sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 witam, ktoś wie jak wizualnie odróżnić diody blue od royal blue ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witpol76 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 royal ma poświatę fioletu blue to blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Royal wygląda wręcz nieco nienaturalnie i niektórzy odbierają barwę samych diód royal jako nieprzyjemną. Jak kolega powyżej napisał, blue to blue barwą przypomina niebieskie świetlówki. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 a czy wizualnie w sensie patrząc na ten kwadracik w diodzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Ja mam lampke DIY na diodach royal blue z dodatkiem jednej uv i białej. Jestem zadowolony. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 to powiedzcie ile na tym zdjęciu może być rodzajów ledów ?? bo ja już głupieje, a 1szy raz mam z ledami styczność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) 2-3 rodzaje. Co to za lampka? Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Edytowane 18 Listopada 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 DIY, i jestem załamany, bo miały być białe, royal i blue ... a okazuje się że są same blue.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Nie no jest tak jak mówisz. Środek to biała nitka a reszta jest na przemian royal blue z blue. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 tylko że żadne nie dają fioletowej poświaty.. i wizualnie na żywo świecą tak samo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 ale widać gołym okiem że jest 6 RB i 6 Blue Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Ja tam mam royal blue 3w i nie widzę żeby miały poświatę fioletową chyba że ja daltonista hehe nie przejmuj się wszystko będzie Ci rosło Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Na zdjęciu widać różnicę ale kiedyś w sumpie też miałem 3 sztuki rb i 3 blue i gołym okiem trudno zauważalne.Zauważyłem dopiero bardzo wyraźnie jak spojrzałem z góry na lustro wody i było odbicie diod na tafli wody,nie chodziło o kolor ale inną średnicę odbicia.Nie mogę znaleźć fotki bo bym wstawił. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) to wierze wam na słowo ;] bo ja nie widze różnicy ;] jeszcze mam pytanie, w momencie włączenia białej listwy z niebieskimi robi się stroboskop, jak temu zaradzić ? Edytowane 18 Listopada 2016 przez sky (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Dostałeś ode mnie wiadomość? Stroboskop to tak jakby był za słaby chyba zasilacz. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 dostałem, zielone korale super wyglądają ;] a zasilacz to mam ze sporym zapasem, zauważyłem że dzieje się to nie za każdym razem, musze popatrzeć jeszcze na luty bo może one nie trzymają, a ma znaczenie że w całym układzie mam kable 1mm a od ostatniej diody do drivera kabel 2mm ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 raczej luty lub uszkodzona dioda,miałem to samo i była niestety 2ktotnie uszkodzona dioda Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Elektrykiem nie jestem ale chyba tak. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 jak to najprościej sprawdzić która to dioda ? bo słabo widze zabawe w rozlutowywanie i lutowanie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 u mnie jak włączyłem to i była dyskoteka to dociskałem diody do płytki po kolei i jak przestało na danej diodzie to wymieniłem Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 zasilacz to 24V ? daj 12V albo mniejszy - jak diody się tylko żarzą (a nie walą po po czach) to rozpoznasz albo przykryj paroma kartkami z drukarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Jak niby mają mu świecić przy 12 V? Jeżeli to power ledy to napięcie na diodę 3,2-3,6V Z tego co widzę masz 3 rzędy po 6 sztuk więc na pewno przy napięciu 12V na jeden segment diody nie zaświecą. Więcej informacji potrzeba aby znaleźć przyczynę migania. Rodzaj zasilania, czy lampa jest sterowana np. przez PWM lub potencjometr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Jak niby mają mu świecić przy 12 V? podłącz to się przekonasz jakby była sterowalna to by sobie skręcił na 2-3% i nie pytał tutaj ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Testowałem nie świecą. Chyba, że do ciemni wejdziesz i wtedy coś zajarzy tego nie próbowałem. Najlepiej jakby autor tematu więcej szczegółów podał to wtedy można mu pomóc. Ja miałem problem w swojej lampie idąc na łatwiznę wykorzystać chciałem mostki H, które mi zostały. Zasiliłem sobie wszystko zasilaczem stało prądowym i przy wypełnieniu PWM do 70% też miałem stroboskop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) to fajnie - bo ja też testowałem ledy i 1,5W z lampy PacyficSun (black python) org. zasilacz to 24V a świeciły (oczywiście słabiej) na regulowanym nawet sporo poniżej 12V i PowerLedy 3W szereg 3 sztuki na zwykłym regulowanym zasilaczu antenowym 12V 100mA - bez żadnych driverów płynne ściemnianie itp. a stroboskop się robi jak dasz za duży zasilacz / połączysz równolegle zamiast szeregu Edytowane 18 Listopada 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach