Skocz do zawartości
wiesiektbg

szczelnosć co2

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas miałem spokój - wygladało na to, że walniety jest elektrozawór. Kupilem nowy - i to k... chyba jakieś fatum, bo po miesiacu musiałem oddać go do reklamacji - jak sie wyłączył, tak już nie otworzył przepływu. Teraz okazało sie, że nawet bez elektrozaworu wypierniczyło mi butlę do otoczenia. Co może się spieprzyć w szczelnym ukladzie ograniczonym do minimum - butla, reduktor z zaworem regulowanym i drugim zaworkiem precyzyjnym Camozzi. Ma ktos może jakieś pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połączenie wężyk-zawór precyzyjny; kiedyś miałem źle przycięty (krzywy) wężyk przez co nie "łączył" dobrze na wcisk i Co2 szło do atmosfery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby wszystko ok, działało jak trzeba przez ponad miesiąc i klapa...

możliwe, żeby zaworek precyzyjny puszczał, skoro na reaktor na pewno nie poszło, bo by go rozwaliło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

odłączyć wpakować do wanny i patrzeć gdzie bąbluje ... albo woda z mydłem i pędzelek - jak przy sprawdzaniu szczelności opon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczelność po zmiznie butli zawsze jest ok. dopiero po jakimś czasie robi się klapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po jakim czasie system się rozszczelnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi za każdym razem puszczała uszczelka między butlą a reduktorem. Taka z tworzywa sztucznego, ona nie może być za bardzo zgnieciona!. W tym miejscu mi zawsze uciekało. Po trzech butlach w atmosferę nauczyłem się dokręcać z wyczuciem i zawsze miałem w zapasie gdyby się okazało że się zrobił "schodek". Nie sądzę żebyś zaworek odkręcał za każdym razem. Jak masz teflon ma każdym innym połączeniu to nie powinno nigdzie uciekać.

A butla stoi czy leży? Niby oczywiste ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Butla oczywiście stoi - duża butla do argonu

System sie rozszczelniał po kilku dniach, jak był elektrozawór. Bez elektrozaworu duzo dłuzej śmigało

Może rzeczywicie yszczelka jest do d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Butla oczywiście stoi - duża butla do argonu

System sie rozszczelniał po kilku dniach, jak był elektrozawór. Bez elektrozaworu duzo dłuzej śmigało

Może rzeczywicie yszczelka jest do d...

Weź odkręć i sam zobaczysz, jak ma schodek to dokręcasz za mocno. Wiem że jest z tym trochę roboty ale poświęć wieczór i wymień teflony wszędzie. Duża ta butla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.