Engell1 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Witam, Od kilku dni coś złego się dzieje w moim baniaku ... mój grzyb zflaczał a Gorgonia nie otwiera sie w całości, na piachu pojawił sie jakis nalot .... Parametry mam rozjechane juz od dłuższego czasu ale było ok a tu nagle taka zmiana : PO4 - 0,1 NO3 - 10 Ca - 475 Mg-1170 Używam ATI ESSENTIALS i szukam jeszcze odpowiedniej dawki do stabilnych parametrów . Jedyna zmiana jaka zaszła w akwarium to to, ze wyłączam odpieniacz od 19:00 do 23:00 bo jest za głośny .... czy to moze byc powód tak nagłych zmian w akwarium ?! Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Odstaw ATI już kiedyś ci opisałem,ze same podmiany wystarcza,system nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 a KH ? Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Od jak dawna używasz ATI? Też zacząłem stosować i zastanawiam się czy może on być przyczyną problemów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Jakie zasolenie? Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 I nadal pewnie podmian nie robisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 A może to jednak odpieniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Żaden odpieniacz ja wyłącZam na całą noc i nic się nie dzieje.. Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) A może coś zdechło i zepsuło wodę? mobilnie Ps. Może warto skałę przedmuchac i wylapać syfek na watę? Ogólnie akwa nie wygląda na zadbane. Edytowane 12 Listopada 2016 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 ATI to nie jest bo używam od ok 4 mcy i wszystko było git, co prawda szukam jeszcze odpowiedniej dawki bo KH skoczyło do 14 .... teraz zmniejszyłem dawkę wiec powoli spada . ... a co macie na myśli z przedmuchiwaniem skaly ? Jak to robię to syf i tak osiada na dnie lub innym miejscu ... Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Ten nalot to na mój gust początki cyjano . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Przemku, w krotkim czasie miales niezle skoki KH i bylo caly czas "git"? Nie wierze, musialo sie to odbic na baniaku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 To masz trochę słabą cyrkulację, bo większość syfku powinna jednak lądować w sumpie. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 Chyba, że w sumpie ma za szybki przepływ i synek nie ma jak się osadzic. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka Chyba, że w sumpie ma za szybki przepływ i synek nie ma jak się osadzic. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka Edit: Takie zachowanie korali często występuje przy skokach (częściej przy dużych spadkach KH) Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach