dale Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Jaki charakter ma zwykle w/w ryba? To że jest pokolcem, to wiem Ale jak byście ją oceniali np. w porównaniu do "żółtka" czy innych pokolców? Pytam, bo jedną z ryb, na jakich mi bardzo zależy jest chelmon, a mój żółtek te ryby potrafił pogonić - nie wiem czy wynikało to z pokroju ciała i koloru, czy ogólnie z charakteru. Nie chciał bym ponownie popełnić błędu, dlatego pytam Jakie macie doświadczenia z tą "rybką", oraz jak szybko u Was rośnie? Edytowane 22 Listopada 2016 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 wydaje mi sie ze każdy pokolec ma podobne usposobienie, a żeby je pogodzić z helmonem to mega dużo skały i zakamarków oczywiscie ustawić tak żeby świnki pokolce miały gdzie sie rozpędzić bo w przeciwnym razie rozpierac bedzie je energia i dostają szału no i do chelmona skala musi byc stara z robalami i aiptasiami bo mój zaczął jeść mrożonki po trzech tygodniach po tym jak wycioł wszystko co sie rusza i podchodzi jego jadłospisowi (majano nie rusza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Moja była bardzo spokojna. W akwarium były jeszcze Zebrasoma scopas i Acanthurus olivaceus. Veliferum rządziła w akwarium, ale nie było żadnych walk. Wszystkie razem, zgodnie pływały. Przez rok urosła z 4-5 do ok 8 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 U mnie największa zadra w akwarium wśród 5 pokolców. Jak jest jakaś zadyma to zawsze bierze udział Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejk1976 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Zadziorna bardziej niż żółtek pierwsza do bójki a pływały żółtek, veriferum i hepatus zwłaszcza dla nowych mieszkańców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 No to kurcze, fajna perspektywa (parafrazując klasyka...) Dzięki że uprzedziliście... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 czyli jak pisalem pokolec to pokolec ogolnie wariaty wszystkie tylko trza miec minimum dwa zeby sie soba zajely . Ja przez pierwsze dwa dni gasilem nocne swiatlo bo zoltek dostawal bialej jak widzial helmona mimo ze wczesniej w nocy spal w jednym miejscu. Po dwoch dniach mozna powiedziec ze sie ustabilizowalo chyba ze helmutowi zachce sie podplywac do skaly przy ktorej spi zoltek to zaczyna sie ogień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek28 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 A u mnie są 4 pokolce oraz helmon i chyba vileferum najspokojniejsza chociaż w kasze sobie jak trzeba nie da dmuchać wszystkie wpuszczane osobno Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Veriferum u mnie tylko zadymia z hepciem reszcie nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morsik Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 u mnie veli spokojna, od czasu do czasu pogoni się z zoltkiem. rośnie dużo szybciej niż inne z rodziny zebrasom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Moja super spokojna . Je z reki a skale skubie lepiej niz zoltek Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 u mnie veli spokojna, od czasu do czasu pogoni się z zoltkiem. rośnie dużo szybciej niż inne z rodziny zebrasom W sklepie Aquario jak bylam pare dni temu to z dostawy z 16.11 w jednym akwarium plywal Chelmon i ww. Zebrasoma i chelmon próbował sie schować przytulając do komina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 pozniej kupuje sie takiego zestresowanego helmuta i "sukces" murowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 No właśnie chelmony bywają różne. Są odważne, ale i są bojaźliwe. Jak będzie nieśmiały, z czasem padnie To ryba, która musi aktywnie żerować przez cały czas... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 U mnie velifurium nastrasza pletwy na hepcia i odwrotnie ale nie gonia sie nic sobie nie robia reszte pokolcy ma gdzies Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 No włąśnie odnoszę wrażenie że pokolce to twarde zawodniki i byle co ich nie rusza, ale delikatniejsze ryby mogą nie wytrzymać tych "przyjacielskich" przepychanek. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 Dale a skad ja mam mix ryb i nikt nikomu nic nie robi pogonia sie przez dzien lub 2 i spokoj funfle i tyle Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach