Czesio111 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 Chcę zrobić taki sump i zastanawiam się czy nie popełniłem błędu w projekcie. Proszę o ewentualne uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 dla glonów zaleca się koło 15cm wody nad piaskiem zerknij http://reefhub.pl/dsb-powrot-do-natury/ edit dobra nie zawróciłem uwagi na "dziurawą" przegrodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 Dla DSB zaleca się 15cm. wody nad piaskiem. Mam 17 A dla refugium tyle wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Spokojnie wystarczy Jak coś zerknij jak jest u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Nie ma więcej uwag więc daje do klejenia Dzięki Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Czesio111 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Cześć, w jakim programie robiłeś projekt? Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Cześć, w jakim programie robiłeś projekt? Wysłane za pomocą Tapatalk Skedio na androida Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Uwaga jedna mała, wysoka przegroda w komorze zrzutu. Wszystko zależy czy chcesz dać odpieniacz, jeśli tak to będzie trudniej manewrować nim (sump 40cm wysoki, przegroda wyoka, a jaka szafka??) dodatkowo nie każdy może pracować z takim zanurzeniem co może powodować konieczność dodania podstawki, zmieścisz się wtedy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziomtom Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Dlatego czasem warto zrobić sobie makiete z kartonu aby sprawdzić jak będzie wygładała obsługa urządzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Dzięki za uwagę Zmierzyłem i mam wystarczającą ilość miejsca pod szafką. A odpieniacz będę miał na podstawce, teraz też tak mam i jest ok. A dałem wysoką przegrodę żeby mieć poziom wody na tyle wysoki żeby glony miały gdzie rosnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 nie zapomnij jeszcze czy pomieścisz się z wodą w przypadku braku zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 ja bym zmniejszył te odległości miedzy przegrodami co sa po 50 mm na 25-30 no chyba ze celowo tak zaplanowałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 mam takie pytanie. Po co większośc osób na końcu przed komorą pompy daje dwie dodatkowe szyby? Jaki jest sens takiego zawijasa? Coś tam wrzucacie? nie lepiej Dać te 10cm więcej na refugium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Na początku miała być wysokość 35cm, ale policzyłem ilość wody, którą musi pomieścić w razie braku prądu i zwiększyłem o 5cm teraz powinien być zapas 4cm. Przegrody są celowo po 5cm. W obecnym sumpie mam też 5cm i ta szerokość mi odpowiada. Chociaż już miałem jeden rysunek z przegrodami 3cm, a potem grzebałem w sumpie i doszedłem do wniosku, że to byłoby dla mnie za wąskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Ja bym jeszcze zaplanował miejsce na media - tzn węgiel, absorbent fosforanów , czy nawet watę przez które będzie przepływ wody - lepsze to niz węgiel w skarpecie wrzucony do sampa. Nie zawsze będą siedziały przecież , ale czasem trzeba wrzucić , możesz to zrobić kosztem szerokości 5 cm - 3 cm do czyszczenia w zupełności wystarczy. Mam praktycznie identyczny układ a zabrakło mi tej półeczki. Pomyśl jest to całkiem praktyczne rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Teraz używam tych przegród na węgiel czy watę.... Nie bardzo rozumiem gdzie mogę zrobić dodatkowe miejsce na media? A chętnie się dowiem zawsze można jeszcze dołożyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2016 Adam ma chyba na myśli poszerzenie jednej z "przegród"... Tak jak czasami robią półeczkę na siporax...Chociaż ja osobiście uważam, że w okolicach pompy przepływ jest wystarczający dla dodatkowego medium czy absorbera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2016 mam takie pytanie. Po co większośc osób na końcu przed komorą pompy daje dwie dodatkowe szyby? Jaki jest sens takiego zawijasa? Coś tam wrzucacie? nie lepiej Dać te 10cm więcej na refugium? To jest pułapka na bąbelki i czasami na kawałki roślin z refugium. Dodatkowo zwiększa poziom wody w ostatniej komorze, odparowana woda właśnie tutaj pokazuje ubytek Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2016 Właśnie myślałem o poszerzeniu jednej z przegród przed pompą kosztem innych , aby zrobić półeczkę - kratkę na której można położyć absorbery /np./ . Takie wygodne miejsce na łatwy dostęp, wyminę itp. Nie myślałem o siporaxie - tu raczej musisz się zdecydować czy siporax czy refungium z DSB. Choć pewnie znajda się tacy którzy mają wszystko. Ale gdzie to wszystko pomieścić ..... Moim zdaniem przegrody z odstepem 3 cm /wystarczy na czyszczenie/ - jedna przed pompą szersza z możliwościa położenia kratki połeczki - no wiesz na szybie przyklejone progi i git. Pozdrawiam. Zdarzyło mi się wrzucić woreczek z węglme do komory pompy - i pojechałem na wakacje. Teściowa zrozpaczona dzwoni że akwarium całe w białych bąbelkach - raban w rodzinie - ja 2000 tys km . Fotki - filmiki - ja na necie - okazało się że woreczek zatkał, a właściwe ograniczył wlot pompy - taki banał. Więc jak planujesz to zrób tak aby już tam rąk nie wkładać ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2016 Ja stosuje siatkę z drobnymi oczkami i póki co się sprawdza. Wata nie wata wszystko pakuje do tej siatki. Przy węższych przegrodach miałbym ciężko tam coś upchać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2016 jeśli założyłeś że worek wieszasz między ściankami , to rozumem dlaczego odstępy mają po 5 cm szerokości . Myślałem że strata miejsca , ale skoro tak to wykorzystujesz to git. 3 cm przy tym układzie było by za wąsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach