lukhil Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Witajcie . Mam obecnie zbiornik Boyu z panelem 130 litrów plus panel . Dobrze mi się to obsługuje dlatego postanowiłem nowe większe postawić też z panelem . Nowy zbiornik 62x62x65h z szyby 10mm . Panel widać na zdjęciach . Proszę o porady jak ułożyć ceramikę . Mam 4x 500gr w woreczkach i gąbki z gróbymi oczkami . No i oczywiście watę . Proszę o porady jak to ułożyć . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) IMO zrezygnuj z woreczków, te siatki szybko Ci się zapchają syfem. Spróbuj może wpasować jakiś "stelaż" z kratki rastrowej, w którym poukładasz ceramikę. Wtedy, raz do góry, potrząsnąć i masz siporax czysty. Gąbki na dole w komorze dla ceramiki bym nie dawał. Będzie się syfić strasznie i z czyszczeniem kłopot. Jak chcesz filtrować mechanicznie to w pierwszej komorze z grzebieniem. Edytowane 21 Listopada 2016 przez pooh (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 woreczki są dobre - zamiast wytrząsać i puszczać syf w obieg - wyjmujesz worek i płuczesz w wodzie z podmiany a co ułożenia albo zaraz za grzebieniem od góry wata i kawałek gąbki (tyle żeby watę równo położyć) a pod spodem worek z siporaxem tyle że watę i gąbkę trzeba płukać co najmniej 2x w tygodniu - a najlepiej co 2 dni w środkowej komorze wkładasz co chcesz albo zaraz za grzebieniem odpieniacz , potem siporax - wtedy wata i gąbki do szuflady bo niepotrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Kratka rastrowa w panelu zabierze dużo miejsca, jakby ci się zapychały szybko woreczki (jak masz to w pierwszej kolejności bym użył) to możesz zamienić na pojemnik zrobiony z np. Siatki na krety, oczka ma chyba ok 0,5 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 idealnie to by było tak, żeby zrobić z cienkiej plexy prostopadłościan, który równo dokładnie pasowałby do komory. Dno można albo ponawiercać miejsce koło miejsca albo zrobić z kratki rastrowej. Woreczki będą złe o tyle, że woda będzie łatwiej płyneła obok nich bo nie wypełnią równo komory. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 Dziekuje za podpowiedzi . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kali Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2018 Witam odświeżę temat. Mógłbyś powiedzieć jakie wymiary panelu , dokładnie chodzi o wysokość przedniej szyby panela względem akwarium oraz wysokość samych ścian działowych w panelu względem akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, kali napisał: Witam odświeżę temat. Mógłbyś powiedzieć jakie wymiary panelu , dokładnie chodzi 1. o wysokość przedniej szyby panela względem akwarium 2. oraz wysokość samych ścian działowych w panelu względem akwarium. 1 zależy jaki chcesz mieć poziom wody w zbiorniku - może byc tej samej wysokości a poziom wody ustalasz grzebieniem 2 wysokość dobierasz np. do odpieniacza słowem mniej więcej o to chodzi - i w takim układzie przegroda przed pompą reguluje poziom wody w całym panelu - optymalnie dobrze jest żeby był około 2cm niżej niż w zbiorniku bo będzie ładnie spływał film bakteryjny a nie będzie słychać chlapania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kali Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2018 .... szukałem takiej informacji kilka dni uffff dzięki ! A szczelina w 1 komorze przy dnie 3 cm wystarcza na odpowiedni przepływ wody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2018 zależy od pompy - ale policz cały prześwit czyli 3cm x szerokość panela - założę się że nawet 1-1,5cm by wystarczyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kali Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Szerokość Panela 11 cm, a caly wymiar długi na 40 cm, szeroki na 11 cm wysoki na 35 cm Pompa Hydor Pompa Pico Evolution 1200 1120l/h bo taką mam więc użyję. A odnośnie grzebienia to szyba na jego osadzenie 5 cm niżej ? Edytowane 6 Stycznia 2018 przez kali (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach