firmy? zarniki 20tys K sa swietne dla twardych, tak mowia, wiec i pewnie T5 bedzie dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie wiem jakiej firmy , jak przyjdzie paczka to Ci powiem :no

T5 - 22 000 Kelvin dokladnie teraz sprawdzalem i jeszcze jedna normalna biale swiatlo T5- 16 000 K , do tego jeszcze 150 wat HQI -14 000 K

i powinno byc okey:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

mam jeszcze jedno pytanie do was , po jakim czasie nalezy wymienic rury T5 ?

Na opczatku , jako nowosc reklamowano T5-ki jako super swietlowki dlugozywotne , ktore nalezy wymieniac co 5 lat !

Ja wymienie u siebie za pol roku;)

pozdr...

Ps; Znalazlem dzisiaj u siebie jeszcze jeden zarnik HQI - 10 000 K , kupiem kiedys tanio hurtem kilkadziesiat sztuk i tak znajduje po katach :)

Chyba tez jeszcze jeden 6500 K jakby ktos potrzebowal to moge za cos wymienic .

(Pieniedzy nie potrzebuje tylko na zamiane , koszty wysylki pokrywam w obie strony)

Lykne wszystko co do morskiego akwa :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI odpowiedzialo mi mailem, jak zapytalem, ze w akwa morskim proponuja wymiane po najdluzej roku, a sugeruja po 8-10 miesiacach

a co potrzebujesz Zbyszku? bo: niewiele Ci moge dac, niewiele Ci moge dac, bo sam (lalalala) niewiele mam :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

lykne wszystko co do morszczyzny :) (dywaniki ,kraniki ,srubunki ...itd )

Po co ma u mnie lezec ? ,jak u kogos moze swiecic :)

Ps; Zarniki uzywane nie wiecej jak 6 miesiecy , lubie czesto mieniac :no zamawiam tanio , mam uklady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Zbyszka jakiej firmy i jaki typ są te świetlówki T5 - 22 000 i 16 000

do martinnew dlaczego widmo HQI 20000K jest świetne dla twardych , przecież to nie jest szczególnie naturalne światło dla twardych ,raczej miękkim ( grzybowieńcom itp. ) będzie bardziej odpowiadało.

BartY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>do Zbyszka jakiej firmy i jaki typ są te świetlówki T5 - 22 000 i 16 000<

to pytanie już padło przepraszam

ale zapytam skąd? :no

Pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak byla mowa o swietlowkach 22 000 K i 16 K , ktore zamowilem do nowej lampy ,ale nie wiem jakies firmy sa te swietlowki .

Zamowilem je tutaj gdzie zawsze zamawiam wiekszosc czesci do morskiego ,pod tym linkiem http://www.aquarianertreff.com/

pozdr..

Ps; Tyle o tych rurach bylo napisane.

T 5 Röhren 24 Watt blau

22000 Kelvin

Art.-Nr.: 130213

12,50 EUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle sie wyrazilem:

koralowce twarde tzw SPS oraz małże preferuja widmo od 6500 do 10000K, jako zwierzeta zyjace raczej niezbyt gleboko

koralowce twarde LPS preferuja wiecej niebieskiego widma, zatem od 14tysK w gore

sa to informacje z reefcentral, choc oczywiscie moge sie mylic (znajomosc angielskiego jednak daleka od perfekcyjnej:D), dlatego prosze o sprostowanie jesli cos sie nie zgadza, za co z gory dziekuje, bo sam sie tez czegos dowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to samo mi chodziło :no cytat:

" koralowce twarde tzw SPS oraz małże preferuja widmo od 6500 do 10000K, jako zwierzeta zyjace raczej niezbyt gleboko "

sam używam żarników 20 i 10000K ale nie widzę efektów jak świecę 20000K , oprócz wizualnych - te są ok. Może jak bym świecił sam żarnik 20000 była by jakaś zmian (ale podejrzewam że na gorsze). Normalnie świecę go w połączeniu z 10000K i dla zwierzaków jak widzę nie ma to szczególnego znaczenia czy świeci się samo 10K czy w połączeniu z 20K. teraz zastanawiam się czy nie zrezygnować z żarnika 20K i nie zamienić go na 2xT5 w podobnej kombinacji jak Zbyszek.

Pozdrawam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was używał tych świetlówek =--->LINK<---= ? Co o nich myślicie?

I jeszcze czy możecie mi wyjaśnić do czego właściwie służy światło aktyniczne? Czy ilość światła aktynicznego jest istotna? Czy lepiej użyć aktynicznych T5 czy T8 (znacznie tańszych)?

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barty-jakich efektow oczekujesz? wydajnosc lumenow z wata prawdopodobnie jest ta sama, ale przeciez rozne koralowce, na roznych glebokosciach, otrzymuja rozna dawke swiatla i rozne jego kolory, po to uzywa sie 10tysK, 6,5tysK i 20tysK oraz aktyniki, nie zrozumialem chyba o co chodzi :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 czego oczekuję: chciałbym żeby moje korale czuły i wyglądały się jak najlepiej :)

2 niestety wydajność lumenów z wata w przypadku różnych temperaturach barwowych jest różna na w przypadki BLV 150W 10000K ma 7000 lm a przy tej samej mocy ale 20000K to 30000 lm.

Chodziło mi o to że zgadzam się z tą teorią ( że zwierzęta żyjące głębiej potrzebują wyższej temp. barwowej ) i wydaje mi się ona sensowna :) teoretycznie:) . Ale wydaje mi się że należy stosować się do niej z przymrużeniem oka. Bardzo lubię grzybowieńce i polipy, są to rzekomo zwierzęta żyjące głębiej dlatego kupiłem im :no żarnik 20000K ale odkąd go stosuję nie zauważam zmiany ich wyglądu ( bardziej napompowane, większe, bardziej zadowolone:) ) . może powodem tego jest że świecę go za krótko ( postaram się zwiększyć czas świecenia tym żarnikiem i zobaczę co będzie, sam jestem ciekaw) aktualnie tryb oświetlenia wygląda tak aktyniczna 10-24, powerGlo 11.30-23.30, HQI 10K 13.30-22.00 , HQI 20K 19.30-23.00

temat światła to temat rzeka dobór odpowiedniego oświetlenia nie jest łatwy a poza tym: nie ma złotych środków :)

pozdrawiam BartY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba rzeczywiscie nie ma :no

szok to ta roznica w wydajnosci, nie sadzilem, ze jest az taka, naprawde niesamowite

nie myslales, aby swiecic oba zarniki w takich samych godzinach? w koncu zarnika 20tysK mozna uzywac jako oswietlenie glowne, czesc ludzi stosuje go w ogole bez aktyniki (w USA oczywiscie), moze po wydluzeniu czasu swiecenia zobaczysz jakas roznice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam nadzieje ze wybaczycie głupie pytanko. Oprócz 3 lamp HQI uzywam 2 actynicznych arcadii - T8 gdyż miałem ze starych zapasów. Oczywiście gdy było daleko do wymiany byłem zdecydowany na T5. Jednak wymiana tuż-tuż a ja nagle zacząłem rozważać superaktyniczne Tl3 philipsa. Jeśli ktoś używa tych świetlówek proszę o opinie odnośnie wyglądu zbiornika (kolor wody, świecenie koralowców, uwydatnienie koloru). A może ktoś miał i przeszedł na inne (lub odwrotnie) - wtedy ma porównanie.

Nie chodzi mi o rozważanie co lepsze dla zwierząt - bo tak naprawdę tylko one to wiedzą. Jedni stosują więc actyniczne inni superactyniczne, inni tylko HQI a inni mieszankę świetlówek i w kazdej grupie są zbiorniki piękne, mniej piękne i szamba.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

przepraszam jakie to sa akwaria szamba ? tomciu uwazam ze jestes malo kulturalny , zauwaz ze zarowno Ty , jak i inni mlodzi akwarysci ktorzy zaczynali zakladac swoje akwaria nie posiadali odrazu wiedzy aby stworzyc super funkcjonujacy biotop , przypomnij sobie swoje pierwsze :) napewno nie wygladalo najlepiej :)

Widzialem Twoje obecne akwarium i nie tylko ja , i wcale nie jest uwazane za jakis cud :no

Posiadasz przecietne akwarium z miekkimi koralami , nic specjalnego :) Widzialem inne akwaria klubowiczow i z pewnoscia moge powiedziec i podac jako przyklad , akwarium Andrzeja Kobialki , tam mozna powiedziec ze to jest dobrze funkcjonujace akwarium.

Zastanawiam sie tylko dlaczego sie tak unosisz duma ? niedowartosciowany jestes czy jak ?

Uwazam i nie tylko ja zreszta , ze psujesz atmosfere tego forum , rzucajac tutaj takim podworkowym sloganem jak wyzej i tez we wczesniejszych postach , jezeli jestes zestresowany codziennym zyciem , to proponuje sprobowac medytacji , yogi lub pobiegac sobie poprostu i pokrzyczec po lesie , a nie rzucac tutaj takimi textami (szam..., du... itd )

Wiekszosc napewno sobie tego nie zyczy :)

pozdrawiam Zbyszek.

Ps; Zauwaz , ze nikt juz nawet nie chial sie pod Twoim postem "podpisac " i temat sie zakonczyl.

Proponuje kilka zdjec akwari moich kolegow na uspokojenie .

heinz1.jpg

heinz2.jpg

heinz3.jpg

heinz4.jpg

heinz5.jpg

heinz6.jpg

heinz7.jpg

toni1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informuję szanownych kolegów że pisząc "szamba" mam na myśli akwaria zaniedbane, zakładane pod wpływem "słomianego zapału". Na pewno zetknęliście się nieraz. Jeśli ktoś szpera po necie, interesuje sie tematem, odwiedza akwarystyczne forum to znaczy że słony zbiornik jest jego pasją i o zaniedbaniu nie ma mowy. Jeśli ktoś ma glony, zdarzyła mu sie jakaś katastrofa jest to zupełnie inna sprawa - każdy kiedyś przeżył coś takiego (ja kilkakrotnie) i wie jak to boli. Nigdy nie zdazyło mi sie i nie zdaży krytykować zbiorników innych kolegów a co do mojego zbiornika? Staram się aby mi się podobał, jednak jest tak że najbardziej to podobają mi się cudze. Także nie za bardzo rozumiem powyższej wypowiedzi, ale może po prostu jestem za mało inteligentny aby zrozumieć jej treść. Przepraszam że mimo woli staliście się świadkami idiotycznej szermierki postowej jaka miała miejsce z moim udziałem.

Powtarzam, moze pytanie jest naiwne, ale nigdy nie stosowałem świetlówek superaktynicznych i zależy mi na opini osób które porównywały wygląd zbiornika z właśnie takim oświetleniem a potem np. przeszły na aktyniczny lub odwrotnie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

wlasnie , zaniedbane a nie szamba :no szambo w niczym nie porzypomina akwarium , wyrazaj sie prosze po ludzku. DZIEKUJE !

"Nigdy nie zdazyło mi sie i nie zdaży krytykować zbiorników innych kolegów...."

W DODATKU BESZCZELNY ! ! !

"To Zbysiu może tak jakieś foto życia w Twoim zbiorniku? nie musi być obecny, może chociaż poprzedni lub z poprzedniego życia... "

Dlatego skoncz juz , bo szkoda tylko mojego cennego czasu na dyskusje z toba .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja bym teraz zakładał akwarium morskie, to dałbym świetlówki T5 sun i blue. Firmy? obojętne, może być ATI, NARVA .......Jedynie dla uzyskania blików dałbym jedno małe źródło HQI. Pewnie się zastanowicie dlaczego tego nie zrobię? Szkoda mi tych kilku tysięcy złotych, które wydałem na Giesemanna. Światło z świerlówek T5 ma niezwykłe właściwości penetracyjne i jest doskonale tolerowane przez koralowce. Uwaga!!!!!!! Nie wierzyć sklepikarzom, że wymienia się je co 8 miesięcy lub 12 miesięcy. Uważam, że są zainteresowani byśmy wymieniali je jak najczęściej. Ich żywotność dochodzi do 20 tyś. godzin. Świetlówki Philipsa?? Mam jak najgorsze zdanie. Piszę to z perspektywy lat doświadczeń. Aha leżą w kącie po trzydniowej pracy. Z chęcią pozbędę się (tylko koszt przesyłki) 36W niech na nie nie patrzę.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.