Konradek Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w doborze ryb do mojego akwarium. Obecnie mam: 2x perapogon 2x amphiprion ocellaris 1x gobiodon okinawae 1x cryptocentrus cintrus + alpheus bellutus 1x crysiptera parasema docelowo chcę jeszcze dołożyć jednego gobiodona okinawae, pytaniem jest to czy w takim litrażu (180l) zaakceptują się 2szt okinaw i 2x gobiodon histrio? Da radę to połączyć? Chciałbym jeszcze jakąś rybkę jedzącą glony w tym także makroglony a nie chciałbym dużych pokolców, raz, że mi się nie podobają a dwa, że szkoda je męczyć w tak małym akwarium. Czy są jakieś małe rybki, które odwalą robotę za pokolce? Czy babkę cryptocentrus cintrus da radę połączyć z jakąś babką kopiącą i czy babką kopiąca i rozgwiazda piaskowa nie będą zbyt dużą konkurencją? Edytowane 14 Listopada 2016 przez Konradek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 mam babkę cintus z Valenciennea sexguttata ta pierwsza mniejsza sporo i nie ma problemow żadnych, na glony może Salarias fasciatus tak brzydka ryba ze aż ładna I polecam Labroides dimidiatus bardzo fajna ruchliwa ryba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 Salariasa też chciałem uniknąć choć jeśli nie będzie lepszych pomysłów to będę musiał go wziąć. Co sądzicie o babce Signigobius biocellatus do tej ekipy? Czy para tych ryb przeżyje razem z rozgwiazdą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 Czytałem ze te babki często padają bez przyczyny wyraźnej poszukaj na forum najlepiej. Ja mam v. sexguttata i mimo, ze babka nie jest jakaś super koparka to bał bym sie, że rozgwiazda mogła by głodować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caramelo Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 1x gobiodon okinawae 1x cryptocentrus cintrus + alpheus bellutus Cześć Konrad, a słuchaj, jak tam u ciebie dogadują się te dwie powyższe? Planuję obecnie swoją obsadę do 130l, który chciałbym postawić na początku 2k17, ale wyczytałem gdzieś w internetach, że cintrus może być niemiły dla innych "przydennych ryb w podobnych kolorach"; Ja chciałbym cintrusa wraz z Paragobiodon xanthosomus. Trzymał ktoś je razem? Cytuj Keep calm and keep swimming. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 Gobiodon okinawae- w opisie tych ryb piszą, żeby docelową ilość wpuszczać razem. Jak będziesz dokładał do tej co masz, to najprawdopodobniej i tak zostanie jedna bo się nie dogadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Właśnie wpuściłem dwie okinawy razem ale obydwa kupiłem zagłodzone i jeden w ogóle nie mógł jeść, co połknął to wypluł aż w końcu padł. Teraz muszę kombinować z dopuszczeniem kolejnego. Co do cintrusa i okinawy to mają się nawzajem gdzieś, choć może to wynikać z tego, że gobiodon się trafił taki, że ciągle w toni pływa razem z pterapogonami. Na dno się nie zapuszcza w ogóle. W sumie to ciekawe stadko mi się trafiło bo razem z pterapogonami i gobiodonem wspólnie pływa garbik, nie tyle się tolerują co wszędzie są razem, tylko na noc w innych miejscach śpią. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Konradek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach