tymus Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Mam juz dzialajace akwarium, i kombinuje panel filtracyjny, dokladany z tylu. Wszystko ladnie cacy, ale za cholere nie moge (do konca) wymyslec jak ma dzialac wplyw. Czytam, szukam i do lba nic konkretnego nie przychodzi:) Jezeli w/w i akwarium sa rownej wysokosci i z drugiego konca pompka wywala wode (hydor pico + metoda z loc line) w jaki sposob ja uzupelniac? Czy tak jak kiedys w starych filtrach zewnetrznych rura wplywowa musi byc zalana i dziala grawitacja po prostu? W nacinanych panelach z grzebieniem nie ma problemu bo sama sobie wplywa a tu.. Zadne modyfikacje szkla nie wchodza w gre. Jak ktos ma jakies rozwiazania, bede wdzieczny za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Nie za bardzo rozumiem post, ale pewnie Ci chodzi o jedno z dwóch rozwiązań: -kaskada -pudełko przelewowe (overflow box) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 zwykła U rurka - tylko odpowietrzyć , sama zassie brakującą wodę naczynia połączone (ps. Arnold - pudełko - to ładna U rurka z grzebieniem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymus Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) zwykła U rurka - tylko odpowietrzyć , sama zassie brakującą wodę naczynia połączone (ps. Arnold - pudełko - to ładna U rurka z grzebieniem ) A czlowiek sie boi najprostszych rozwiazan. jakos:) A praktykowal to ktos? Moze lepiej dac nawet dwie takie? Pompka bedzie dosc silna. Nie za bardzo rozumiem post, ale pewnie Ci chodzi o jedno z dwóch rozwiązań: -kaskada -pudełko przelewowe (overflow box) Kaskade (fzn3 )posiadam teraz(choc Tobie pewnie chodzi o jakis typ polaczenia tych zbiornikow), jednak potrzebuje wydajniejszej filtracji i mocniejszego odpieniacza. Lekkie przezwierzecenie panuje:) Pudelko przelewowe dziala na tej samej grawitacyjnej zasadzie co ururka? Edytowane 20 Listopada 2016 przez tymus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Swojego czasu w słodkowodnym akwarium miałem zewnętrzny panel filtracyjny. Połączenie z akwarium było wykonane z rury kanalizacyjnej 1calowej i 2 kolanek 90st. Całość na wcisk. Do środka w najwyższym punkcie U-rurki miałem wklejony wężyk 6mm... Po wstępnym zalaniu filtra za pomocą dużej strzykawki przez wężyk odsysałem powietrze, do momentu aż poziomy w akwarium i filtrze się wyrównały. Potem pompa w ruch i resztki powietrza jakie zostawały w rurce pęd wody załatwiał. Takie rozwiązanie sprawdzało się przez kilka lat bez problemów. Minusem była jedynie estetyka (szara sporej wielkości rura w akwarium) W odnośniku jak to wyglądało u mnie... http://www.akwaswiat.net/wlasnej-roboty-filtr-przelewowy-t-31249.html Powodzenia!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Działa grawitacyjnie. Trzeba uważać na zapowietrzenie. W takim wypadku pompa będzie pompować wodę z filtra/sumpa i jak nie będzie ciągłości wody w takim pudełku to możesz zalać mieszkanie. Miałem w jednym z akwariów i jakoś dawałem rady, chociaż nie nazwałbym tego bezstresową metodą. Dlatego właśnie mają zaworki na odpowietrzenie: (to taki z bardziej zaawansowanych modeli) Jakbym teraz miał coś takiego mieć, to bym chyba wolał akwarium wymienić na wiercone dla spokoju. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Silvia ma rację. Zwykla U rurka da radę spokojnie a jak wsadzisz akrylową to będzie mało widoczna a z czasem zarośnie i zleje się z tłem. Plus takiego rozwiązania jest taki,że rur możesz dołożyć kilka obok siebie jak zajdzie taka potrzeba a minus jest jeden,to rozwiązanie nie zbiera filmu z powierzchni wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 Kwestia jeszcze wielkości zbiornika. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Listopada 2016 żeby zbierało film - tez się da zrobić - na zasadzie skimera https://www.google.pl/search?q=skimmer+powierzchniowy+akwarium&client=firefox-b&biw=1280&bih=899&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwju5oSnvbfQAhVDbRQKHZukDCYQsAQINA#imgrc=Xnn5ui9g62tiyM%3A ale i FunWorld ma rację - jeśli rurka się zapowietrzy to ... no właśnie prostym sposobem jest umieszczenie pompy wysoko - najwyżej się zjara jak się wynurzy albo pływak i przekaźnik - taka odwrócona dolewka która odetnie zasilanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymus Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi Chyba sobie jednak daruje.. Wiekszej kaskady niz fzn3 raczej nie ma? edit: Widze ze jedyna wieksza opcja to Aquaclear 110, ktorego nie ma w Polsce.. Hm:) Edytowane 21 Listopada 2016 przez tymus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Ja mam u siebie panel w druga stronę. Wodę pompuje pompa do panelu, powrot na zasadzie właśnie kaskady.panel jest trochę wyższy i działa ładnie bez problemów Edytowane 21 Listopada 2016 przez Damian K. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Aquaclear 110 chyba nie ma ogólnie w EU, też kombinowałem takie rozwiazanie, ostatecznie była kaskada fzn a teraz jest reef pack. Ta U rurka też jest ok, można dać 2 ale ja zrezygnowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Dzieki za odpowiedzi Chyba sobie jednak daruje.. Wiekszej kaskady niz fzn3 raczej nie ma? edit: Widze ze jedyna wieksza opcja to Aquaclear 110, ktorego nie ma w Polsce.. Hm:) Są kotniki zewnętrzne z pompą (Wielkie jak wiadro ) działające na zasadzie kaskady. Kolega z Dąbrowy taki zamawiał, niestety nie pamiętam nicku, jak tu przeczyta to pewnie podpowie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymus Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Ja mam u siebie panel w druga stronę. Wodę pompuje pompa do panelu, powrot na zasadzie właśnie kaskady.panel jest trochę wyższy i działa ładnie bez problemów Jak to rozwiazales? Tzn splyw? edit: Chyba wykombinowalem. Panel mozna zrobic wyzszy od akwarium i tak jak pisze kolega - na zasadzie kaskady, a splyw zrobic na jednek lub wiecej przelotow, wystarczy w szle panelu wywalic otwory. O tak: na szybko: Nie jestem oryginalny:) Edytowane 21 Listopada 2016 przez tymus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 chyba za bardzo kombinujesz pogoogluj trochę https://www.google.pl/search?q=hang+on+refugium&client=firefox-b&biw=1280&bih=899&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwju6LWrv7rQAhXMFsAKHdLbAlsQsAQIIw https://www.google.pl/search?q=hang+on+diy&client=firefox-b&biw=1280&bih=899&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjsy4rSv7rQAhXBXBQKHVC9A9EQsAQIIQ#tbm=isch&q=hang+on+diy+filter i inne wariacje albo przykład tego co bywa w sklepach .. za granicami albo wersja DIY z kilkoma "zabezpieczeniami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Są kotniki zewnętrzne z pompą (Wielkie jak wiadro ) działające na zasadzie kaskady. Kolega z Dąbrowy taki zamawiał, niestety nie pamiętam nicku, jak tu przeczyta to pewnie podpowie . Wpisz w wyszukiwarkę : EBI Zewnętrzny kotnik z pompką NEWBORN Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 albo ... http://www.livingreefs.com/threads/diy-hang-on-back-refigium.43957/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Dokładnie. Panel jest ok 5cm wyższy. Mam wycięty prostokąt i przyklejony kawałek pleksi jak w kaskadzie. Tylko musisz dobrze pomyśleć nad wysokością bo u mnie spływ ma wys 2cm a to jest za mało,bo woda się spietrza i jest przy samej krawędzi. Spływ z rurka tez przejdzie i pewnie by estetyczniej wyglądał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymus Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Wpisz w wyszukiwarkę : EBI Zewnętrzny kotnik z pompką NEWBORN Toto jest mniejsze niz fzn2:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach